Podem obvia el dret a decidir en el programa marc autonòmic
Sí que apareixia en el programa per a les europees en un punt específic, "Reconeixement del dret a decidir", que ara cau. A Catalunya el partit prepara un document electoral propi per al 27-S
MadridSón un total de "215 mesures per a un projecte de país", i en cap s'inclou el dret a decidir dels pobles, cosa que sí que passava en el seu programa per a les europees. A només dos dies de l'inici de la campanya per a les eleccions del 24 de maig, Podem presenta aquest dimarts al Círculo de Bellas Artes de Madrid el programa marc per a les autonòmiques, un programa "intel·ligent", "realista", "nou" i que "aborda els problemes de manera integral", segons detallen en la introducció. En definitiva, un programa "de sentit comú", com va definir-lo la direcció del partit, bastant més moderat que el de les europees.
Per una banda cau el punt sobre el "reconeixement del dret a decidir" dels pobles, però també augmenten les condicions per a una renda bàsica i no s'atreveixen ni a posar números en un programa amb poques propostes econòmiques detallades (estava previst que es presentés acompanyat d'una memòria econòmica que ara s'assenyala que presentarà cada comunitat amb el seu programa concret). La gran novetat: la proposta de crear un registre de condemnats per corrupció. A banda, també inclou la dació en pagament i l'adaptació dels rebuts de la llum al nivell de renda.
Pel que fa el dret a decidir, fins l'últim punt del programa no es parla de "participació ciutadana". En aquest apartat s'inclouen només set mesures i cap d'elles inclou el terme "dret a decidir". De fet, en el document, en l'únic punt que apareix aquest terme és tractant l'eutanàsia, el "dret a morir sense dolor".
Des de Podem Catalunya assenyalen que estan treballant ja en un programa propi per al 27-S i que el document que s'ha presentat ara és "el programa marc per a les 13 comunitats autònomes amb règim comú".
Recentralització dels impostos
El programa de Podem tampoc esmenta la multiculturalitat de l'Estat ni es posa amb el sistema de finançament autonòmic. L'únic punt en què aborda la relació entre comunitats és sobre el règim fiscal. Aposta, en aquest sentit per una major "uniformitat" de les autonomies respectant, això sí, les competències i els règims forals. Segons el programa, magrat els govern de les comunitats facin valdre les seves competències en matèria fiscal "serà necessària una actuació coordinada de les administracions públiques i del govern central".
Durant la presentació d'aquesta part del programa a Madrid, Eduardo Gutiérrez, economista i membre del cercle d'experts en economia de Podem, ha assenyalat que proposen una "reforma fiscal que intenti harmonitzar els sistemes fiscals autonòmics". Per a Gutiérreez, algunes comunitats com Madrid, per exemple, "han jugat a la insolidaritat amb la resta d'espanyols perquè no es paga gairebé res en successions".
D'aquesta manera, proposen una revisió dels trams d'IRPF. De fins a 25.000 euros, una reducció, mentre que suavitzar aquest impost entre 25.000 i 50.000 euros i augmentar-lo per sobre d'aquesta última quantitat.
Un escó lliure per als ciutadans
En l'apartat de participació ciutadana s'inclou la creació, de forma simbòlica, d'un escó extra perquè "es puguin materialitzar les peticions ciutadanes". Un canal perquè així tinguin representació al Parlament autonòmic, fins al punt que puguin defensar personalment, davant la cambra, la seva petició. També es perfecciona la democràcia directa garantint la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives populars i es creï un programa autonòmic per consoldar xarxes veïnals.
Els tradicionals cercles de Podem està previst que es converteixin en consells ciutadans en diferents àmbits sectorials i transversals en cada comunitat. Estaran presidits per persones que no formin part del govern, però tindran visibilitat pública i serviran d'interlocutors amb l'executiu de torn.
Finalment, proposen la "democratització dels consells de ràdio i televisió públiques a partir d'una elecció que respecti les majories i les minories parlamentàries".