El plebiscit sobre Oriol Junqueras: ERC vota la nova direcció
L'expresident s'enfronta a Xavier Godàs i Helena Solà per tornar a liderar el partit
BarcelonaQuan el dimecres 15 de maig, passades les deu de la nit, l'executiva d'ERC va comunicar que convocava un congrés per al 30 de novembre per renovar la direcció del partit, els republicans eren conscients que els venien a sobre uns mesos difícils, però probablement no s'imaginaven que els decibels de la guerra interna arribarien on han arribat. De fet, els que coneixen la trajectòria d'ERC parlen de la pitjor confrontació de la història. Aquell mateix dimecres, Marta Rovira anunciava que faria un pas enrere i no optaria a la reelecció, el camí oposat al que havia triat Oriol Junqueras, que l'endemà anunciaria el que era un secret del domini públic: que volia continuar liderant el partit després de tretze anys. El divorci era evident, però al llarg de les setmanes següents es convertiria en un trencament (ara mateix) irreconciliable. Al llarg dels últims mesos, tothom ha anat prenent posicions i aquest dissabte la militància republicana té a les seves mans triar entre tres candidatures per dirigir ERC: Militància Decidim, d'Oriol Junqueras; Nova Esquerra Nacional, de Xavier Godàs, i Foc Nou, d'Helena Solà. Una votació que s'ha convertit, al llarg de la campanya, en un autèntic plebiscit sobre Junqueras.
Si tenim en compte el nombre d'avals presentats per cada llista, Militància Decidim és qui surt amb avantatge aquest 30 de novembre, perquè és qui en va recollir un nombre més alt: 2.565. Nova Esquerra Nacional en va aconseguir 1.510 i Foc Nou, 468. La candidatura de Junqueras considera que la recollida d'avals va ser una demostració de força i que és el termòmetre que pot donar pistes sobre cap on pot anar el resultat d'aquest dissabte al vespre. En canvi, des de Nova Esquerra Nacional consideren que els avals poden ser una pista no definitiva, perquè la votació és anònima i pot ser que qui ha avalat una candidatura no l'acabi votant. A Foc Nou, tot i que els va costar superar el llindar dels 412 avals, creuen que després del debat entre presidenciables de dimarts, les seves perspectives han millorat.
La militància pot votar de les 9 del matí a les 8 del vespre telemàticament o als punts de votació físics que ha habilitat el partit. Estan cridades a les urnes 8.030 persones, unes dues-centes menys del cens que hi havia a la consulta per decidir si es donava suport al president Salvador Illa. El resultat es donarà a conèixer a partir de les 8 del vespre des de la seu d'ERC per la mesa organitzadora del congrés. Perquè una candidatura es converteixi en la nova direcció del partit, cal que superi el 50% dels vots. És a dir, no n'hi ha prou que guanyi, sinó que ha de tenir més de la meitat del suport de la militància. En cas que no arribi al 50%, s'anirà a una segona volta que hauria de ser al cap de quinze dies, el cap de setmana del 14 i 15 de desembre. En aquesta segona volta, només s'hi podran presentar les dues candidatures més votades i el reglament permet que hi pugui haver aliances, sempre que es mantingui el candidat a la presidència i el 50% de la llista. En cas de segona volta, Nova Esquerra Nacional ja ha ofert a Foc Nou una aliança per evitar que Oriol Junqueras arribi a la presidència. La candidatura impulsada per Alfred Bosch, però, de moment no es mulla.
Recosir el partit
La qüestió que ha marcat els últims mesos i també els quinze dies de campanya oficial ha estat si Oriol Junqueras havia de continuar al capdavant del partit o no. Només Militància Decidim ho defensa davant la renovació que proposen Nova Esquerra Nacional i Foc Nou. A la candidatura de Xavier Godàs li ha pesat l'etiqueta de rovirista –té el suport de Marta Rovira, de Pere Aragonès i de bona part d'exdirigents del partit–, de la qual s'han intentat apartar amb un programa que planteja un nou rumb per al partit i es desvincula de la gestió d'episodis com l'escàndol dels cartells contra els Maragall. Foc Nou, però, ha aprofitat que cap dels membres de la seva candidatura ha format part d'una executiva per presentar-se com l'autèntica renovació i han fet servir el no als pactes amb els socialistes com la seva principal carta de presentació.
La candidatura que assumeixi la direcció del partit es trobarà una Esquerra fragmentada i amb una situació electoral difícil. El seu principal repte serà trobar la fórmula per recosir una organització en què l'enfrontament entre quadres no és només polític, sinó també personal.