Podem arrenca dividit les primàries per a les generals
Andalusia, Madrid, Astúries, l'Aragó, el País Basc i Balears es desmarquen del reglament en considerar que limita la participació territorial
MadridPodem arrenca aquest divendres el procés de primàries per conformar les seves candidatures per a les pròximes eleccions generals, unes primàries que han dividit el partit i que han estat interpretades per part d'alguns sectors com un intent de la direcció nacional de controlar l'elaboració de les llistes. Els candidats individuals i equips que aspiren a formar part de les llistes de Podem poden començar a recollir avals a partir d'aquest divendres, encara que per registrar les seves candidatures han d'esperar fins dilluns 6. Un cop finalitzat el termini per recollir avals -el dia 8- i per registrar-se -10 de juliol-, tindrà lloc la presentació de tots candidats que competiran per un lloc a les llistes el dia 13 de juliol. Posteriorment se celebraran les votacions, entre el 17 i el 22 de juliol, i finalment, el 24, es donaran a conèixer els resultats.
Aquestes primàries comencen tot just quatre dies després que el secretari Polític i número dos del partit, Íñigo Errejón, anunciés el reglament i el calendari d'aquest procés, que van ser aprovats per la direcció nacional del partit en la reunió que va celebrar a Madrid dissabte passat, però sense el suport unànime de tots els seus integrants.
Almenys els secretaris generals del partit a Andalusia i Astúries, Teresa Rodríguez i Daniel Ripa, respectivament, van votar en contra del reglament, i el líder a l'Aragó, Pablo Echenique, es va abstenir. A més d'aquests líders, els consells ciutadans de Madrid, Balears i País Basc han demanat a la direcció nacional, a través de diferents resolucions, que rectifiquin el reglament.
En contra d'una circumscripció única i les 'llistes planxa'
Entre els aspectes del reglament que més crítiques desperten figuren, per una banda, la possibilitat de votar a equips complets amb un sol 'clic', el sistema conegut com a 'llista planxa'. Aquest mecanisme, segons denuncien els seus detractors, afavoreix les candidatures més conegudes, que un cop més seran les emparades per la direcció nacional i el secretari general, Pablo Iglesias.
Els crítics també rebutgen el sistema escollit per conformar la candidatura al Congrés, que fixa una única circumscripció a nivell estatal, en lloc de permetre que els inscrits a cada província escullin en votacions diferències els seus candidats a la cambra baixa. Aquest sistema facilita, segons el seu punt de vista, que es pugui imposar des de Madrid una llista de candidats i que aquests puguin presentar-se en circumscripcions amb les que no tenen cap tipus de vinculació.
Una "llista de país"
Segons va explicar Errejón dimarts passat, el motiu d'utilitzar aquest sistema de circumscripció única per escollir els candidats al Congrés és que volen configurar una "llista de país" capaç de guanyar les generals. "Entenem que el grup de persones que estigui al Congrés s'enfrontarà a una tasca d'àmbit estatal, i no només representarà interessos de les seves províncies", va defensar al seu torn el secretari d'Organització, Sergio Pascual.
No obstant això, crítics com Teresa Rodríguez, líder de Podem a Andalusia, consideren que era una "obligació" aconseguir "un marc de decisió més proper al territori". "És un error. No és comprensible que, per exemple, es posi a algú de Madrid a competir per Còrdova", va assegurar per la seva banda l'eurodiputat Miguel Urbán. "El que unifica no és tenir una sola llista sinó el debat, el tenir un programa comú i el poder triar amb proximitat", va afegir.
Per a la direcció de les Balears, la circumscripció única "no correspon a la diversitat i plurinacionalitat" que defensen des de la formació. "Limita enormement les possibilitats de participació i desconsidera la pluralitat que necessitem per arribar a aquestes eleccions amb l'alegria necessària", va assegurar per la seva part en un missatge a Facebook el responsable d'Organització de Podem a Madrid, Emilio Delgado, impulsor de la sol·licitud de rectificació que va tirar endavant en aquesta agrupació.
Avançament del calendari
La data triada per posar en marxa les primàries també ha estat una altra de les qüestions més criticades pels detractors d'aquesta decisió, que consideren que aquest calendari només podrà beneficiar els candidats més coneguts i que a més podria perjudicar les converses que el partit manté amb altres formacions de cara a confluir en els propers comicis.