Edmundo González desmenteix el PP i nega que fos coaccionat per Espanya per marxar de Veneçuela
L'Eurocambra reconeix González com a president de Veneçuela amb el vot de la dreta i l'extrema dreta
Brussel·les/MadridEl líder opositor veneçolà exiliat a Espanya, Edmundo González, ha desmentit el PP i ha negat en un comunicat que hagi estat coaccionat pel govern espanyol ni per l’ambaixador per marxar de Veneçuela i reconèixer el règim de Maduro, alhora que reiterava el seu agraïment a les gestions del ministre José Manuel Albares per poder-lo treure sa i estalvi del país. "No he sigut coaccionat ni pel govern d'Espanya ni per l'ambaixador espanyol a Veneçuela, Ramón Santos. Les gestions diplomàtiques realitzades van tenir com a únic propòsit facilitar la meva sortida del país, sense exercir cap tipus de pressió sobre mi", ha aclarit. "Amb aquesta declaració vull aclarir qualsevol dubte o malentès sobre la naturalesa del meu trasllat i reiterar el meu agraïment a les autoritats espanyoles pel seu suport i compromís amb la protecció dels drets humans", conclou.
I és que aquest dijous al matí el PP havia aprofitat per anar un pas més enllà en les crítiques al govern espanyol pel seu posicionament sobre la situació política al país veneçolà. L'eurodiputat del PP Esteban González Pons va acusar l'executiu espanyol de ser "còmplice" i "cooperador necessari" del "dictador Maduro" en "l'operació per escapçar l'oposició democràtica a Veneçuela". "Està implicat en el cop d'estat que s'hi ha produït. És gravíssim", va dir Pons en una entrevista a esRadio aquest dijous al matí. La tesi dels populars és que Espanya va col·laborar amb Maduro per treure González del país contra la seva voluntat, cosa que ell mateix ha desmentit aquest dijous.
Al seu torn, el cap de l'oposició espanyola, Alberto Núñez Feijóo, no va anar tan enllà com Pons, a qui tampoc va desautoritzar, però va acusar el govern espanyol de "mentir" i va demanar la dimissió del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. El líder popular també va reclamar en una roda de premsa des de Roma que l'ambaixador espanyol a Caracas sigui reemplaçat i que Pedro Sánchez doni explicacions immediates perquè considera "inadmissible" que s'hagi permès que el govern de Maduro "coaccionés" l'opositor Edmundo González a la residència de l'ambaixador espanyol. "La diplomàcia espanyola no pot estar al servei d'un règim dictatorial", va dir.
Les paraules del PP han revoltat el PSOE, que ha exigit la dimissió immediata de Pons. "És intolerable que l'encarregat de les relacions internacionals del PP sigui un hooligan", expressen fonts socialistes, que veuen aquesta afirmació com "la gota que fa vessar el got". En la mateixa línia, Albares ha criticat en declaracions als mitjans des de Brussel·les que Pons hagi "calumniat" i "injuriat" el govern espanyol i ha titllat les seves acusacions de "tremendament absurdes", i ha demanat en va a Feijóo el "desautoritzi".
Reconeixement europeu
El comunicat d'Edmundo González arriba el mateix dia que la dreta i l'extrema dreta segellaven, precisament sobre Veneçuela, la primera gran aliança amb l'extrema dreta en la nova Eurocambra. El Partit Popular Europeu (PPE) ha acordat i ha aconseguit aprovar una resolució conjunta amb Europeus Conservadors i Reformistes –en forma part el partit de Giorgia Meloni– i amb Patriotes per Europa –el lidera la formació de Viktor Orbán– per reconèixer González com a "legítim i democràtic president electe de Veneçuela". Finalment, tot i la polèmica que ha provocat aquesta iniciativa, l'Eurocambra l'ha tramitat per 309 vots a favor, 201 en contra i 12 abstencions.
Ara bé, el Parlament Europeu ha tombat el punt de la resolució consensuat per la dreta i l'extrema dreta que pretenia demanar de manera oficial als estats membres i al global de la Unió Europea que també reconeguessin Edmundo González president electe de Veneçuela. Malgrat això, l'Eurocambra sí que insta els socis europeus i el bloc comunitari a fer "tot el possible" perquè Edmundo González "prengui possessió" com a president de Veneçuela.
En tot cas, cal recordar que la resolució votada aquest dijous a l'Eurocambra no és vinculant i a hores d'ara el bloc comunitari no té cap mena d'intenció de reconèixer Edmundo Gonzlález com a president de Veneçuela. En aquest sentit, tampoc són de consens a la UE les paraules de la setmana passada del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que va qualificar Veneçuela de "règim dictatorial".
En un primer moment, el PPE tenia la intenció d'acordar el text amb la família socialdemòcrata i liberal, però davant de la manca d'entesa els conservadors han preferit recórrer a les formacions d'extrema dreta. I, per aquest motiu, el grup europarlamentari dels liberals ha optat per no participar en la votació, si bé en un inici també s'havien mostrat a favor de reconèixer Edmundo González com a president electe de Veneçuela. De fet, només han volgut votar 522 eurodiputats d'un total de 719. "Donem suport total al líder de l'oposició veneçolana, però no podem votar a favor de pactes amb Patriotes per Europa", ha anunciat aquest dijous la presidenta del grup liberal, Valérie Hayer.
Pons ha justificat les seves acusacions pel vídeo que ha difós Edmundo González en el qual denúncia que va ser coaccionat a la residència de l'ambaixador d'Espanya per les autoritats chavistes perquè signés un document en el qual reconeixia la victòria de Maduro en les eleccions que estan en el punt de mira per un suposat frau. "O signava o m'atenia a les conseqüències", va dir aquest dimecres l'opositor, que explica que subscriure el document era la condició que li va posar el govern de Nicolás Maduro per poder sortir del país i exiliar-se a Espanya.
Pons sosté, a més, sense proves, que Edmundo González va ser traslladat de l'ambaixada dels Països Baixos a l'espanyola perquè els primers no haurien accedit al "xantatge" i, en canvi, portar-lo a la d'Espanya feia que "la coacció fos possible". "La sensació és de fàstic, vergonya i indignació", ha dit el dirigent del PP, que creu que el govern espanyol ho té "impossible" per justificar-se. En una línia similar s'ha expressat la fundació FAES, presidida per l'expresident popular José María Aznar.
Albares, però, ho nega completament que el govern espanyol hagi "participat" en la "concepció" o "elaboració" de cap document" entre el govern veneçolà i Edmundo González. El ministre d'Exteriors assegura que només s'ha posat en contacte amb l'executiu de Veneçuela per garantir la marxa de forma segura d'Edmundo González i que han donat llibertat a l'opositor veneçolà per rebre a qui vulgui. "L'ambaixador no té res a veure, tenia ordres clares de no immiscir-s'hi", ha insistit Albares, que ha evitat respondre quan s'ha assabentat de la firma del document.