LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política29/05/2018

El PP accelera el debat de la moció per deixar Sánchez en fora de joc

El ple se celebrarà aquesta setmana per dificultar un acord amb el PNB i restar protagonisme al PSOE

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy tindrà un calendari exprés. Aquest mateix dijous el Congrés debatrà si vol que Pedro Sánchez sigui el nou president del govern espanyol, o si opta per donar continuïtat a l’actual inquilí de la Moncloa, i la votació serà divendres. Així ho va decidir ahir la presidenta del Congrés de Diptuats, la popular Ana Pastor, després de consultar-ho amb Rajoy, que ha preferit retallar el marge de maniobra del seu rival, en un intent de deixar-lo sense els suports necessaris, que de moment no té tancats.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir es va posar de manifest que la majoria de 176 diputats que necessita Sánchez per substituir Rajoy serà difícil de tancar. Fins i tots els suports que es donaven per fets comencen a qüestionar-se, i el partit del qual dependrà tot, el PNB, va mostrar els seus recels per la manera com el secretari general del PSOE està duent a terme la no negociació de la moció. El portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés, Aitor Esteban, va explicar que Sánchez no li ha trucat per demanar-li el seu suport, i va deixar clar que “hi ha moltes incògnites” sobre l’objectiu de la moció, perquè no saben quan pretén convocar les eleccions el PSOE, ni quina és la seva idea per al País Basc i Catalunya. Esteban no es va tancar en banda a negociar, però va dir que hauria de ser el PSOE qui despengés el telèfon i els fes propostes: “Els que proposen són ells. Jo no els demanaré res”. Després d’aprovar els pressupostos de Rajoy, i amb la celeritat que ha introduït Pastor a la moció, els jeltzales veuen que si voten que sí ho han de fer abans que els comptes quedin avalats pel Senat, on el PP té majoria absoluta. I això va contra l’estabilitat que proclama un partit poc amant dels canvis bruscos de guió, i que hauria preferit tenir més temps per pair un eventual suport a la moció de censura.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que fonts populars van explicar que seria un “disbarat” que ells mateixos tombessin els seus comptes a la cambra alta, en cas que la moció tirés endavant, sí que van deixar caure la possibilitat d’introduir esmenes al Senat, on tenen majoria absoluta, per modificar-los i endarrerir-ne la tramitació, cosa que afegiria arguments al PNB per votar en contra de la moció. Però els nacionalistes bascos tenen en el PSOE el soci natural -amb ells controlen el govern basc-, i votar favorablement a la moció seria l’estratègia més indicada per aconseguir el seu doble objectiu de debilitar Albert Rivera i allunyar un escenari electoral.

Ahir el líder de Ciutadans va oferir a Rajoy un pacte per convocar eleccions a la tardor, i va repetir que només donaria suport a una moció de censura instrumental, en què es presentés un independent per convocar eleccions immediatament. El PSOE no pensa en aquest escenari. Pedro Sánchez insistia ahir que volia “governar” un temps abans de convocar les eleccions, per recuperar la “normalitat democràtica” i el prestigi de les institucions, malmesos per la corrupció del PP, segons el seu diagnòstic. Però per aconseguir els seus objectius no està disposat a negociar amb els partits que li donarien suport, cosa que alimenta els dubtes del PNB sobre si la moció va de debò o si és només una estratègia per recuperar el protagonisme perdut els últims mesos.

Cargando
No hay anuncios

Cordó sanitari

L’al·lèrgia a negociar s’explica més pel cordó sanitari imposat als partits independentistes que pel PNB. El PSOE vol defensar-se de les crítiques que ja li arriben del PP i Cs, per estar disposat a governar amb el suport d’ERC i el PDECat, sent molt explícit en la falta de contactes. Això també irrita republicans i demòcrates. Ahir els portaveus al Congrés dels dos partits, Joan Tardà i Carles Campuzano, que fa poques hores donaven per fet el seu vot favorable a la moció, van arrufar el nas. Tots dos van censurar que Sánchez no els hagués trucat i Tardà fins i tot el va acusar de “falta d’educació”, i va alertar que “sembla que no vulgui el suport d’ERC”. Els independentistes decidiran més endavant la seva postura, i segur que hi influirà el que decideixi el PNB, que previsiblement ajornarà la decisió fins a hores abans de la votació definitiva, com ja va passar amb el seu suport als pressupostos de l’Estat la setmana passada.

