Política 25/07/2015

ERC adapta el seu full de ruta a la confluència Junts pel Sí per "garantir l'èxit" del procés

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha argumentat l'adaptació del full de ruta del partit als "darrers esdeveniments polítics"

S.gonzález / N.orriols
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, aquest dissabte a Congres dels republicans / MANOLO GARCIA

BarcelonaJust després de les eleccions municipals, ERC es plantejava disputar l'espai alternatiu a CDC a les eleccions del 27-S i apostava per una fórmula de tres llistes per maximitzar el suport del sobiranisme. Aquesta fórmula es reproduïa en l'esborrany de la ponència política –presentada aquest dissabte– en què es reclamava un punt comú en els programes de les llistes sobiranistes i que concorreguessin a les eleccions "el màxim de plataformes electorals possible que abastin l'ampli espectre i transversalitat de l'independentisme". Ara bé, tal com ha apuntat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha estat l'encarregada de presentar la ponència política davant el congrés, el primer esborrany de la ponència s'ha hagut d'anar "adaptant" als darrers esdeveniments polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el document programàtic dels republicans s'hi inclou l'estratègia a "curt termini" que s'ha fixat pel 27-S i la fórmula electoral amb què finalment concorrerà el partit als comicis. Malgrat que en la ponència es reivindica que la seva proposta inicial era la de les tres llistes de partits, avalada per l'acord del 14 de gener entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes, en la seva ponència política s'argumenta que aquest pacte queda "sense efecte" quan es "reobre" el debat sobre el nombre de candidatures, amb referència a la conferència del president de la Generalitat, Artur Mas, a Molins de Rei.

"Tant de temps fent servir la unitat com a arma electoral, tant de temps parlant de llistes, la desil·lusió s'havia apoderat de les files del 'sí'", recull la ponència, i el procés estava "en risc", asseguren. Per sortir de l'atzucac, explica la ponència, ERC va decidir avalar la proposta d'Òmnium d'una llista de la societat civil: "La proposta permetia recollir el màxim de vots per la independència atès que eliminava els factors partidistes i partidaris que podrien ser refractaris de vots". Ara bé, "CDC no hi va donar suport", argumenten.

Així, els republicans justifiquen que per "garantir l'èxit del 27-S" va prendre una decisió "complexa". És en aquest escenari que ERC decideix participar en una "llista plural" que representi de la manera "més àmplia possible la diversitat i els múltiples accents de la societat catalana". És per això que ERC accepta participar a Junts pel Sí. A canvi d'aquesta cessió, ERC "reobre el preacord del full de ruta" signat el 30 de març i introdueix "nous elements" per a la "ruptura democràtica".

stats