Ponsatí també apunta contra l'Eurocambra: "És lamentable la seva inacció"

L'eurodiputada retreu a Metsola que hagi "fracassat en el compliment de les seves funcions" al no protegir la seva immunitat

Clara Ponsatí arriba al Parlament Europeu aquest dimecres, acompanyada de Carles Puigdemont i Toni Comín, l'endemà d'haver estat detinguda a Barcelona
4 min

Brussel·les/BarcelonaNo va estar ni vint-i-quatre hores a Catalunya, però van ser més que suficients per remoure tot el panorama polític i judicial. Ja tornada a Brussel·les, Clara Ponsatí ha participat aquest dimecres en el ple de l'Eurocambra davant una gran expectació mediàtica i envoltada d'eurodiputats que li donaven suport. A l'hemicicle ha demanat la paraula i ha continuat denunciant la seva detenció "il·legal" apuntant, també, contra la presidenta del Parlament Europeu: "Li vam demanar que actués per defensar la meva immunitat i fins ara no ho ha fet. És una situació molt lamentable i deixa el Parlament Europeu en un molt mal lloc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roberta Metsola "ha fracassat en les seves funcions com a presidenta", segons l'eurodiputada de Junts, que ha recordat que continuava gaudint de la immunitat parlamentària tal com va certificar el 24 de maig el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), encara que sigui cautelarment. Metsola s'ha limitat a traslladar la queixa a la Comissió d'Afers Jurídics perquè estudiï la situació de Ponsatí, però no l'ha considerat urgent i, per tant, no ha activat l'article 8 del reglament intern del Parlament Europeu, que permet a la presidència de l'Eurocambra "confirmar els privilegis i immunitats del diputat" que "sigui detingut o vegi restringida la seva llibertat de moviment" immediatament.

En canvi, tal com consta a l'article 9.1 del reglament, la presidenta del Parlament Europeu senzillament ha remès a la comissió competent la petició perquè l'examini "sense demora", però tampoc amb pressa, "tenint en compte la seva complexitat relativa". L'eurodiputada ha lamentat que Metsola "no faci res", més enllà de limitar-se a "passar el cas burocràticament" a la Comissió d'Afers Jurídics. En tot cas, l'exconsellera ha insistit que la detenció d'una europarlamentària "mentre passeja tranquil·lament pel centre de Barcelona és "il·legal" i ha assegurat que ho denunciarà "a les instàncies corresponents".

"Demano a la presidenta Metsola que defensi la meva immunitat tal com s'estableix al reglament del Parlament i us demano a tots que expresseu la vostra oposició a aquesta violació dels nostres drets", va escriure l'exconsellera tan bon punt va ser detinguda. Tot i que Metsola no ha volgut fer cap pronunciament públic, alguns eurodiputats sí que van mostrar suport a Ponsatí. L'eslovè Milan Brglez, per exemple, va afirmar que era un "atac inacceptable" a la immunitat i "a l'autoritat" del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). I l'eurodiputat de Sinn Féin Chris MacManus va afegir que la comunitat internacional "hauria d'unir-se i instar l'estat espanyol a alliberar-la".

Una estratègia de denúncia

En poques hores, Ponsatí ha tensat la corda del Tribunal Suprem –que mantenia una ordre de detenció a Espanya contra ella–, dels Mossos d'Esquadra –els responsables de la detenció–, de la Generalitat –incòmoda defensant alhora l'eurodiputada i l'obligació dels Mossos de detenir-la– i ara també del Parlament Europeu. Tot plegat, mentre se celebrava el judici a una altra exiliada per l'1-O, Meritxell Serret, amb una estratègia judicial diferent –va decidir comparèixer voluntàriament al Suprem–, que ha quedat en segon pla.

