EL DESCRÈDIT DE LA MONARQUIA
Política26/12/2020

Podem i l’independentisme critiquen el “silencis” del rei

El PSOE insta Felip VI, lloat per la triple dreta, a continuar la “renovació” de la Corona

G.p.
i G.p.

BarcelonaCom era d’esperar, el discurs de Felip VI aquest Nadal ha tingut una acollida ben diferent en funció de la casa on l’escoltaven. La intervenció televisada que el monarca va fer dijous a la nit va esquivar tota referència explícita als escàndols del seu pare i es va limitar a una velada referència als principis ètics i morals. Uns “silencis” -també en relació a les manifestacions franquistes de l’exèrcit- que han estat criticades tant per Podem com pels partits sobiranistes i independentistes. El PSOE, en canvi, s’ha fet seu el discurs del monarca però l’ha encoratjat a “continuar amb la renovació” de la institució, amb la qual tanquen files els partits de la triple dreta.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una nova mostra de les discrepàncies entre socis al govern espanyol, mentre la presidenta de PSOE, Cristina Narbona, va defensar divendres el “ferm compromís del rei amb els valors ètics que els ciutadans reclamen”, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va retreure al monarca haver perdut l’oportunitat de “condemnar explícitament les activitats corruptes de Joan Carles I i la seva evasió fiscal”. Les omissions de Felip VI també van ser motiu de crítica al cementiri de Montjuïc, on va tenir lloc la tradicional ofrena a la tomba de l’expresident Francesc Macià. El també excap del Govern Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i el president del Parlament, Roger Torrent, van carregar contra el discurs “buit” del cap d’estat i van contraposar la seva figura a la de Macià. Torra, en aquest sentit, va reblar que la “disjuntiva” avui a Catalunya és “entre monarquia espanyola o república catalana”.

Cargando
No hay anuncios

Un rere l’altre, tots els representants polítics que van participar en l’acte van qüestionar el discurs del rei. Aragonès, també cap de llista dels republicans al 14-F, va denunciar que el monarca es referís a la dictadura com uns “anys d’enfrontaments i desavinences”, mentre que la candidata efectiva de JxCat, Laura Borràs, va fer notar que la intervenció no va condemnar el creixent soroll de sabres a l’exèrcit espanyol. També des d’Euskadi el PNB i EH Bildu van criticar el monarca per haver esquivat els temes més polèmics. El portaveu dels jeltzales, Aitor Esteban, va retreure a Felip VI precisament que no es mullés en els vincles d’una part de l’exèrcit amb el feixisme, ni tampoc sobre els temes de corrupció, i la portaveu de l’esquerra abertzale a la cambra baixa, Mertxe Aizpurua, va concloure que el missatge del rei “va ser més clarificador pel que no va dir que pel que va dir”.

El discurs d’un “estadista”

Des de la triple dreta, en canvi, la reacció va ser de suport al rei. El líder del PP, Pablo Casado, va arraconar qualsevol referència als escàndols que afecten la monarquia i va assegurar que amb el seu missatge Felip VI es va acostar a la ciutadania que està patint les conseqüències socials i econòmiques derivades de la pandèmia del covid-19. “Va demostrar una vegada més la seva proximitat i sensibilitat amb els espanyols que ho estan passant malament”, va dir el popular, mentre que el líder de Vox, Santiago Abascal, va destacar la part del missatge de Felip VI en què deia que Espanya “no és un poble que es rendeixi o es resigni en els mals moments”.

Cargando
No hay anuncios

Des de Cs, el líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, va elogiar la “claredat” amb què, a parer seu, el rei es va desmarcar dels fets que afecten el seu pare. “Se’n va desmarcar reivindicant els principis ètics i morals per sobre de vincles personals i familiars”, va dir, i va qualificar Felip VI d’“estadista”.