El PP ja amenaça de suspendre tres autonomies més de l’Estat
Advertències a Castella-la Manxa, el País Basc i Navarra
BarcelonaL’estat espanyol ha decidit traspassar a Catalunya una línia que mai abans s’havia atrevit a traspassar. Fins ara, l’article 155 de la Constitució només s’havia fet servir com a advertència l’any 1989 al president de les Canàries, que s’havia negat a retirar els aranzels als productes europeus com a protesta per la pèrdua d’ingressos de l’arxipèlag. L’aleshores president espanyol, Felipe González, va donar un mes per rectificar al president canari, Lorenzo Olarte, que en declaracions recents a El País afirmava no haver patit en cap moment per la intervenció de l’autonomia perquè, “a diferència de Catalunya”, el seu cas no afectava l’interès general. Avui, però, el PP afirma en boca de diversos portaveus que l’aplicació del 155 a Catalunya “és inevitable”. S’obre la veda a la intervenció de les comunitats autònomes i els populars no han trigat a fer advertències similars a altres presidents autonòmics. L’última, ahir mateix, a la presidenta de Navarra, Uxue Barkos Berruezo (Geroa Bai).
El Parlament de Navarra va aprovar ahir una moció contra l’aplicació del 155 a Catalunya amb el suport dels quatre partits que governen la comunitat: Geroa Bai, EH Bildu, Podemos i Izquierda-Ezkerra. El text no donava marge al dubte i denunciava que “la posada en marxa per a Catalunya de l’article 155 de la Constitució a través del qual el govern d’Espanya del PP, amb el suport de la monarquia i acompanyat del PSOE, Ciutadans i UPN, intervé l’autogovern de Catalunya és una decisió inacceptable i inadmissible”.
L’aprovació de la resolució no va agradar ni al Partit Socialista ni a UPN, ni sobretot al PP. La portaveu popular al parlament navarrès, Ana Beltrán, va considerar una “infàmia” l’aprovació del text i va considerar “indigne” que els partits del govern “no respectin ni la Constitució, ni les lleis, ni la democràcia”. Beltrán va avisar que la situació de Catalunya es pot extrapolar a Navarra. “Tots dos governs pretenen que una minoria esclafi una majoria no nacionalista”, va indicar.
Els avisos es multipliquen
La “indissoluble unitat de la nació espanyola” ha sigut l’argument esgrimit pel govern espanyol per intervenir la Generalitat. El mateix que serveix al PP de Navarra per amenaçar la seva presidenta sobiranista. O el que el president del PP del País Basc i exministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va apuntar per advertir el nacionalisme basc. Segons ell, al País Basc hi ha “tots els ingredients per arribar a la mateixa situació” que a Catalunya. I, en aquest context, la “responsabilitat” del seu partit és “evitar” que el sobiranisme basc arribi al mateix punt que el català.
Però un cop s’apliqui el 155 a Catalunya alguns dirigents populars no li veuen límits. Fa uns dies, el delegat del govern espanyol a Castella-la Manxa, José Julián Gregorio, va afirmar que el president de la comunitat, Emiliano García Page, “està demanant a crits l’article 155 de la Constitució”. L’excusa en aquest cas és l’incompliment dels objectius de dèficit. I el nexe en comú dels casos de Catalunya, Navarra, el País Basc i Castella-la Manxa és que en cap d’ells governa el PP.
Els populars, amb majoria absoluta al Senat, han preferit consensuar les mesures del 155 amb el PSOE i Cs. Tot el govern de la Generalitat serà destituït i el Parlament deixarà de tenir l’autonomia per decidir què s’hi pot debatre. Ara, a diferència de l’amenaça del 1989 al president canari, s’ha concretat fins on està disposat a arribar l’Estat per evitar que una autonomia “surti de la Constitució”. I els populars ja comencen a advertir arreu d’Espanya que si altres presidents opten per incomplir la legalitat espanyola la Constitució els passarà per sobre. Amb el precedent del 155, el PP ja té la porta oberta a “corregir” les disfuncions de les autonomies.