12 d'Octubre

El president de la Generalitat abraça el 12-O: "Catalunya es vol implicar en una Espanya plural"

Illa reapareix en la desfilada militar en una jornada marcada per la pluja i el cas Koldo, que amenaça Sánchez

Madrid"Catalunya es vol implicar en una Espanya plural i diversa". Amb aquest missatge ha reaparegut el president de la Generalitat en els actes del Dia de la Hispanitat a Madrid després de catorze anys de plantades de l'independentisme. Salvador Illa ha assistit a la desfilada militar, marcada per una intensa pluja que l'ha deslluït, i a la recepció posterior dels monarques al Palau Reial. En conversa informal amb els periodistes, Illa ha tornat a proclamar que amb l'arribada del PSC a la Generalitat el paper de Catalunya dins de l'Estat ha canviat. Pretén "defensar l'autogovern" i el finançament singular, però des de la "normalització de les relacions institucionals" i amb la voluntat "d'ajudar a millorar Espanya" sense entrar en "soroll ni provocació", ha explicat. Aquesta cordialitat s'ha percebut en les salutacions amb la resta d'autoritats. Se l'ha vist fins i tot xerrant amistosament amb els presidents populars d'Andalusia i el País Valencià, Juanma Moreno i Carlos Mazón, que s'oposen frontalment al pacte dels socialistes amb ERC.

Pedro Sánchez, que fa bandera de la via Illa en contraposició a la que representa Isabel Díaz Ayuso, també s'hi ha referit durant la recepció organitzada per Felip VI. "Cal valorar que Illa vingui el 12-O amb un discurs que diu que Catalunya ha tornat i vol participar d'una Espanya plural i diversa", ha subratllat davant la premsa. Només altres presidents socialistes del Govern havien accedit a assistir a la desfilada del Dia de la Hispanitat. Abans d'Illa, hi havien participat Pasqual Maragall el 2004, quan es va convertir en el primer a fer-ho, i José Montilla, en les edicions del 2007 i el 2010. Jordi Pujol no hi va anar mai, si bé sí que va assistir a la recepció dels reis d'Espanya. Entre les presidències més recents, ni Artur Mas, ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra, ni Pere Aragonès van ser en cap dels actes del 12-O.

Cargando
No hay anuncios

Illa ha seguit l'acte des de la grada d'autoritats, que s'ha convertit en un cúmul de paraigües, amb la resta de presidents autonòmics –amb l'habitual excepció del lehendakari basc, ara Imanol Pradales, i l'absència del cap de l'executiu canari, Fernando Clavijo, per motius personals–. S'ha cancel·lat la part aèria de la desfilada per la forta pluja –no hi ha hagut el vistós salt en paracaigudes de cada any–, però s'ha mantingut la terrestre. Justament a causa d'aquesta pluja, a estones un diluvi, Felip VI no ha saludat Illa fins a la recepció del Palau Reial. L'encaixada de mans s'ha produït menys d'un mes després que es trobessin al Palau de la Zarzuela quan Illa ja va trencar un altre dels cordons de l'independentisme a la monarquia: feia nou anys de l'última visita d'un cap de l'executiu català (Artur Mas el 2015) a la residència del monarca.

Cargando
No hay anuncios

L'ombra d'Ábalos

En la desfilada s'han tornat a produir els ja habituals xiulets i crits contra Sánchez en una jornada en què plana sobre el líder socialista l'amenaça del cas Ábalos. Com ja va fer aquest divendres, el president del govern espanyol se n'ha tornat a desvincular i ha defensat que el PSOE i el govern espanyol van actuar amb "rapidesa", "contundència" i "transparència" davant les sospites sobre l'actuació de l'exministre de Transports. Sánchez ho ha contraposat a èpoques passades del PP i ha criticat que Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal estiguin actuant com "Torquemades de l'oposició", en referència al temut inquisidor del segle XV. "Demanen la meva dimissió des que vaig formar govern", ha criticat.

Cargando
No hay anuncios

El líder del PP, també en conversa informal al Palau Reial, ha defensat que Sánchez ni tan sols hauria d'haver assistit als actes del 12-O. Poc després que finalitzessin, el PP ha informat que Feijóo ha convocat d'urgència aquest diumenge al matí el comitè de direcció del partit per "valorar la resposta" que cal donar a les informacions que han transcendit en els últims dies sobre el cas Ábalos. Sobretot arran de la filtració de l'informe de la Guàrdia Civil que atribueix un "paper rellevant" en la presumpta trama de corrupció a qui fins al 2021 va ser persona de la màxima confiança del líder socialista. Sánchez, però, ha manifestat la determinació de tirar endavant la legislatura presentant els pressupostos per al 2025 i emprenent una renovació "discursiva i de persones" en el congrés del PSOE de finals de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Diluvi a Madrid

Durant l'hora que ha durat la desfilada d'uns 4.000 militars pel passeig de la Castellana de Madrid hi ha hagut moments de diluvi. Tot i que els uniformes dels militars es veien xops i les gavardines d'algunes autoritats al límit, l'acte no s'ha aturat. Una imatge que ha aixecat polèmica ha estat el contrast entre l'actitud estoica davant la pluja mentre sonava l'himne d'Espanya dels uniformats –com el rei Felip VI i la princesa Elionor– i els homes vestits de civil –Sánchez i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida– i la de les dones sense uniforme, protegint-se amb paraigües –la reina Letícia, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. 

Cargando
No hay anuncios

També ha estat comentat el posat seriós de Feijóo mentre el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, parlava amb ell a la zona d'autoritats. Tellado està en el punt de mira per "l'error" en la votació de la reforma legal que afavoreix presos d'ETA, i el líder popular ha evitat defensar-lo a preguntes dels periodistes. La qüestió també ha esquitxat Sánchez durant la recepció, quan la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Araluce, s'ha encarat al cap de l'executiu per exigir-li que la retiri.