Política05/06/2017

Rajoy posa condicions a la visita de Puigdemont al Congrés: vol que el debat acabi amb votació

Sáenz de Santamaría reforça el paper de la delegació del govern espanyol a Catalunya i ordena a Millo que l'informi ràpidament de qualsevol incidència

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridMariano Rajoy posa noves condicions a la possible visita de Carles Puigdemont al Congrés. El president de la Generalitat va assegurar a l'ARA diumenge passat que està disposat a anar a Madrid a explicar el referèndum un cop hagi fixat, previsiblement aquesta setmana, la pregunta i la data del referèndum. Ara bé, el PP ja l'ha advertit aquest dilluns que no acceptarà que no marxi de la cambra baixa sense que abans l'hemicicle hagi votat i li hagi deixat clar el 'no' de la majoria dels diputats espanyols a la celebració d'un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont: "Estic disposat a anar al Congrés després d'anunciar la data i la pregunta"

Cargando
No hay anuncios

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha reclamat a Puigdemont que els faci arribar per escrit tan ràpid com pugui la seva proposta i que sigui "valent" per "no posar-hi condicions". A més, el desafia a enfrontar-se a la posició del Congrés. "Si parla tant de democràcia quan parla del vot, no crec que tingui por d'enfrontar-se al vot del Congrés, igual que va passar en el seu moment amb el pla Ibarretxe. És al Parlament on cal votar", ha exclamat durant la roda de premsa posterior al Comitè de Direcció del PP, que ha presidit Rajoy aquest dilluns a Génova. Ara bé, no ha aventurat encara com hauria de ser el format del debat, ja que s'hi hauria de convidar d'alguna manera el president de la Generalitat i també caldria, segons el format de la cita, que ho aprovés el Parlament.

En l'entrevista a l'ARA, Puigdemont es va obrir a debatre al Congrés i exposar els plans per al referèndum, però va negar-se a una votació. "És que la votació ja hi ha sigut, al Parlament. El temps de l’acord polític, a l’estat espanyol, se li ha acabat; l’ha deixat morir. Anar al Congrés sense que el govern espanyol hagi dialogat i acordat la manera de sortir-ne reforçats tots dos no té sentit. En un debat i proposta al Congrés s’hi ha d’anar dialogat i pactat de casa", va assenyalar.

Cargando
No hay anuncios

Maíllo: "No sabem la pregunta, però sí la resposta"

Sobre l'anunci de la data i la pregunta, Maíllo ha tornat a garantir, igual que va fer la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, fa exactament una setmana que el referèndum no se celebrarà perquè "l'Estat té prou mecanismes per garantir-ho". "No sabem quina serà la pregunta, però sí que sabem quina serà la resposta. Portem molt de temps repetint-la", ha afegit, recordant que s'ha respost al Govern des de moltes institucions europees i "en moltes llengües".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, Maíllo ha volgut "donar tranquil·litat als funcionaris dient que no hi haurà conflicte". És el missatge que repeteixen des de divendres el govern espanyol i el PP: que tenen clar que els treballadors públics acataran la Constitució.

Nou pla per reforçar l'Estat

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, Sáenz de Santamaría s'ha reunit aquest dilluns amb tots els delegats i subdelegats del govern espanyol a Sevilla per explicar-los els detalls del nou pla per reforçar la presència de l'Administració General de l'Estat a tot el territori. En aquest sentit, ha demanat a tots els delegats -en un missatge que semblava especialment dirigit al català, Enric Millo- que l'informin immediatament de qualsevol incidència al territori per poder actuar molt ràpidament.

La número dos del govern espanyol va anunciar aquest pla durant el debat de pressupostos la setmana passada. L'objectiu últim és que els ciutadans percebin més proper i amb més confiança l'Estat. Sense citar en cap moment el Procés, ha contraposat "l'estabilitat" política aconseguida pel govern espanyol amb l'aprovació dels comptes d'aquest 2017 gràcies al "diàleg" amb set partits polítics diferents "als que volen sembrar la inestabilitat, els que consideren que saltar-se la llei és la millor via per dur a terme els seus plantejaments i els que tenen poc en compte el benestar dels espanyols si es tracta de comparar-ho amb les seves pròpies urgències polítiques i mediàtiques".

Cargando
No hay anuncios

A més, Sáenz de Santamaría ha anunciat que la reunió de seguiment de la Conferència de Presidents serà el 17 de juliol, exactament sis mesos després de la primera reunió, tal com es va acordar.