La possibilitat de suspendre l'autonomia es va rebutjar en el procés d'elaboració de la Constitució de 1978
Fraga, d'Alianza Popular, proposava que el govern espanyol pogués suspendre òrgans autonòmics
BarcelonaMariano Rajoy va anunciar dissabte l'aplicació de l'article 155 a Catalunya amb les següents mesures: la suspensió de tot el Govern i la limitació legislativa del Parlament. La Moncloa va prendre aquestes mesures aixoplugant-se en el 155, que parla d'emprendre accions per obligar al "compliment forçós" de les funcions d'una autonomia. És per això que ja són diverses les veus que denuncien que el PP, PSOE i Ciutadans han fet una interpretació molt àmplia d'aquest article i, fins i tot, diversos juristes i politòlegs han dit que les mesures són contràries a la Constitució.
Per demostrar-ho, es remeten precisament al procés d'elaboració de la Constitució al Congrés i el Senat. Alianza Popular (ara Partit Popular) va emetre un vot particular en què demanava incloure la possibilitat de suspendre les autonomies i es va rebutjar.
El politòleg Josep Costa, a través de Twitter, ha denunciat que les mesures que es volen aplicar a Catalunya es van rebutjar en el procés constituent: "Fraga ja va pensar en les mesures que volen aplicar contra Catalunya. La gràcia és que els redactors de la Constitució no les hi van comprar". A la pàgina del Congrés de Diputats es recull tot el procés de debat de la Constitució, amb la inclusió dels diaris de sessions, les esmenes i els vots particulars. En l'avantprojecte de la carta magna, Fraga va emetre un vot particular en què esmenava a la totalitat l'actual títol VIII sobre les comunitats autònomes i proposava un articulat alternatiu. En el butlletí del 5 de gener del 1978 (pàgina 33), es recull que el representant d'AP va proposar incloure l'article següent: "En els casos greus, el govern [espanyol] podrà acordar la intervenció d'una regió autònoma i en retrà compte de forma immediata a les Corts".
Les mesures que podria adoptar Madrid, segons Fraga serien: "Suspendre un o més òrgans de la regió" i/o "designar un governador general, amb poders extraordinaris". Aquesta intervenció s'havia de dictar per decret (motivat) i, posteriorment, el president espanyol havia de sotmetre's al Congrés a una qüestió de confiança (és a dir, reunir només una majoria simple). Tal com ha passat ara, Fraga demanava limitar la intervenció a un "termini", connectat a una "convocatòria electoral". Alianza Popular, però, afegia, que si era "necessari" es podia acompanyar aquesta intervenció de l'autonomia amb la declaració dels estats d'excepció (alarma, setge o excepció).
Fraga distingia aquesta mesura del que preveu l'actual 155. En l'avantprojecte aquest article era el 144 i AP proposava una esmena en què demanava que fos el Congrés i no el Senat el que per majoria absoluta aprovés les mesures necessàries per obligar al "compliment forçós" d'una autonomia.