Política27/01/2016

Podem no dóna per vàlid l'ultimàtum fixat per Albano Dante Fachin a ICV

Considera "redreçada" la crisi política tot i que la carta enviada pel diputat de Catalunya Sí que es Pot fixava dijous com a termini màxim per canviar dinàmiques internes del grup parlamentari

Sara González
i Sara González

Barcelona"Aquest ultimàtum no s'hauria d'haver produït mai". D'aquesta manera fonts de la direcció de Podem no donen per vàlid el termini màxim de dijous al matí que el diputat Albano Dante Fachin va fixar en la carta enviada a la militància i avançada per l'ARA perquè es prenguessin mesures per equilibrar la visibilitat entre ICV i Podem al grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot. Si no es feien, apuntava el text, hi havia risc de ruptura del grup. Després que el portaveu del grup, Joan Coscubiela, anunciés ahir que es produirien "ajustos", consideren que les tensions arran de la missiva s'han "redreçat".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la formació lila argumenten que la carta enviada per Fachin és un "rendiment de comptes" que ell fa sovint davant de la seva militància –tot i que es va presentar com a independent a les primàries de Podem per confeccionar la llista a les catalanes–, però que en aquest cas el to estava fora de l'habitual. En tot cas, admeten que les reivindicacions que el diputat va posar sobre la taula ja s'estaven negociant internament a Catalunya Sí que es Pot i que per això era innecessari fixar una data límit. "Com que els plens i l'activitat parlamentària no ha estat normal fins ara, l'acord pel repartiment de 'tempos' no s'havia pogut materialitzar", expliquen.

Cargando
No hay anuncios

La rotació de diputats de tots els grups que formen part de la confluència en les intervencions en rodes de premsa són alguns dels ajustos que ahir Coscubiela ja va donar per acordats. També el repartiment del càrrec de portaveu a la comissió d'estudi de procés constituent entre el mateix Coscubiela, Fachin –que va demanar que el càrrec de portaveu adjunt s'equipari al de portaveu– i el president del grup, Lluís Rabell. Segons ha pogut saber l'ARA, un altre ajust que es prendrà és que sigui la coordinadora de Catalunya Sí que es Pot la que s'encarregui de decidir com s'equiparen les intervencions mediàtiques més enllà de les rodes de premsa, un assumpte que generalment gestionen els equips de premsa de cada partit.

"No tenim superat aquest debat, però no és el que més ens importa. La prioritat és debatre, acordar i projectar per anar trobant el nostre espai com a col·lectiu", explica un dels dirigents del grup parlamentari, que admet que hi ha tensions internes però que fins ara s'han pogut reconduir totes. "Qui no estigui preparat per gestionar la pluralitat quedarà incapacitat en aquests nous temps", sentencia. I afegeix que a hores d'ara Catalunya Sí que es Pot no és l'únic grup al Parlament on hi ha posicionaments interns diferents. La diferència està, diu, en què les seves s'han fet públiques.