Podem posposa les primàries a Catalunya fins al setembre
Barcelona“Ja tenim data per a les primàries de Cantàbria. Esperem poder tenir aviat les de Catalunya”. Aquest és el tuit que va publicar aquest diumenge Albano Dante Fachin, diputat de Catalunya Sí que es Pot i aspirant a la secretaria general de Podem. Amb el missatge, que incloïa una referència explícita a Pablo Echenique -secretari d’organització estatal-, Fachin insistia en la necessitat de convocar el procés de tria de la nova executiva de forma immediata, tal com defensa el seu equip, mobilitzat per articular una candidatura. Resulta, però, que els tempos que planteja el partit són més lents que els que reclama el diputat. La direcció prefereix posposar les primàries a Catalunya fins al mes de setembre, quan s’hagi aclarit la formació de govern a Espanya. Fonts consultades per l’ARA apunten a un endarreriment de la votació fins a la tardor. El partit s’escuda en la nova convocatòria electoral per congelar el procés intern uns mesos més.
La direcció estatal vol concentrar esforços en la campanya del 26-J i pretén esquivar les interferències que suposaria un debat intern. Fachin no comparteix aquesta tesi, a diferència dels altres dos aspirants a la secretaria general, Jéssica Albiach (diputada de Catalunya Sí que es Pot, que ja ha confirmat la seva candidatura a liderar la formació) i Raimundo Viejo (diputat d’En Comú Podem que, tot i que encara no ha formalitzat la seva candidatura, està implicat en la refundació del partit i apunta al càrrec). Tant Albiach com Viejo veuen raonable ajornar les primàries fins després de les eleccions. “Nosaltres hem defensat que com més aviat millor, però si estem en un escenari de campanya electoral farem el que sigui més responsable”, va exposar Albiach en una entrevista recent a l’ARA. Viejo repetirà a la llista d’En Comú Podem a les generals i s’haurà de centrar en la campanya.
Recuperar vigor i autonomia
El partit ha viscut la paradoxa a Catalunya que, sense estructura de direcció des de l’octubre passat, va imposar-se en els comicis del 20-D. L’aliança amb Ada Colau i la defensa del referèndum van conduir En Comú Podem a una victòria a les urnes que va trencar l’hegemonia del PSC i CiU. “Des de la crisi de l’octubre, amb aquelles dimissions, Podem ha sigut un actor de segona fila a Catalunya”, expressa un integrant de la primera executiva per fer autocrítica. Socis electorals del partit lila il·lustren aquest buit que encara no s’ha resolt. “Quan has de parlar amb Podem, no saps ben bé a qui dirigir-te. És més fàcil trucar a Madrid”, raona un dirigent de les forces que integren la confluència de l’esquerra alternativa. A la formació entenen que quan hagin escollit nova direcció, caldrà articular-se com un “subjecte propi” amb un “nivell d’autonomia clar” respecte a l’executiva estatal. “Les marques de partits espanyols a Catalunya no han funcionat”, admeten les mateixes fonts. Una tardor de primàries.