Cargando
No hay anuncios

I fins i tot el suport de Podem a la moció va quedar ahir en l’aire. Tot i que Pablo Iglesias i Irene Montero havien dit unes quantes vegades que votarien a favor de la investidura de Sánchez per fer fora Rajoy de la Moncloa, ahir es van despenjar amb la convocatòria d’una consulta a les bases que decideixi el sentit del seu vot. Fonts del partit lila donen per fet que el resultat de la consulta, que se sabrà el mateix dijous, serà favorable a la candidatura de Sánchez, però la direcció del partit ja no té l’última paraula. Iglesias fins i tot va elevar el to amb Sánchez, i més enllà de donar-li suport genèric va avisar que si perdia la votació hauria de plegar com a secretari general del partit, un comentari singular venint d’un candidat que va perdre una moció fa menys d’un any i no va tenir cap dubte a continuar en el càrrec orgànic.

A més de dificultar els acords, l’acceleració del calendari imposada pel PP va destinada a evitar que, durant les negociacions, Sánchez aconsegueixi el protagonisme perdut mesos enrere. Si es barra el pas a la seva alternativa, aviat es convocarà al Congrés un debat de política general en què el líder socialista, condemnat a l’extraparlamentarisme des que va deixar l’escó per no votar la investidura de Rajoy, no tindrà cap paper. Aleshores el protagonista continuarà sent el president espanyol, que es concentrarà a mirar de barrar el pas al seu flamant rival a la dreta, Albert Rivera, com era el pla original del PP.

Cargando
No hay anuncios

Però encara que això fos així, el clima preelectoral va augmentant. L’oferta de Rivera pot ser rebutjada per Rajoy, però ahir Podem va coincidir amb els taronges que si no tirava endavant la moció en caldria una d’instrumental per convocar eleccions. Entre els dos partits tenen prou diputats per impulsar-la, tot i les evidents dificultats de les formacions per arribar a cap acord. En aquest escenari, el PSOE ho tindria molt difícil per votar-hi en contra, tot i que l’escenari electoral no és el que convé més a la direcció socialista, que encara no ha remuntat en les enquestes, i veuria amb més bons ulls un temps de govern per recuperar-se demoscòpicament.

La moció de Sánchez ha acostat el final de Rajoy, però encara li queden ressorts per prosperar.

Cargando
No hay anuncios

La inestabilitat política fa créixer

la prima de risc

La incertesa sobre el futur polític a Espanya afecta, inevitablement, l’economia. La moció de censura presentada pel PSOE i que es durà a terme entre dijous i divendres, encara amb dubtes sobre si prosperarà, ha generat desconfiança en els inversors. Així, la jornada d’ahir a la borsa espanyola va notar-ne un primer efecte a mitja sessió, quan la prima de risc va tornar a pujar per sobre dels 100 punts, fins a arribar als gairebé 118 en el moment del tancament dels mercats. L’índex ja havia augmentat amb l’anunci de Sánchez, divendres. Una situació similar es va viure a l’Íbex-35, en què el dia va començar amb certa tranquil·litat i es van elevar les lleugeres pèrdues acumulades des de divendres. Només una hora abans del tancament de la borsa, amb tot, l’Íbex queia un 0,50% i fregava els 9.800 punts. Una inestabilitat als mercats fruit del terratrèmol polític de les últimes setmanes tant a l’estat espanyol com a Itàlia, pendent encara de formar govern.