Per què plega Lambán, l'ariet del PSOE contra Catalunya?
L'expresident aragonès anuncia que deixa el Senat després de l'elecció de Pilar Alegría com la seva successora
![El president de l’Aragó, Javier Lambán.](https://static1.ara.cat/clip/4c716bc4-ed30-4c01-b3c8-9de0c5be9a13_16-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
![](https://static1.ara.cat/ara/public/file/2023/0603/17/xavi-tedo-300x300-e6ee54a.png)
BarcelonaL'expresident del govern d'Aragó i exlíder dels socialistes locals, Javier Lambán, ha anunciat aquest dimecres la renúncia com a senador autonòmic del PSOE. "Poso fi així a la meva vida política institucional, que va començar el 1983 a l'Ajuntament d'Ejea", ha dit en un missatge al seu compte de X. Lambán ha expressat la gratitud al PSOE d'Aragó, "que em va proposar" per formar part de la cambra alta, així com a les Corts d'Aragó, "que em van nomenar"; i al grup parlamentari socialista al Senat, "pel tracte respectuós que m'ha dispensat".
Després de tretze anys al capdavant del partit –durant els quals va haver d'enfrontar-se a un càncer de còlon el 2021–, la derrota en les eleccions autonòmiques del 2023 va portar Lambán a anunciar que no tornaria a optar a liderar el partit a l'Aragó, però va continuar marcant el pas i va evitar anticipar el congrés regional que molts demanaven gairebé a crits. Enfrontat amb el secretari general del partit, Pedro Sánchez, quan va arribar el moment de convocar el congrés per elegir el seu successor, oficialment se'n va mantenir al marge, però va ser bel·ligerant de portes endins per convèncer el seu deixeble, Darío Villagrasa, a presentar una candidatura alternativa a l'exministra Pilar Alegría, l'aposta del president espanyol que s'ha acabat imposant.
Lambán ha estat fins ara el baró més declaradament enemic de Sánchez. Li té un odi particular, sobretot des del moment en què va decidir pactar amb Bildu i l'independentisme català per poder ser investit. L'expresident aragonès s'ha mostrat contrari als indults i a qualsevol concessió als independentistes i és bel·ligerant amb tot el que faci tuf de català. De fet, va torpedinar la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per als Jocs d'Hivern del 2030 perquè es negava a compartir l'esdeveniment. En plena polèmica, Lambán va arribar a atacar l'exjugador de bàsquet Pau Gasol, un dels grans mites de l'esport espanyol, titllant-lo despectivament de "català" per haver-li retret que "polititzés" els Jocs d'Hivern.
Tot i declarar-se catalanòfil i gran seguidor de Lluís Llach –es va llicenciar en història contemporània a la UB–, Lambán ha estat una de les veus més crítiques amb el Procés, o el que ell considera “el problema més greu d’Espanya”. Es va oposar frontalment a indultar els presos polítics, va sentir “una enorme alegria” quan van detenir Carles Puigdemont a Sardenya i va presentar els aragonesos com “els adversaris més grans de la desconnexió de Catalunya”. També va ser especialment bel·ligerant en el conflicte per les obres d'art de Sixena.
Defensor dels pactes entre el PSOE i el PP quan cap dels dos partits gaudeixin de la majoria necessària per governar, Lambán no s'ha mossegat la llengua a l'hora de carregar contra les aliances de Sánchez amb els independentistes. Així, ha lamentat que la governabilitat d'Espanya estigui en mans de "partits que no creuen ni en la Constitució ni en la unitat d'Espanya i que aspiren justament al contrari", tot i que precisament aquests pactes han permès, com treu pit Sánchez, que la tensió s'hagi rebaixat. "El problema no s'està solucionant, sinó que els nacionalistes estan més tranquils perquè el seu full de ruta es va fent", ha rebatut en més d'una ocasió.
Dos cops ha trencat la disciplina de vot al Senat
Si no s'ha cansat de repetir que l'independentisme ha aconseguit “tots els seus objectius” a canvi de la investidura de Sánchez, l'expresident autonòmic ha carregat aquests darrers mesos contra el nou sistema de finançament que reclama Catalunya. “Si Madrid comencés a fer el mateix, la resta de comunitats autònomes hauríem d'anar a Mauritània amb pastera”, ha arribat a dir passant de les paraules als fets. El mes de setembre de l'any passat, va trencar la disciplina de vot del PSOE i es va absentar en la votació contra el concert econòmic català al Senat. No era la primera vegada que Lambán es desmarcava de les directrius del partit: en una votació anterior sobre la llei d'amnistia a la cambra alta també es va absentar, cosa que li va comportar una sanció interna.
Davant del que per a ell és una nova "claudicació" amb Catalunya, Lambán ha sentenciat que el PSOE “s'està desdibuixant com a projecte polític” i que el 2027 els resultats podrien ser “catastròfics”. Però el cas és que Sánchez continua a la Moncloa i ell va patir una patacada a les urnes que el va deixar del tot abatut l'endemà de les eleccions. "El tsunami d'Espanya ens ha arrasat a nosaltres", es va limitar a dir sense fer cap mena d'autocrítica.