Patrícia Plaja: "La portaveu donarà molt pocs titulars però moltes explicacions"

i Antoni Bassas
04/06/2021
3 min

BarcelonaPatrícia Plaja (Begur, 1981) serà la nova portaveu del Govern després de pilotar durant anys la comunicació dels Mossos.

Quin va ser l’argument que la va acabar de convèncer?

— No és l’explicació, sinó la resposta a una pregunta meva: “No pateixis, perquè no busquem en cap cas una figura política, el que busquem és una persona amb coneixements governamentals o institucionals”.

Vostè ha estat tretze anys comunicant sobre els Mossos.

— Ha sigut l’espai en què he crescut personalment i professionalment. Vaig marxar de Ràdio Barcelona dient que, quan s’acabés l’excedència –que era de dos anys–, seguríssim que hi tornaria.

Per què ho deia tan segura?

— Perquè fa deu anys als periodistes que fèiem el salt al periodisme institucional algú ens feia sentir una mica menys periodistes.

Segons la frase atribuïda a Orwell, periodisme és publicar allò que algú no vol que es publiqui. I vostè ara voldrà que algunes coses no es publiquin.

— No seré jo qui contradigui Orwell, però crec que periodisme també és explicar tot allò que interessa a la ciutadania.

Els periodistes li preguntarem sobre qui anirà a la taula de negociació. ¿I aleshores dirà que no pot contestar a aquesta pregunta?

— Hi ha un tipus de periodisme, que és el periodisme de declaracions. Aquest material no es trobarà en la portaveu del Govern. Si es fa pública alguna cosa del consell de ministres i jo en aquell moment soc al faristol, em preguntaran per allò i no tindré una resposta. No perquè no la vulgui donar, sinó perquè el Govern encara no haurà fixat una posició.

Qui contestarà al govern espanyol en nom de la Generalitat?

— Quan s’hagi fixat la posició, és possible que sigui la portaveu o, depenent de quina sigui la magnitud del tema, seran el president o el vicepresident Els periodistes ho agrairan també perquè no podem fer unes declaracions com a Govern que al cap de deu minuts hem de matisar.

¿Aquest intent de professionalització és també una manera de rebaixar el grau de polèmica que pugui generar el Govern?

— Crec que es podria resumir amb una frase: la portaveu donarà molt pocs titulars, segurament, però donarà moltes explicacions. No sortiré a atiar el foc en els temes polítics.

Pel que ha pogut percebre fins ara, ¿com és el president Aragonès?

— El conec molt poc. A mi m’ha agradat molt la sinceritat, la manera de parlar i d’explicar clarament què volia.

En la seva trajectòria òbviament hi ha els atemptats de Barcelona i de Cambrils de l’agost del 2017. ¿Aquella comunicació va ser una exhibició de sang freda?

— No, va ser la posada en pràctica d’un estil comunicatiu que ja s’estava fent als Mossos des de feia molt de temps i que s’havia treballat moltíssim.

Què li ha dit el major Trapero? ¿L’ha deixat marxar fàcilment?

— Del meu entorn, que és petitó, només dues persones, que són els meus pares, han traslladat amb el llenguatge corporal més satisfacció que el major Trapero en el moment en què li vaig dir que assumiria aquesta responsabilitat. Se n’ha alegrat moltíssim.

Vostè va ser cessada per un tuit seu contra la sentència de la Manada. Va ser un error de comunicació?

— Crec que no és un error de comunicació. És un tuit personal. Si la pregunta és si tornaria a fer la piulada, segurament no.

Quan s’estrena?

— Oficialment dimarts. No l’enganyaré, crec que podríem esperar uns quants dies a estrenar-me de portes enfora, a donar la cara. Tenim molta feina per fer i si pogués demorar una mica la meva posada en escena seria una persona molt feliç.

¿Els dirà als consellers que vostè és molt bona descobrint qui filtra què?

— No. I ara! El que diré als consellers és que les filtracions ajuden molt poc. Les filtracions, sobretot les filtracions interessades, amb maldat, no ajuden mai en una estratègia comunicativa cohesionada.

¿Hauria pogut treballar igual per a un govern no independentista?

— Sí

stats