La policia deté Ziani per expulsar-lo al Marroc
El cas del membre de Nous Catalans revifa la tensió entre el ministeri de l'Interior i la conselleria
Barcelona / Madrid.Noureddine Ziani serà expulsat de Catalunya d'un moment a l'altre. El director de l'Espai Catalano-marroquí de la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC, i també president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya està, segons el ministeri de l'Interior, vinculat al moviment salafista, una branca radical de l'islam. Per això ahir, segons van confirmar a aquest diari fonts del ministeri, se'n va ordenar l'expulsió "immediata". Poques hores després, Ziani era detingut a Barcelona per la Policia Nacional sense oposar cap tipus de resistència. Si bé en un primer moment l'advocada havia estat informada que ja havia estat expulsat, la Policia Nacional afirmava a l'hora de tancar aquesta edició que seguia detingut a la comissaria de la Verneda de Barcelona per ser expulsat en qualsevol moment.
Fa dies que CDC i ERC critiquen el rerefons polític del cas de Ziani -a qui el servei secret espanyol vincula a l'islamisme radical-, dient que se'l volia expulsar només pel seu compromís sobiranista.
El ministeri, que comanda el popular català Jorge Fernández Díaz, va firmar l'expulsió de Ziani, que té una bona relació amb el servei consular marroquí i ha treballat pel seu govern. Ahir a la tarda l'advocada de l'activista, Fàtima Zohra Bouhya Aimin, va afirmar que no tenia coneixement de la decisió, però el cert és que ja havia estat firmada pel secretari d'estat Francisco Martínez, per la seva vinculació "rotunda" amb el salafisme. La petició va arribar després de tres anys de suposades investigacions del CNI que fins i tot havien vinculat Ziani al servei secret marroquí.
Ahir a la tarda hi havia certa preocupació en el seu entorn. Mentre que l'advocada deia que no sabia res de l'expulsió, Nous Catalans denunciava l'"opacitat" del cas i hi veia una clara "intencionalitat política".
Els últims dies Ziani ha negat que sigui un "radical" i ha assenyalat la contradicció que se l'acusi de ser salafista i, alhora, membre del servei secret del Marroc, que es dedica singularment a combatre el terrorisme d'arrel religiosa. El ministre va indicar dimarts que en cap cas l'expedient obert sobre aquest líder de la comunitat magribina a Catalunya tenia a veure amb les seves idees polítiques i sí amb l'activitat religiosa.
En tot cas, el cas de Ziani va tornar a posar de manifest la mala relació entre el ministeri de l'Interior i la conselleria d'Interior, que comanda Ramon Espadaler, d'Unió. Des de Madrid havien assegurat que el CNI va comptar amb el suport de la policia catalana. Fernández havia dit que, a més de les "proves rotundes" sobre la seva vinculació amb el salafisme, tenia altres indicis sòlids, com ara que havia estat expulsat de Bèlgica pel mateix motiu. Ahir Espadaler va indicar que no tenia "cap coneixement" de l'ordre d'expulsió i tampoc del fet que Ziani hagués estat expulsat d'un altre país. El conseller no havia estat tan clar com CDC i Nous Catalans a l'hora d'establir una relació causa-efecte entre l'expulsió de Ziani i la militància sobiranista. Però la direcció dels Mossos sí que ha abonat en els últims dies aquesta tesi. Fonts del cos havien afirmat que "en cap cas" Ziani estava "entre els 25 primers marroquins que s'hauria d'expulsar".