Algú pot bastir ponts entre Puigdemont i Junqueras?

BarcelonaJunts i Esquerra acaben de renovar les seves cúpules i han optat per vells coneguts: Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Dos líders independentistes amb una relació molt difícil fruit del 2017 i amb uns entorns amb pocs elements de contacte. És a dir, si bé ara la relació entre les direccions de Junts i Esquerra era complicada, hi havia relacions greixades en el temps que servien de telèfon vermell. Ara no només els dos tòtems tenen una relació tibant, sinó que les peces que feien de pont han quedat fora de joc. Tampoc tenen intenció de teixir cap aliança estratègica: els juntaires presentar una opa als republicans, que passen per un moment de debilitat, mentre que Esquerra vol intentar recuperar múscul entre el votant sobiranista aprofitant el gir a la dreta de Junts, sobretot a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui tradicionalment havia actuat d’enllaç entre les cúpules era l’exdirigent d’Esquerra Xavier Vendrell, amb molt bona relació amb un dels personatges que més havia influït en l’espai postconvergent, David Madí. Ara aquest circuit no és efectiu per a la nova cúpula d'ERC, tenint en compte que Vendrell i Junqueras estan als antípodes. Va ser ell qui, durant la campanya d’ERC, va acusar Junqueras d’haver-se amagat durant l’1-O. Tampoc pot fer de pont, almenys per ara, un dels exdirigents republicans que s’han incorporat recentment a l’entorn de Puigdemont, Xavier Vinyals. El seu cercle tenia a veure més amb Vendrell, ja que va formar part del nucli que va impulsar l’anomenat estat major del Procés el 2017 per recosir la relació entre Puigdemont i Junqueras –llavors president i vicepresident del Govern– i dur a terme l’1-O.

Cargando
No hay anuncios

Jordi Turull, secretari general de Junts, tenia una relació fluida amb l’ex secretària general d’ERC, Marta Rovira, tot i la fissura que es va produir entre ells arran dels pactes postmunicipals del 2023. En canvi, la nova número dos d’Esquerra, Elisenda Alamany, no té punts de contacte amb el món postconvergent. Turull ha compartit presó amb Junqueras, però tampoc han tingut mai un feeling especial. Després dels indults han compartit trobades d'ex-presos polítics en què no s'ha parlat de política.

Tampoc la resta de peces que envolten el nou president d'ERC tenen un canal de confiança obert amb el nucli dur de Puigdemont. Josep Maria Jové, president dels republicans al Parlament, ja tenia un espai de confiança amb Albert Batet, president de Junts. Jové, però, anava amb Nova Esquerra Nacional i el seu càrrec penja d'un fil. Els noms al Parlament de Junqueras són Ester Capella, Joan Ignasi Elena, Juli Fernández i Jordi Albert. Amb Elena hi ha el 8 d'agost: el retorn i fuga de Puigdemont va enervar al llavors conseller d'Interior, i la compareixença pública del conseller l'endemà va enfurismar els juntaires. La relació, en aquest sentit, està trencada. Capella formava part de les anomenades taules de coordinació entre Junts i ERC durant la presidència de Quim Torra, però hi va haver tensió amb els presos polítics quan era titular de Justícia. Fernández manté una bona relació amb Josep Rull, però el president del Parlament no porta el dia a dia de Junts.

Cargando
No hay anuncios

Sí que hi ha un punt de contacte, col·lateral, entre els dos mons que passa pels democristians. Quan Junqueras va anar a Bèlgica a veure Puigdemont el passat 1 de juliol ho va fer acompanyat d’un amic personal i exmembre d’Unió, Vicenç Pedret, que manté una relació fluida amb Assumpció Laïlla, mà dreta del vicepresident de Junts, Toni Castellà. De fet, Demòcrates ja es va presentar amb l'ERC de Junqueras el 2017, però només va durar una legislatura.

1.
La unitat d'ERC a Madrid

El grup parlamentari d'ERC a Madrid va respirar tranquil quan dimecres, a l'entrega de premis de l'Associació de Periodistes Parlamentaris, van ser guardonats Gabriel Rufián com a millor orador i Pilar Vallugera com a parlamentària més activa. Un és afí a Junqueras, l'altra anava a la candidatura de Xavier Godàs. Al grup admetien que si només hagués guanyat un dels dos, la gestió interna hauria sigut complicada.

Cargando
No hay anuncios
2.
La copa de Nadal al Parlament

Aquesta ha estat una setmana de copes de Nadal, i al Parlament es va fer un homenatge especial al periodista més veterà, Lluís Falgàs, de TVE, i al més jove, Roger Palós, de la secció de política de l’ARA. Els dos van agafar el micròfon, però Falgàs va parlar fins i tot més que el president del Parlament, Josep Rull. "Malgrat tots els malgrats, això de fer de periodista és el millor ofici del món”, va concloure entre aplaudiments.