La fiscalia europea investigarà els contractes de la trama Koldo amb les Balears i les Canàries

Armengol contraataca i qüestiona la gestió del PP, que ara governa les Illes

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, al darrer ple.
3 min

MadridLa fiscalia europea investigarà el cas Koldo per possibles delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències. Concretament se centrarà en els contractes de la trama amb els governs de les Balears i les Canàries pel fet que es van pagar amb fons europeus. La fiscalia europea ha anunciat aquest dilluns que fa el pas arran de la denúncia d'un particular i després d'haver obtingut informació de la Fiscalia Anticorrupció i de l'Audiència Nacional, que també té una investigació en marxa amb set persones en el punt de mira, entre les quals l'exassessor del ministeri de Transports Koldo García.

El moviment de la fiscalia europea arriba en plena batalla entre el PSOE i el PP, que centra els seus atacs en la contractació feta per l'ex Govern Balear que presidia la socialista Francina Armengol, ara presidenta del Congrés. Els populars la posen en el punt de mira per haver destinat 3,7 milions a comprar mascaretes a l'empresa de la trama, Soluciones de Gestión, que després no es van fer servir perquè no complien les condicions del contracte, ja que eren de menys qualitat del promès. Els populars remarquen que la reclamació per no haver complert el contracte no es va formalitzar fins tres anys després. De fet, fonts del PP han aprofitat la decisió de la fiscalia europea per tornar a carregar contra Armengol i també contra l'expresident canari i ministre de Política Territorial Ángel Víctor Torres, a qui acusen de comprometre la imatge de l'Estat a la Unió Europea. "L'assumpció de responsabilitats ha de ser immediata", defensen.

Al matí, els d'Alberto Núñez Feijóo ja han registrat a la cambra baixa un escrit en què demanen la dimissió d'Armengol com a presidenta del Congrés, tal com havia anunciat aquest diumenge el portaveu del grup parlamentari, Miguel Tellado. La petició de dimissió del PP atribueix a Armengol la condició de "col·laboradora necessària de l'estafa", tot i que des de l'equip d'Armengol neguen qualsevol implicació. Fonts de l'equip de l'expresidenta balear han defensat l'actuació de l'executiu socialista en el procediment de contractació i han argumentat, a més, que Armengol no n'estava al cas.

"És delirant pensar que un president del govern fa seguiment d'aquesta mena d'expedients", defensa l'equip d'Armengol. Fonts de l'ex Govern Balear remarquen que quan es va fer aquest contracte, en un moment d'emergència, tenien sobre la taula del consell de govern l'autorització d'uns 90 milions d'euros de mitjana cada setmana en contractacions d'aquest tipus. Asseguren que a una presidenta d'una autonomia no se l'informa d'aquesta mena de detalls quan, a més, no hi havia sospites de corrupció.

Aquest dimarts serà la mateixa Armengol qui es defensi en declaracions als mitjans, previstes després de la reunió de la mesa del Congrés. La presidenta de la cambra baixa no descarta emprendre accions legals per la "cacera" que està patint quan ni ella ni cap membre del seu govern està investigat per aquest afer, que per ara judicialment es limita als membres de la trama, i fonts del seu entorn han contraatacat assenyalant al PP i la gestió de l'actual govern popular de Marga Prohens. Aquestes fonts acusen el PP de deixar caducar l'expedient de reclamació contra l'empresa que, afirmen, l'executiu socialista va deixar iniciat per demanar que Sociedades de Gestión els retornés 2,6 dels 3,7 milions pel fet que les mascaretes no eren FFP2 sinó quirúrgiques.

"El centre de la responsabilitat del que està passant està en Prohens", diuen, i argumenten que el sumari del cas fa més referències als últims sis mesos, quan ja governava el PP, que al procediment de contractació previ amb el PSOE. Els informes de la Guàrdia Civil recullen converses recents de membres de la trama en què mencionen trobades amb polítics com l'exministre de Transports José Luis Ábalos o el portaveu popular, Miguel Tellado, que nega que es produïssin, per tractar de frenar la reclamació. Un argument que esgrimeixen és que el Govern Balear del PP hagi decidit retornar els 3,7 milions en fons europeus quan, diuen, haurien tingut marge per fer-ho fins al 2025 si l'expedient estigués vigent.

El rescat d'Air Europa

El PP també ha posat en el punt de mira el rescat públic de 615 milions d'euros d'Air Europa (Globalia), empresa per a la qual un membre de la trama, Víctor de Aldama, treballava com a assessor extern. Un informe de l'Agència Tributària del 2 de febrer al qual ha tingut accés Efe vincula aquest rescat amb el cas Koldo, ja que Aldama -en contacte amb el ministeri de Transports per aquesta operació empresarial- va ser qui els va oferir la compra de mascaretes en plena pandèmia.

stats