La policia xifra en 69 milions d'euros el "benefici no justificat" dels Pujol

La UDEF atribueix uns ingressos desconeguts de 2,84 milions a l'expresident de la Generalitat

La policia xifra en 69 milions d'euros el "benefici no justificat" dels Pujol
Dani Sánchez Ugart / Manuel Altozano
08/05/2017
3 min

MadridLa família Pujol-Ferrusola es va organitzar, durant dècades –com a mínim des del 1990–, com un “grup organitzat” que va arribar ingressar en comptes a Andorra i altres societats offshore uns 69 milions d’euros de procedència desconeguda i no justificada, que no semblen respondre a “cap lògica empresarial”. És la principal conclusió d’un informe demolidor de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers (Udef) de la policia espanyola que ha arribat a mans del jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata i al qual ha tingut accés l’ARA. El text, d’un centenar de pàgines, descriu un entramat de comptes bancaris, transferències i ingressos en efectiu de quantitats rodones, actuacions transnacionals “dirigides a garantir la màxima opacitat dels diners”, que adopta tints cinematogràfics quan s’incorporen proves manuscrites que Marta Ferrusola, la dona de l’expresident Jordi Pujol, s’anomenava a si mateixa “mare superiora” per ordenar traspassos de diners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Júnior, al capdamunt

Tot i aquest apel·latiu, la policia situa a la cúspide de l’organització el primogènit del matrimoni Pujol-Ferrusola, Jordi, “qui, ostentant diverses posicions en aquests comptes bancaris tindria la funció de rebre, ingressar i posteriorment donar sortida” als diners opacs, “responent aquesta actuació a la d’una organització criminal”.

Com a cap de l’entramat, Jordi Pujol Ferrusolaempresonat de manera preventiva des de fa dues setmanes, per la sospita de la investigació que va continuar amagant diners fins i tot quan ja l’investigaven– és l’acusat dels 10 a què assenyala l’informe (els set germans, els pares i l’exdona del primogènit, Mercè Gironès), que més diners de procedència desconeguda va consignar als diversos comptes. En concret, se li atribueixen 54,4 milions d’euros, entre diversos ingressos en pessetes, euros, marcs alemanys, dòlars americans i lliures esterlines. L’expresident de la Generalitat, per la seva banda, va obtenir un benefici no justificat de 473 milions de pessetes, equivalents a 2,84 milions d’euros, mentre que Josep Pujol Ferrusola va ingressar 3,5 milions d’euros, entre operacions en pessetes, euros i dòlars. Entre la resta dels fills, Oriol Pujol va ingressar poc menys d’un milió, pels 757.708 euros de Mireia, els 695.657 de Marta, els 711.561 de Pere i els 697.761 d’Oleguer. La “mare superiora”, amb 683.139 euros; i Gironès, amb 3,7 milions, completen el quadre que dibuixa l’informe policial. La dona d’Oriol Pujol, Anna Vidal, també va ser citada per ser cotitular d’un dels comptes andorrans.

La Udef descriu com Jordi Pujol Ferrusola rebia als seus comptes al banc andorrà Andbank “grans sumes de diners” en efectiu i mitjançant transferències, que posteriorment traslladava als comptes que la resta dels seus germans tenien al mateix banc, “entre altres”. També va exercir com a apoderat en el compte que tenia la seva mare en l’entitat financera del país pirinenc.

La policia, que es refereix als acusats com “LA FAMÍLIA”, en majúscula, detalla una a una les operacions d’entrada i de sortida de diners més rellevants, una informació procedent de les comissions rogatòries elevades a les autoritats andorranes. També es llisten diversos comptes a la Banca Privada d’Andorra (BPA), on a partir del 2012, Júnior va traslladar els diners que tenien a Andbank.

Alguns d’aquests comptes estaven a nom d’empreses interposades, amb seu a Panamà. L’acusat va explicar que aquests traspassos van ser justificats per una “controvèrsia” amb Andbank, però la policia al seu informe que “no es comprèn com el moviment d’aquests diners es produeix majoritàriament en efectiu”.

L’única explicació que hi troben els investigadors és la voluntat de “trencar la traçabilitat del recorregut” dels diners amb la finalitat d’ocultar-lo. També es detallen entrades de diners de diverses “societats interposades” amb seus a paradisos fiscals, i posteriors sortides a societats també a països estrangers, alguns dels quals de baixa tributació i opacitat en la titularitat d’empreses. Per a la policia, les actuacions descrites són “constitutives de diversos delictes penals, entre els el blanqueig de capitals i el de pertinença a organització criminal”, que el jutge ja atribueix a Júnior. L’informe també descriu que part de la família es va acollir el 2012 a l’amnistia fiscal, repatriant diners al Banco Madrid.

La gran incògnita continua sent l’origen dels diners. La policia presenta indicis que “no responen a cap lògica empresarial”: no tenen cap periodicitat, es fan en xifres rodones i tenen quantitats volubles.

stats