Política exterior

Portugal s'esborra del pla de Sánchez per al reconeixement unilateral de Palestina

Luís Montenegro defensa un consens previ a l'ONU i la UE

MadridA diferència de Noruega i amb alguns matisos Irlanda, Pedro Sánchez no pot comptar amb Portugal per al seu pla de reconèixer unilateralment l'estat de Palestina en les pròximes setmanes. "No anem tan lluny com altres governs", ha admès el nou primer ministre portuguès, Luís Montenegro, que aquest dilluns ha celebrat a Madrid el seu primer viatge internacional des que va accedir al govern del seu país. "El reconeixement de Palestina considerem que s'ha d'assolir de manera multilateral a la Unió Europea i a les Nacions Unides", ha argumentat. El dirigent de centredreta discrepa, doncs, del moment, en la mateixa línia que ho fa a Espanya el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El matís de Montenegro genera una fissura en la gira que Sánchez està celebrant aquests dies amb diversos dirigents europeus per sumar adeptes al seu pla de reconèixer l'estat de Palestina, més enllà del que es decideixi a l'ONU davant la resistència dels Estats Units. El president espanyol va aconseguir l'aval de Noruega i Irlanda i espera el d'Eslovènia i Bèlgica —hi viatjarà aquest dimarts i dimecres—; en canvi, no ha trobat la mateixa acollida en Portugal, on ja no governa el seu admirat António Costa, de la seva mateixa família socialista. "Hi ha un primer moment que és l'avaluació del Consell de Seguretat de l'ONU i després l'assemblea, on podem intervenir directament, i la nostra posició serà favorable al reconeixement de Palestina com a membre de ple dret", ha afegit Montenegro.

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre lusità ha apuntat que la seva posició "no és tan diferent" a la de Sánchez. "Considerem que el reconeixement dels dos estats s’ha d’assolir en un àmbit multilateral, cosa que també defensa el govern espanyol", ha subratllat Montenegro. Per la seva banda, el cap de l'executiu de l'Estat ha assegurat que el seu govern "farà aquest pas", més enllà del que es decideixi a Nova York les pròximes setmanes. Aquest dijous el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, defensarà l'entrada de Palestina com a membre de ple dret a l'ONU, però la proposta no tirarà endavant pel veto dels EUA. Allà no hi tenen dret a vot ni Espanya ni Portugal. Més endavant, hi haurà una assemblea en què sí que podran votar.

Sense concrecions temporals

Sánchez ha explicat que s'esperarà "als debats que es produiran a Nova York" abans de portar el reconeixement de Palestina al Consell de Ministres. No ha concretat, doncs, quan serà exactament. Fa uns dies va parlar de fer-ho abans de juliol, però ara ja evita posar dates. Això sí, davant les crítiques del PP de no informar Feijóo sobre la política internacional, el president espanyol ha explicat que informarà "tota l'oposició" quan es prengui la decisió.