CRISI A LA DRETA
Política 03/05/2019

El PP català qüestiona la duresa de Casado

El partit és conscient que les municipals poden sentenciar-los a Catalunya

Mireia Esteve
3 min
Cayetana Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández durant la nit electoral del 28-A.

BarcelonaA menys d’una setmana perquè comenci una nova campanya electoral, el PP català intenta aixecar-se de la pitjor patacada de la seva història. La direcció intenta reanimar un partit que està enfonsat i que veu amb cada vegada més recels el camí iniciat per l’executiva que capitaneja Alejandro Fernández. “No es pot anar oferint el 155 cada dia”, resumia un destacat membre del partit l’endemà del 28-A. Mentre creixen les veus crítiques amb el gir a la dreta de la formació, l’executiva del PP català es qüestiona amb la boca petita l’estratègia seguida fins ara, però atribueix la davallada principalment a la fragmentació del vot de la dreta i als errors de gestió del passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir al migdia, en la primera reunió de l’executiva dels populars catalans des del 28-A, la cúpula va assumir les crítiques que algunes veus del partit li havien fet arribar, però es va espolsar responsabilitats apuntant a la línia seguida des de Madrid. Segons fonts consultades, alguns quadres van retreure a la direcció la duresa que havia fet servir el partit durant aquests últims quinze dies, però encara entenen menys el gir “poc creïble” cap al centre de Pablo Casado els darrers dies. “Aquests vaivens no són positius”, critiquen fonts conservadores. Amb la proximitat d’uns altres comicis, però, ningú s’atreveix a aixecar el dit per demanar dimissions.

“Potser ens hem passat de frenada. Hem oblidat el centrisme i un discurs equilibrat”, apunten algunes fonts. “No pots mimetitzar amb Vox si dius que és una força radicalitzada”, afegeix una altra veu del partit. La direcció, de fet, acusa Vox d’haver fragmentat el vot. La corrupció i la “mala gestió” del govern de Mariano Rajoy amb Catalunya també van ser alguns dels arguments que s’han posat sobre la taula: “La davallada ve del passat”.

Tot i no demanar dimissions, el malestar que va generar el fitxatge d’última hora de Cayetana Álvarez de Toledo encara cueja entre la militància i s’ha agreujat especialment després de veure que no ha complert amb les expectatives. “Les formes no eren les adequades”, retreuen fonts populars. Però la direcció tanca files amb la gestió del fitxatge i, tot i que la candidata popular va assumir tota la responsabilitat dels nefastos resultats a Catalunya, la cúpula està satisfeta amb la campanya de la seva cap de llista. “A Catalunya s’ha enfonsat la marca”, assegura un dirigent.

Precisament per aquest motiu els aspirants a les alcaldies de Badalona i Castelldefels, Xavier García Albiol i Manuel Reyes, han optat per prescindir de les sigles del PP en les seves respectives campanyes. De fet, tot just l’endemà del 28-A Albiol es desmarcava obertament de les sigles amb un vídeo compartit a les xarxes en què els veïns afirmen explícitament que el votaran a ell i no al PP.

Una ferida oberta des del 21-D

Amb tot, al partit són conscients que la davallada del 28-A es pot acabar de consumar d’aquí a menys d’un mes. “Les municipals poden ser un drama”, lamenten fonts de la formació. Fa quatre anys el PP ja va patir un cop al perdre les dues alcaldies que ostentava fins al 2015 -Badalona i Castelldefels- i es va quedar amb un sol alcalde popular a tot Catalunya, a Pontons. Tot i que des de la direcció subratllen que les eleccions municipals no tenen res a veure amb les generals, entre les bases no regna l’optimisme i aventuren una nova sotragada a les urnes d’aquí a tres setmanes.

El 28-A va fer més gran la ferida que no havien aconseguit tancar des que el 21-D Ciutadans es va convertir en el referent de la dreta a Catalunya, condemnant els populars a un paper marginal al Parlament. La prova de foc arribarà el 26-M, quan el PP surti a defensar els 214 regidors que va obtenir fa quatre anys.

stats