"L'operació Catalunya mai va existir": la comissió d'investigació al Congrés no posa llum a la foscor

L'exnúmero dos d'Interior amb Rajoy es desvincula de presumptes irregularitats tot i diu no reconèixer-se en els àudios de Villarejo

L'exnúmero dos del Ministeri de l'Interior amb Rajoy, Francisco Martínez, a la comissió d'investigació del Congrés sobre l'operació Catalunya
Act. fa 0 min
3 min

MadridSi bé a principis d'any va sortir una onada d'informacions que esquitxaven el govern del PP en l'operació Catalunya, la primera compareixença a la comissió d'investigació al Congrés que vol aclarir els fets no ha servit per posar llum a la foscor. De fet, l'exnúmero dos del Ministeri de l'Interior durant la primera etapa de Mariano Rajoy ha negat la major. "L'operació Catalunya mai va existir", ha assegurat aquest dimarts a la cambra baixa. Francisco Martínez està sent investigat a l'Audiència Nacional pel cas Kitchen i s'ha escudat en aquesta condició per no donar cap detall sobre la guerra bruta contra l'independentisme de la cúpula de la Policia Nacional sota la batuta de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. "Agraeixo la comprensió en l'exercici dels meus drets", ha agraït l'exsecretari d'estat de Seguretat i mà dreta de l'exministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que els grups de la majoria plurinacional han qüestionat el seu relat, no han augmentat els decibels com sí que va passar en les compareixences de la Kitchen a la comissió d'investigació que es va fer a la cambra baixa el 2021. "Probablement per a vostè serà desagradable aquesta situació", ha començat la republicana Pilar Vallugera, que ha optat per la ironia: "Creu que se sabrà la veritat del que ha passat algun dia? Encara que siguin els meus hereus", ha plantejat. La intervenció de Martínez no ha servit per donar gaire esperança a la diputada d'ERC. El que sí que li ha revelat l'exnúmero dos de Fernández Díaz és que ja no té bona relació amb l'exministre. Amb cara de circumstàncies, Martínez ha explicat que els seus camins "no s'han tornat a creuar". "Hem tingut camins molt diferents. Jo no tinc cap relació ja amb la política", ha dit.

Martínez ha argumentat que l'independentisme és una "amenaça" quan "incompleix la Constitució i les lleis". Ara bé, ha afirmat que parlar de "trama parapolicial" contra el moviment independentista no té fonament. "No va existir res d'això. No es correspon ni molt menys amb la realitat", ha afirmat a preguntes del PP. Els populars i Vox han centrat gran part de les seves intervencions a criticar el motiu pel qual es fa aquesta comissió d'investigació, pactada entre el PSOE i els seus aliats sobiranistes. Després de Martínez compareix el comissari jubilat i exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional espanyola del 2012 al 2016, Eugenio Pino, també investigat a l'Audiència Nacional i condemnat pel cas del pendrive de Pujol.

La comissió sobre un cas de corrupció policial del PP arriba en un moment en què els populars intenten convertir el cas Koldo en una "corrupció sistèmica" del PSOE. El passat mes de gener es van publicar àudios de l'excomissari Villarejo i documents que certificarien que diverses operacions d'aquesta policia paral·lela comptaven amb el coneixement de l'expresident Mariano Rajoy. I també va transcendir a través d'unes notes d'intel·ligència que l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, va tenir un veí que l'espiava durant els anys del Procés, germà de José Luis Olivera, polèmic comissari que va liderar el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Martínez ha afimat que "no es reconeix en cap de les gravacions" de Villarejo en què apareix i ha replicat al diputat de Junts Josep Pagès que "no sé si fa molt bé d'utilitzar" àudios i anotacions de l'excomissari per la manca de credibilitat que li atribueix. L'exsecretari d'estat de Seguretat tampoc ha volgut respondre les preguntes del juntaire sobre la branca andorrana i la intervenció de Banca Privada d'Andorra, adduint que no era una competència d'Interior. Sobre els afers que sí que ho eren, Martínez també se n'ha desvinculat. "El Ministeri de l'Interior és una estructura enorme. Si per cada cosa que fa un policia resulta que ha de respondre el ministre o el secretari d'estat, no sé si trobaran ningú per assumir els càrrecs", ha opinat. I, tot i que no ha negat que hagi pogut existir mala praxi en l'obtenció de proves, Martínez ha negat que en cap cas s'haurien produit pel fet que alguna investigacií hagi estat vinculada a l'independentisme.

La Fiscalia va obrir la primera investigació per aquesta operació pel cas que va afectar l'ex fiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol. Però la va arxivar. Fins ara, no hi ha hagut implicacions judicials per als responsables polítics d'aquestes pràctiques del PP, que va voler combinar la guerra bruta amb "l'operació diàleg" amb el Govern presidit per Artur Mas, en ple context d'auge independentista.

Llista de compareixents

Aquest dimarts es produeix la compareixença de Pino i Martínez, però la llista de persones que passaran per la comissió és llarga. Hi ha citada la cúpula del govern espanyol a l'època de Mariano Rajoy, com el mateix expresident, l'exministra Soraya Sáenz de Santamaría, Fernández Díaz o María Dolores de Cospedal, però també els líders independentistes com l'expresident Artur Mas, l'exalcalde Xavier Trias, així com l'expresident d'ERC Oriol Junqueras.

stats