La polèmica del nadó al Congrés
La diputada de Podem Carolina Bescansa porta el nen a l'hemicicle per defensar que "les mares puguin criar els seus fills com vulguin". Fernández Díaz ho considera "lamentable" i algunes diputades recorden que les Corts tenen guarderia
MadridEl que és normal a la resta d’estats europeus s'ha convertit aquest dimecres en l’anècdota que ha monopolitzat l’inici de la XI legislatura a l'Estat. La diputada de Podem Carolina Bescansa ha portat el seu fill de cinc mesos a l’hemicicle. Un gest poc inusual si es té en compte que la cofundadora del partit morat acostuma a anar amb el seu nen a tots els mítings i que també el va dur a la cambra baixa el dia que va recollir l'acta de diputada.
Però el fet que es tracti d'un gest inèdit al Congrés ha acabat acaparant l'atenció mediàtica, tot i que Bescansa ha demanat que no es fotografiés el nen. Alguns diputats han criticat la decisió de la secretària d'anàlisis i programes i li han recordat que a la cambra baixa hi ha una guarderia.
Crítiques des del PP
El més contundent ha estat el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, que ha considerat "lamentable" el gest de Bescansa. Altres diputades ja més veteranes, la majoria del PP, han criticat que "instrumentalitzés" el nen per acaparar l'atenció mediàtica.
"Li he comentat que hi ha la guarderia, perquè em fa pena un nen tan petit en un lloc tancat amb 400 persones i ella sense poder moure's", ha comentat la vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos (PP), després d'apropar-se a l'escó de la diputada per parlar amb ella.
La polèmica ha arribat a acaparar l'agenda del dia fins a tal punt que en la votació de la cambra baixa un dels diputats ha votat el "nen de la mesa", fent broma sobre el cas.
El dret a criar els nens amb afecció
En declaracions als passadissos del Congrés, la diputada de Podem ha defensat el "dret a criar els nens amb afecció" i ha assegurat que la seva decisió ha de servir per "donar visibilitat a la gent que té cura dels altres". Bescansa considera un "privilegi" poder compaginar la seva feina amb la criança del nen, a qui encara dóna el pit. Amb tot, ha assenyalat que molt aviat el seu fill, Diego, ja anirà a la guarderia i deixarà la lactància materna.
Bescansa ha respost a Fernández Díaz que quan s'ha de criar un nadó, s'ha d'anar amb ell "a tot arreu". "Molts pediatres li poden explicar com tenir cura dels nens, si ell no ho sap", li ha dit amb ironia, ja que el ministre en funcions és pare.
La guarderia del Congrés
Bescansa i el seu fill han acaparat l'atenció de la càmeres, ja que estaven asseguts just al costat del número dos de Podem, Iñigo Errejón, i del secretari general del partit morat, Pablo Iglesias. Els dos membres de la direcció del partit s'han fet càrrec del nadó cada vegada que la seva mare ha anat fins a la tribuna del Congrés a votar els diferents membres de la mesa.
La guarderia del Congrés es va obrir el 2006, és de pagament, té un total de 45 places –tant per als diputats com per al personal que treballa a la cambra baixa– i té un servei especial d'urgències per acollir qualsevol nen en ocasions puntuals si els seus pares ho necessiten.
Les altres 'Bescansas'
En una nota, Podem ha defensat que es tracta d'un "gest simbòlic per la reivindicació de totes les dones que no poden conciliar la vida familiar i personal amb la laboral". No es tracta del primer que té lloc a les Corts. La saltenca Iolanda Pineda, llavors senadora del PSC, va portar el seu fill també a l'hemicicle quan es va incorporar a la feina després de la baixa per maternitat el maig del 2012. Llavors ho va fer perquè s'implantés el vot telemàtic a la cambra alta, que avui en dia ja funciona.
La decisió de Bescansa xoca amb la de diputades com Carme Chacón o Soraya Sáenz de Santamaría, que van continuar treballant per al govern espanyol dues setmanes després de donar a llum. La cap de llista del PSC per Barcelona ha considerat un "mal exemple" el gest de la número tres de Podem, sobretot pels esforços del Congrés perquè les diputades, que no tenen baixa de maternitat, puguin donar el pit als seus fills.
Sobre la seva experiència personal, ha recordat que quan va ser ministra de Defensa portava el seu nadó a la cambra i li donava el pit al despatx, sense la necessitat de portar-lo a l'hemicicle. "Francament, no feia falta que portés el nadó –ha afegit–. Hi ha moltes treballadores d'aquest país que no poden fer això".