Política11/05/2015

El PP atia el discurs antiimmigració per 'escombrar' una Plataforma per Catalunya decapitada

Els populars veien el 2011 com la formació d'ultradreta que havia liderat Josep Anglada entrava amb força en alguns ajuntaments de ciutats mitjanes i ara miren de recuperar el terreny que els pot fer perdre l'auge de C's apel·lant a la "recepta" del polèmic García Albiol a Badalona 

M. Colomer
i M. Colomer

BarcelonaA les eleccions municipals del 2011, Plataforma per Catalunya registrava un augment de candidatures i vots espectacular i multiplicava per 50 els 1.229 sufragis que havia aconseguit l'ultra Josep Anglada en les eleccions municipals del 2003, que li van permetre entrar a l'Ajuntament de Vic. Després del fiasco en l'intent d'assaltar el Parlament el 2010 –malgrat haver arribat als 75.000 vots, no assolia el 3% mínim per obtenir representació–, el partit d'Anglada, amb 66.000 vots, aconseguia colar 67 regidors en ajuntaments d'arreu del territori, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona. S'alimentava de la desfeta socialista, però feia radicalitzar el discurs antiimmigració del PP, que ara, davant l'auge de C's, mira de recuperar terreny en l'espai que pot deixar orfe una Plataforma per Catalunya decapitada, després de l'expulsió del seu fundador i ànima, Josep Anglada.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè si una cosa han esbossat els últims quatre anys de Plataforma per Catalunya és que, en el terreny institucional, es dilueixen. I el PP ha vist en aquest flanc un potencial espai a ocupar per contrarestar el desgast que acusa la seva marca i el fet que, amb Ciutadans llançats, els hagi sortit una seriosa competència per la dreta. Això explica que els candidats municipals del PP a Catalunya s'hagin aferrat a l'anomenada "recepta Albiol" –el més similar a "primer els de casa", sempre al límit de la legalitat– per mirar de no perdre posicions i esgarrapar vots especialment en l'àrea metropolitana de Barcelona. Perquè ningú perd de vista que, amb Albiol articulant aquest discurs, la Plataforma per Catalunya d'Anglada no va tenir res a fer a Badalona, terreny adobat per a les consignes xenòfobes. Aquell vot ja el representava Albiol.

Cargando
No hay anuncios

En tan sols quatre dies de campanya, el PP ja ha ensenyat les cartes. "A Rubí, els llocs de treball per als rubinencs. Primer els de casa", diu l'eslògan de la candidata Mònica Querol, que ja amb un discurs desacomplexadament antiimmigració obtenia el 2011 la segona posició i gairebé el 20% dels vots mentre que Plataforma per Catalunya quedava fora. En canvi, en ajuntaments on els populars van articular un discurs més centrat, els d'Anglada s'hi colaven amb força. És el cas de Mataró, on el 2011 PxC obtenia 3 regidors –el grup municipal xenòfob, però, ha acabat trencat i barallat, com va passar també a Vic, a Santa Coloma de Gramenet i a tants altres llocs on va obtenir representació– i se situava com a quarta força, per davant de la CUP i ICV. Aquest cop, José Manuel López ha radicalitzat el seu discurs sobre immigració per prendre l'espai a PxC.

Un altre exemple és a l'Hospitalet de Llobregat. PxC el 2011 hi va treure dos regidors a costa, principalment, d'exvotants del PSC a qui ara el PP, que fa campanya directament parlant de Badalona –"A Badalona la recepta funciona"–, vol mirar de seduir amb un programa electoral que, entre altres coses, inclou el compromís de vetar l'accés als serveis socials a qui no acrediti cinc anys d'empadronament, i que vol "limitar" la "proliferació de locutoris, basars i restaurants de kebabs".

Cargando
No hay anuncios

També va fer servir un discurs marcadament hostil amb la immigració l'ara alcalde i candidat a la reelecció dels populars a Castelldefels, Manuel Reyes. I tampoc allà van obtenir representació els d'Anglada, que van quedar lluny del 5% necessari. O al Vendrell, on, més enllà de fer-se seva la "recepta" d'Albiol, han incorporat en les seves files una exregidora de PxC, Teresa Montserrat. Els exemples se succeeixen a Sant Adrià del Besòs, Tortosa, Sant Andreu de la Barca, Santa Perpètua de Mogoda, Badia del Vallès o Ripoll i en la majoria de ciutats on els ultres de la Plataforma per Catalunya van donar la campanada el 2011. Sigui com sigui, el rendiment de la "recepta Albiol" exportada fixarà mesos convulsos en el si del PP. Perquè el cert és que un aval en forma d'èxit electoral a les tesis d'Albiol l'acabarien de situar en una posició privilegiada per encarar l'eventual debat successori al capdavant del PP a Catalunya.

Alarma a Europa

Cargando
No hay anuncios

Davant aquesta aposta electoral dels populars a Catalunya, la diputada d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha denunciat aquest dilluns a la Comissió Europea l'eslògan de García Albiol en considerar que té "innegables connotacions xenòfobes". Adverteix que vulnera la decisió marc 2008/903/JAI del Consell Europeu sobre la lluita contra el racisme i la xenofòbia. "La Comissió Europea no pot continuar fent com si sentís ploure davant d'aquesta actitud que només vol generar divisió", diu Marina Albiol, que reclama les mesures que calguin per retirar la campanya, perquè "atempta contra la legislació europea".

També la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Òmnium Cultural, CCOO, SOS Racisme, l'ANC i la UGT de Catalunya han demanat, a través de la Plataforma Ciutadans i Ciutadanes com Tu! Pel Dret a Vot de les Persones Estrangeres, que no s'utilitzi la immigració com a arma electoral "en els seus programes, estratègies i discursos". La plataforma ha enviat una carta a totes les forces polítiques catalanes per demanar-los el seu "compromís clar" i també els ha reclamat que portin als diferents àmbits de representació política on són presents –com a ajuntaments i al Parlament– resolucions i declaracions en aquest sentit. En el cas del PP, han fet tard.