Ponsatí està citada a declarar a Madrid l'endemà de Sant Jordi pel jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena. "Sembla que hi ha un jutge de Madrid que té moltes ganes de parlar amb mi", reconeixia irònicament, sense aclarir si es presentarà al Suprem. Ara bé, ha destacat que no tenia "especials ganes de parlar amb cap jutge".

A més, en la seva última intervenció al ple, Ponsatí ha aprofitat l'avinentesa per estendre la crítica a l'Eurocambra a la resta d'institucions europees, com el Consell i la Comissió, que "no es van dignar a comentar res" sobre la seva detenció. "Espanya està violant els nostres drets i llibertats i sempre es veurà protegida pel Consell", ha afegit.

Precisament, aquest dimecres al matí el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, ha explicat que el seu equip treballava per "verificar" quina era "exactament" la situació de Ponsatí, però ha dit que hi ha "disposicions que permeten la detenció". "Ja hi ha hagut detencions en diferents casos de parlamentaris nacionals i de parlamentaris europeus", ha assegurat Reynders en una roda de premsa a Brussel·les. El titular de Justícia també ha afirmat que les autoritats espanyoles no van informar-lo de la detenció ni de la situació de l'eurodiputada de Junts i que es va assabentar de la notícia a través dels mitjans després de comparèixer al comitè de l'Eurocambra sobre Pegasus.

Ponsatí encén l'unionisme

Les paraules de Ponsatí (i la seva passejada d'ahir per la capital catalana) han generat respostes irades sobretot des de la dreta unionista. "Això és el Parlament Europeu. Aquí es defensa la democràcia davant d'aquells que la trepitgen i tots sabem que vostès són uns pròfugs. Ja n'hi ha prou de tant de numeret electoral", ha dit la popular Dolors Montserrat. En la mateixa línia, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha lamentat que Ponsatí utilitzi l'Eurocambra per fer "xou" i ha culpat la reforma del Codi Penal impulsada pel govern de Pedro Sánchez de la tornada de l'exconsellera a Catalunya: "Li han creat un salconduit a mida".

Aragonès: "No em trobaran confrontant represaliats"

Llarena ha deixat sense efecte l’ordre de detenció contra l'exconsellera, però l'ha citat el 24 d'abril i ha establert que ha de designar domicili i telèfon on pugui ser localitzada i comparèixer davant l'òrgan judicial quan sigui cridada. En cas contrari, podria tornar a ser detinguda. Sigui com sigui, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut celebrar el retorn de l'exili de Ponsatí i ha evitat polemitzar-hi: "No em trobaran intentant confrontar represaliats", ha dit en resposta a les crítiques de l'eurodiputada contra el Govern, informa Quim Bertomeu.

Aragonès s'ha pronunciat en aquests termes amb periodistes abans del judici per desobediència que precisament aquest dimecres s'ha fet al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la consellera Meritxell Serret, també per l'1-O. El president també ha tret pit del fet que "el retorn" de Ponsatí "ha estat més favorable a causa de l'acord que va permetre la derogació del delicte de sedició". Un acord subscrit entre el PSOE i el seu partit, Esquerra Republicana.

"Ha pres una bona decisió": Raimon Obiols celebra el retorn de la seva neboda

"Per raons que almenys per a mi són clares, penso que tornant a Barcelona la Clara Ponsatí ha pres una bona decisió". Així s'expressa l'exlíder del PSC Raimon Obiols, tiet de l'eurodiputada, després del seu retorn de l'exili. "Brindaré amb cava, pensant en la família", diu en un text al seu blog. Obiols, que en una entrevista a l'ARA havia apostat per trobar solucions per als exiliats, deixa clar que això "no implica una coincidència política: ens trobem en oposició". Diu que Ponsatí "ha estat valenta", però també que "creu, erròniament, que si les coses els hi van anar tan malament és perquè van afluixar". "Les polítiques del Procés em van semblar molt dolentes; i els resultats, pèssims [...] Potser, des de punts de vista contraris, en això podríem coincidir amb la Clara", conclou.

stats