Cas Ábalos

Sánchez es desvincula del cas Ábalos: "No hi haurà impunitat"

L'exministre de Transports està a un pas de la imputació després que un informe de la Guàrdia Civil li atribueixi un "paper rellevant" en la trama corrupta

L'exministre de Transports i diputat del grup mixt al Congrés, José Luis Ábalos, a la comissió d'investigació sobre el cas Koldo al Senat
Act. fa 18 min
3 min

MadridJosé Luis Ábalos ha negat reiteradament que tingui relació amb la trama Koldo –ha arribat a qüestionar-ne l'existència–, però un informe de la Guàrdia Civil el posa contra les cordes i atribueix a l'exministre de Transports un "paper rellevant i de responsabilitat" en el cas de presumpta corrupció en la compra de material sanitari durant la pandèmia. Els indicis que conté l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) han provocat que el Tribunal Suprem, a instàncies del jutge Ismael Moreno, que investiga la trama a l'Audiència Nacional, hagi contactat amb el Congrés per preguntar si és diputat i, per tant, aforat. La comunicació és el pas previ a una possible imputació de qui va ser persona de confiança de Pedro Sánchez i número tres del PSOE fins a la seva caiguda en desgràcia, el 2021, quan el president del govern espanyol el va cessar sense que quedessin del tot clars els motius. Pot el cas Ábalos esquitxar també Sánchez? En declaracions aquest divendres, el cap de l'executiu s'ha desmarcat del cas i ha dit que confia que "no hi haurà impunitat".

L'impacte en Sánchez

De l'informe no es desprèn que Sánchez estigués al cas de la trama, però sí que detalla un entramat, amb el ministeri de Transports com a epicentre, des del qual tractava d'influir en altres organismes del govern espanyol per aconseguir favors. La Guàrdia Civil situa el comissionista Víctor de Aldama, en presó incondicional per un altre frau, com a principal implicat –l'identifica com a "nexe corruptor"– juntament amb Koldo García, exassessor d'Ábalos, i titllen de "relació estreta" la que mantenien tots dos amb l'exministre de Transports. Aldama i Koldo es referien a Ábalos com "el jefe", i en diuen que tenia accés directe a Sánchez. D'aquí que les acusacions populars en la investigació de l'Audiència Nacional –Hazte Oír i Iustitia Europa, personades també en el cas Begoña Gómez– hagin demanat que el president del govern espanyol sigui citat com a testimoni.

El president del govern espanyol ha ofert "absoluta col·laboració amb la justícia" i ha assegurat que el seu executiu és "net" i "transparent". Sánchez ha defensat que el PSOE va donar una "resposta immediata" apartant Ábalos ja fa més de mig any, quan es va destapar el cas. "Absoluta contundència davant de qualsevol indici de cas de corrupció que s'hagi pogut produir", ha afirmat. Per la seva banda, el PP ja ha sortit en tromba contra ell: "Les proves assenyalen Sánchez", ha dit la número dos dels populars, Cuca Gamarra, a X.

Quin paper tenia Ábalos?

L'informe de la Guàrdia Civil apunta que Koldo rebia "instruccions directes" d'Ábalos sobre la contractació i que era beneficiari de "contraprestacions" per les gestions que afavorien, entre d'altres, l'empresa que està sota sospita per les presumptes irregularitats en les adjudicacions, Soluciones de Gestión, per a la qual mediava Aldama. Segons la Guàrdia Civil, mentre que Koldo rebia pagaments en metàl·lic –10.000 euros al mes en efectiu–, Ábalos es beneficiava d'altres privilegis. Concretament, l'exministre hauria gaudit de l'ús d'un xalet a Cadis –que una societat "ubicada en l'esfera de control d'Aldama" va comprar per 526.500 euros–. Quan va deixar de ser ministre, se l'hauria desallotjat. Durant la seva etapa al ministeri de Transports, la trama també hauria sufragat el cost del lloguer d'un pis a Madrid –aportant més de 80.000 euros– per a una dona anomenada Jessica, que estava "vinculada d'una manera molt personal amb Ábalos".

Rescat d'Air Europa

Sánchez apareix mencionat a l'informe pel fet que els investigadors identifiquen que els membres de la trama l'anomenen en clau "l'1". Aldama, que era assessor del grup Globalia –del qual formava part l'aerolínia Air Europa, que va ser rescatada amb diners públics durant la pandèmia–, explica en un missatge a Javier Hidalgo, exconseller delegat de la companyia, que abans del rescat Sánchez va trucar a Ábalos i que Koldo li deia que el mantindria informat sobre si "havia servit la trucada". L'informe també recull mencions a reunions de Sánchez amb Ábalos i l'exministra d'Economia Nadia Calviño per abordar el rescat, que va ascendir a 475 milions d'euros.

Després d'una trobada Ábalos-Calviño el dia abans de la citada trucada de Sánchez a l'exministre de Transports, Aldama va informar Koldo que Ábalos hauria escrit a Hidalgo per dir-li que el rescat es faria. "Sembla que tot ha servit", afegia. Ara bé, tot i que fa mesos que la dreta va posar el focus en aquesta operació, de moment tant l'Oficina de Conflicte d'Interessos –arran d'una denúncia del PP– i l'Audiència de Madrid –en el marc del cas Begoña Gómez– han descartat que es pugui vincular Sánchez amb un possible tràfic d'influències.

stats