Política24/12/2019

El grup de Poblet estudia presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament

Després de reunir-se amb ERC, el PDECat i el PSC, constata que cap partit assumeix tot el seu ideari

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaL'anomenat grup de Poblet estudia presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta plataforma, constituïda com una associació amb el nom El País de Demà, que aglutina exdirigents del PDECat i el PSC, a més de persones sense vincle polític, ha pres aquesta decisió després de reunir-se amb diversos partits i constatar que no n'hi ha cap que assumeixi sencer el seu ideari. Així ho han fet saber en un correu, al qual ha tingut accés l'ARA, que han adreçat a les 300 persones que estan inscrites a l'associació, en què expliquen que fins ara s'han trobat amb Albert Castellanos (ERC), David Bonvehí (PDECat), Salvador Illa (PSC) i Oriol Molins (Units per Avançar).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre aquestes trobades amb partits, en les quals del grup de Poblet han assistit l'exconseller Lluís Recoder, el sociòleg Oriol Homs, l'empresari Antoni Garrell i el filòsof Adrià Aldomà, en el correu s'explica que en totes les "reunions hi ha hagut un reconeixement de la solidesa del document de Poblet", a més de la "coincidència en els objectius estratègics a llarg termini". Ara bé, també afirmen que "les estratègies i les prioritats" de les formacions no són les mateixes que les d'El País de Demà.

Cargando
No hay anuncios

A principis de desembre, tal com han publicat El Periódico i Nació Digital, el nucli impulsor de les trobades de Poblet ja es va plantejar obertament la possibilitat de convertir-se en un partit polític. Ara, en aquest correu, expliquen que s'ha creat un grup de treball per analitzar "l'oportunitat" de concórrer en els comicis i que El País de Demà, com a associació, doni suport a aquesta plataforma electoral.

Cargando
No hay anuncios

Fonts d'El País de Demà expliquen que ara mateix s'està estudiant la viabilitat, tant en termes econòmics com d'espai electoral, que tindria un nou partit de centre moderat en uns comicis catalans, a més de transformar el document de conclusions de la trobada a Poblet en un programa electoral. Aquest grup l'està coordinant el filòsof Adrià Aldomà. Tanmateix, per a la viabilitat, apunten les fonts consultades, és clau la data en què tindran lloc les pròximes eleccions catalanes, ja que si es produïssin durant el primer semestre de l'any 2020 no tindrien temps d'enllestir els preparatius. També estan explorant aquesta possibilitat amb altres partits, com Lliures o la Lliga Democràtica, que ja s'han plantejat abans concórrer a les eleccions, malgrat la distància en termes nacionals, ja que dins El País de Demà hi ha independentistes.

Cargando
No hay anuncios

La frontera amb JxCat

El grup de Poblet, denominat El País de Demà com a associació, ha incorporat en un procés de debat personalitats del món acadèmic com el sociòleg Oriol Homs o l'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, però també l'excoordinadora general del PDECat i actual senadora de JxCat, Marta Pascal, l'exconseller Recoder o l'exdiputat del PDECat Carles Campuzano. De fet, després que el Partit Demòcrata hagi decidit "transitar" cap a Junts per Catalunya sota el lideratge de Carles Puigdemont, el sector més moderat del PDECat, que no combrega amb l'estratègia de la tensió amb l'Estat, podria tenir acollida en la nova formació política que prepara El País de Demà. Una possibilitat que des de l'actual direcció del Partit Demòcrata es vol evitar.

Cargando
No hay anuncios

De fet, aquest cap de setmana el president de la formació, David Bonvehí, ja va apostar per aglutinar dins de Junts per Catalunya totes les sensibilitats del PDECat. En declaracions a Efe, va advocar per convertir JxCat en una "casa gran del sobiranisme" que inclogui perfils "moderats", és a dir, que no siguin independentistes però sí que avalin el dret a l'autodeterminació de Catalunya.