Polèmica al Col·legi d'Advocats barceloní per un acte d'Hablamos Español
L'organisme havia anul·lat l'acte perquè considerava que tenia "contingut electoral", però al final s'ha celebrat perquè l'entitat no havia rebut l'avís
BarcelonaUn centenar de persones han irromput avui al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona en protesta per la suspensió d'un debat de l'associació Hablamos Español, encara que finalment s'ha celebrat perquè el el col·legi ha constatat que l'entitat no havia rebut l'avís d'anul·lació.
Una portaveu de l'associació convocant, que defensa la "llibertat d'elecció lingüística a tot Espanya" i que s'ha destacat per les crítiques a la immersió lingüística a les escoles catalanes, ha explicat que l'acte s'havia cancel·lat a última hora, quan ja estava tot preparat per a la conferència, a la qual estava convidada la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo.
Davant la suspensió inicial del debat, un centenar de persones s'han concentrat a les portes del Col·legi de l'Advocacia i s'han amuntegat al vestíbul de l'edifici corejant consignes a favor del "dret de reunió".
El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha aclarit a Efe que l'acte, convocat a les 18.30 hores, s'havia anul·lat perquè tenia "contingut electoral", i l'entitat col·legial vol preservar la seva neutralitat una vegada convocades eleccions generals.
Segons manté l'entitat col·legial en un comunicat, la junta de govern del Col·legi de l'Advocacia va aprovar un acord perquè no es lloguessin sales amb la finalitat de "mantenir la neutralitat institucional dels col·legis professionals, com estipula la jurisprudència del Tribunal Suprem".
La diputada i portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha intervingut en la polèmica i davant el rebuig inicial del col·legi a celebrar el debat s'ha reunit amb representants d'aquesta institució i de l'entitat convocant, segons fonts del PP.
Álvarez de Toledo ha rebutjat que el debat previst fos un acte polític i ha acusat el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona de "censura", a més d'assegurar que l'acte se celebraria en qualsevol cas "a dins, a la porta o al carrer". La portaveu popular ha exigit la llista d'actes i reunions previstes i celebrades des de la convocatòria electoral al col·legi.
Finalment, segons aquestes fonts, després de gairebé mitja hora de reunió i una conversa telefònica amb la degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Maria Eugenia Gay, l'entitat "ha canviat d'opinió" i l'acte s'ha pogut fer.
A la taula rodona, titulada Les noves amenaces contra la llibertat d'elecció de llengua, hi han participat membres de Societat Civil Catalana, Convivència Cívica Catalana i l'Asociación por la Tolerancia, entre d'altres.