Política 27/10/2014

El president del Congrés aposta per obrir el "diàleg" l'endemà del 9-N i "millorar l'encaix" de Catalunya a Espanya

"El 9-N és la culminació d'un camí que entre tots hem fet que sigui equivocat", afirma Jesús Posada

Efe
2 min

MadridEl president del Congrés, Jesús Posada, ha apostat aquest dilluns per "millorar l'encaix" de Catalunya a Espanya i per "utilitzar tots els mitjans" per aconseguir que els catalans "estiguin satisfets", tot i que dubta que sigui necessària una reforma constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo sóc partidari d'aconseguir que els catalans estiguin satisfets a Espanya i a Europa, cal millorar aquest encaix i no sé si serà necessària una reforma constitucional. Però el que es busca és molt important i caldrà utilitzar tots els mitjans, encara que crec que la reforma constitucional porta a un altre camí", ha afirmat en un esmorzar informatiu organitzat per l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP).

Posada, que no ha volgut aventurar-se a dir quina serà la situació el 10 de novembre ni "qui ha de fer els moviments" –això "dependrà de com hagi anat tot" el 9 de novembre–, ha posat èmfasi en el fet que aquell dia ha de començar el "diàleg amb els representants dels catalans" per fer les "reformes que siguin necessàries".

Segons la seva opinió, el 9 de novembre és el dia de la "culminació d'un camí que entre tots hem fet que sigui equivocat", ha admès, i ha afegit: "A veure si ara prenem un bon camí. Hem de buscar la fórmula perquè [els catalans] no se sentin disminuïts en els seus drets ni maltractats".

Posada ha argumentat que en aquest nou camí "en comptes d'estar d'esquena cal estar molt més a prop".

Convençut que "de manera ordinària" el govern espanyol ha "actuat bé" amb Catalunya i que "no hi ha hagut maltractament", ha incidit que hi ha "moltíssims" catalans –no la majoria, ha precisat– que sí que se senten maltractats i que cal "enfrontar-se a aquesta situació, primer escoltant, a veure si tenen raó en alguna cosa".

"Vull més diàleg, més paraules entre uns i altres, no m'agrada això de cadascú per una banda en un xoc que no condueix a res", s'ha queixat el president del Congrés.

Sobre la reforma constitucional, ha assenyalat que el president espanyol, Mariano Rajoy, "no ha dit en cap moment que no vulgui sentir-ne parlar", sinó que ha demanat saber "què es vol reformar, per què i qui dóna suport aquesta reforma".

stats