Podem ja pensa en una Catalunya en Comú
Fia a Ada Colau una victòria el 20-D i treballa en una futura relació similar a la del PSOE i el PSC
MàlagaCatalunya pot convertir-se en el gran bastió de Podem el 20-D gràcies a l'aliança amb Barcelona en Comú. L'equip de Pablo Iglesias fia bona part dels seus resultats a les aliances territorials per guanyar-se una bona posició al Congrés. Si se certifica el que augura l'últim baròmetre del CIS i la candidatura liderada per Xavier Domènech guanya a Catalunya, Podem ja està a punt per fer un nou pas i construir un partit exclusivament català, amb una direcció pròpia de la mà de l'equip d'Ada Colau. El que seria un model similar al del PSC amb el PSOE.
No és una aposta nova. El número dos i estratega del partit morat, Íñigo Errejón, ja avançava al juliol en una entrevista a l'ARA que "seria molt raonable que Podem tingués una entitat pròpia a Catalunya". El pacte amb Barcelona en Comú per al 20-D ha acabat de resoldre les coses i, segons han assenyalat fonts de Podem i Barcelona en Comú a l'ARA, ja es treballa per construir un partit propi que podria anomenar-se Catalunya en Comú. Des del problema en el registre de la marca Guanyem, perquè no els passés el mateix Barcelona en Comú té registrades totes les marques possible amb "Comú", inclosa Catalunya en Comú.
ICV està pendent de decidir el seu futur en el congrés per "rellançar" el partit previst per a principis d'any. Serà llavors quan podria optar per dissoldre's i unir-se al projecte de Podem i Barcelona en Comú o bé mantenir les sigles i unir-s'hi en coalició, però no com a confluència.
La línia vermella de Barcelona en Comú amb el partit de Pablo Iglesias és poder mantenir el seu "estil". El que a la pràctica vol dir poder maniobrar lliurement, amb independència, sense la supervisió constant de la direcció de Madrid. L'equip de Colau ha vist el que ha passat amb les direccions territorials de Podem, la dimissió de l'equip de Gemma Ubasart i també de la cúpula al País Basc per discrepàncies amb l'excés de centralisme del partit. I amb els resultats del 24-M l'equip de Colau ha aconseguit fer-se valer: decidir el primer i segon candidat per a les generals, i cedir finalment el tercer a ICV. També ha aconseguit canviar el nom, que no sigui Podem en Comú sinó En Comú Podem.
El relat post 27-S
La direcció veu ara l'error de les sigles del CSQP com una oportunitat. Les negociacions amb Barcelona en Comú van arribar a un punt mort davant del plebiscit. No hi van voler entrar. Podem, però, ja havia cedit tant pel que fa al candidat com la marca amb el pacte amb ICV i per aconseguir-ho amb Colau. Davant la catàstrofe prevista després de les expectatives creades, Podem es va arribar a plantejar fer marxa enrere i fer campanya a Catalunya com un partit espanyol. Se'n va estar i va aguantar el tipus. Ja sabien que la desfeta seria majúscula.
Però en aquella indefinició (ni el 'sí' ni el 'no' a la independència) que els va deixar relegats gairebé a la posició del PP el 27-S, avui fien trobar la seva gran bassa electoral. Iglesias ja no té por de defensar un referèndum amb garanties a Catalunya. "Ho dic aquí a Cadis, com a Barcelona, dret a decidir i que votin els catalans!", va proclamar divendres durant el primer gran míting de campanya, que va convertir-se en una defensa aferrissada de la plurinacionalitat de l'Estat i dels símbols identitaris –xirigotas, pasdobles, poetes andalusos, banderes verd-i-blanques i l'himne d'Andalusia amb el puny alçat (amb bis inclòs).