Ponsatí serà a Barcelona per Sant Jordi, la vigília de la seva cita al Suprem
L'eurodiputada de Junts participa en un comitè a l'Eurocambra el mateix dia que l'ha citat Llarena
BarcelonaClara Ponsatí va tornar a Catalunya el 28 de març per primer cop després de cinc anys i cinc mesos d'exili: va ser detinguda en directe, amb la televisió al davant, pels Mossos d'Esquadra, traslladada a la Ciutat de la Justícia i, finalment, citada per al dilluns 24 d'abril davant del jutge instructor Pablo Llarena al Tribunal Suprem. "No he vingut a fer cap pacte amb l'Estat, sinó a denunciar la vulneració de drets", va proclamar aquell dia. Serà, doncs, dilluns a Madrid? Ponsatí no es limitarà només a presentar-se davant les autoritats espanyoles –ha dit que no les reconeix– sinó que vol aprofitar la seva situació actual per fer un pols amb el jutge instructor del Procés, Pablo Llarena, i això passa, d'entrada, per passejar-se pels carrers de Barcelona el dia de Sant Jordi i deixar en l'aire la seva assistència a la capital espanyola just l'endemà.
Segons les fonts consultades per l'ARA, Clara Ponsatí tornarà a finals de setmana a Catalunya i diumenge signarà exemplars del seu llibre Molts i ningú (La Campana, 2022) –que ja va generar rebombori polític quan el va publicar– a la parada del diari Vilaweb. A la tarda farà el mateix a la llibreria Ona de 17 a 19 h. D'aquesta manera es tornarà a situar en el focus mediàtic just abans de la cita al Tribunal Suprem i tensarà de nou la corda amb Llarena, ja que, malgrat que sigui el cap de setmana a la capital catalana, no garanteix la seva presència a Madrid. De fet, el seu entorn no revela si es presentarà davant del jutge dilluns a les 11, però sí que apunta que el mateix dia té una sessió prevista a l'Eurocambra: a les 15 h participa com a eurodiputada de Junts al Comitè d'Indústria, Recerca i Energia.
Què passa si Ponsatí no declara a Madrid?
Amb la derogació de la sedició del Codi Penal, Ponsatí ha quedat en la mateixa situació que la secretària general d'ERC, Marta Rovira: està investigada només per desobediència pel referèndum de l'1 d'Octubre, un delicte que no comporta presó. És per això que ara ha aprofitat per comparèixer davant els tribunals: "Què havia de fer? No criticar-ho? Quedar-me a l'exili per sempre? Aprofitaré tots els espais de llibertat per denunciar la vulneració de drets", va justificar en la seva darrera roda de premsa després d'haver criticat el canvi legal pactat entre Esquerra i el PSOE. Ara bé, Posantí té clar que no vol seguir la mateixa estratègia que la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, ni tampoc la de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que van presentar-se voluntàriament al Suprem. L'eurodiputada de Junts vol endinsar Llarena en una mena de laberint: no es presentarà davant el jutge i forçarà, si s'escau, la seva detenció. Així considera que situa el magistrat instructor en un terreny pantanós, ja que és eurodiputada i, de moment, té vigent la immunitat: arran de la detenció de Barcelona ha presentat una queixa a l'Eurocambra que s'ha de tractar ara al Comitè d'Afers Jurídics.
Què passa, doncs, si dilluns no és a Madrid? Si Ponsatí no es presenta, Llarena ja va advertir en la resolució de finals de març que la detindria perquè comparegui davant seu. "L' incompliment portarà a la modificació de la seva situació personal i a la conducció davant aquest tribunal per la força pública", avisava. Així, davant una absència, el tribunal emetrà una nova ordre de detenció dins el territori nacional –no a l'exterior perquè les euroordres estan suspeses– i Ponsatí serà detinguda en el moment que torni a trepitjar l'Estat.
És a dir, forçarà que Llarena la porti per força a Madrid per intentar generar un conflicte entre el Suprem i les institucions europees. Una manera de posar a prova l'abast de la immunitat en un moment clau: el Tribunal General de la Unió Europea ha de sentenciar aquest any sobre aquesta qüestió, fet que és clau per a la batalla jurídica a l'exili. No només, doncs, per a Clara Ponsatí sinó també per a l'expresident Carles Puigdemont.