CORRUPCIÓ
Política27/10/2015

Una caixa forta amb 80.000 euros i dues maletes amb papers "professionals i personals": el nou capítol del cas 3%

El jutjat del Vendrell ha hagut de sol·licitar un manyà per obrir la caixa forta. Entre la documentació examinada, hi ha papers vinculats a Infraestructures.cat

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaPunt final al primer acte del vodevil de la caixa forta que la Guàrdia Civil relaciona amb el director general d'Infraestructures.cat de la Generalitat, Josep Antoni Rosell, i que considera "clau" en la investigació del cas del 3%. Després d'haver estat traslladada al jutjat del Vendrell, davant del fet que Rosell assegurés que ell no hi tenia res a veure i que no en sabia el codi, ha calgut un manyà per forçar-la. I a dins hi havia 80.000 euros, segons recull l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts properes al cas, al jutjat s'ha obert la caixa forta i dos maletins amb papers "professionals i personals" de Rosell corresponents a diversos anys, entre els quals hi figura documentació relacionada amb Infraestructures.cat. El proper dijous es procedirà a l'obertura de dues maletes més que també són, suposadament, de Rosell.

Cargando
No hay anuncios

La caixa s'ha obert en dependències judicials en presència de Rosell, el seu advocat Andreu Van den Eynde, el jutge instructor, el secretari judicial, i agents de la Guàrdia Civil de Tarragona. Les diligències han durat més de set hores. Pel que ha transcendit fins al moment, l'inventari de documents dels maletins s'ha realitzat amb normalitat fins que s'ha arribat a la caixa forta, que Rosell no ha pogut o no ha volgut obrir.

La història de la caixa forta va començar amb l’operació Petrum III de dimecres passat, en què la Guàrdia Civil va escorcollar dos ajuntaments i la seu de CDC i va detenir -entre d’altres- el seu tresorer, Andreu Viloca, i el director general de l’empresa pública Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, un conegut del qual va lliurar al cos policial una caixa forta. Segons va assegurar, li havia lliurat el mateix Rosell perquè la custodiés poc després de l’escorcoll de la seu de la Fundació CatDem -vinculada a CDC- del 28 d’agost, i la fiscalia considera que el seu contingut pot relacionar-lo amb el presumpte finançament irregular del partit.

Cargando
No hay anuncios

Possibles documents “clau”

L’existència d’aquesta caixa forta és el que va portar la Fiscalia a demanar presó sense fiança per a Rosell, en entendre que és una evidència la seva intenció de destruir proves incriminatòries. Una petició que el jutge va declinar, deixant en llibertat amb càrrecs el directiu públic -tot i que li va retirar el passaport-. Malgrat no tenir coneixement del seu contingut -només es pot obrir en presència de l’acusat-, fonts de la Guàrdia Civil consideren que a dins hi ha documents “clau” per a la investigació. Una tesi que no comparteix la defensa, ja que creu que la caixa forta no és una prova vàlida. En un escrit dirigit ahir al jutjat del Vendrell, l’advocat Van den Eynde argumenta que la caixa ha quedat fora de la cadena de custòdia judicial, ja que des del seu origen no ha estat sota control de la justícia i els investigadors, i que això la descarta de les diligències.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, fonts governamentals consultades per l’ARA esgrimeixen que “costa molt de creure que [Rosell] estigui relacionat amb el finançament de CDC”, ja que treballava a l’antiga GISA -com es deia abans Infraestructures.cat- en època del tripartit. A més, argumenten que en el seu consell d’administració hi són presents fins a sis secretaris generals de l’executiu català, inclòs Jordi Baiget, secretari del Govern. També asseguren que no hi ha hagut denúncies per suposades irregularitats en les concessions.

Un dietari compromès

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, ahir va transcendir el contingut de l’agenda d’Andreu Viloca, que es va reconstruir a partir de les restes trobades el 28 d’agost a la trituradora del seu despatx a CDC. En el dietari, segons va avançar la Cadena SER, es detallen les reunions que presumptament va mantenir el tresorer del partit amb els directius de les empreses que van fer donacions a la Fundació CatDem, i que, coincidint en el temps, eren adjudicatàries d’obra pública.

En aquesta agenda, segons la informació que ha transcendit, es recullen les trobades relacionades amb vuit obres adjudicades entre els anys 2009 i 2012 i es fa referència a l’import de les suposades comissions pagades per les constructores. Concretament, hi ha dues reunions que el tresorer va celebrar el setembre del 2011 amb l’administrador de l’empresa Rogasa -un dels detinguts dimecres passat- deu dies abans que s’adjudiqués a aquesta constructora les obres d’un CAP a Prats de Lluçanès.

Cargando
No hay anuncios

Reunions amb donants

Així mateix, hi figurarien trobades amb diversos empresaris -detinguts- i anotacions sobre donacions: una reunió amb Jordi Soler, directiu del Grup Soler, que hauria lliurat fins a 145.000 euros; Jordi Duran, directiu d’Urbaser, el dia abans que la CatDem rebés un xec de 50.000 euros, i Sergio Lerma, d’Oproler, en la vigília que s’anunciava un concurs per a la construcció del CAP de Mataró adjudicat a aquesta empresa. Alhora, hi constarien trobades amb Antonio García Bragado (Tec 4), Jordi Sumarroca (Teyco) i Xavier Tauler (Copisa). La investigació iniciada per una denúncia d’una regidora d’ERC de Torredembarra per un pàrquing deficitari estreny el setge entorn de CDC.