Ple del Parlament i sessió de control
S'acaba la sessió de control al president i al Govern
L'acord pel català, l'exemple de consens que Aragonès vol per al seu mandat
Per al president de la Generalitat, Pere Aragonès, el consens del nou pacte sobre el català a les aules és un "exemple" del camí que vol seguir el seu Govern. "Les transformacions necessiten consensos de país", ha dit Aragonès, i ha advocat per traslladar el consens pel català a molts altres àmbits. "El camí es fa avançant; el diàleg, parlant, i els consensos, fent-los", ha dit el president. En una referència velada a la CUP, Aragonès ha "interpel·lat" les formacions amb qui el Govern comparteix "aspiracions" a sumar-se a aquests consensos.
Junts demana a Aragonès teixir una alternativa al diàleg i el president insisteix en el procés "acordat" amb l'Estat
Junts creu que en aquest any de legislatura el Govern ha fet "bona feina", però ha demanat un canvi al president, Pere Aragonès, en l'estratègia de la negociació amb l'Estat. "La via del diàleg no funciona ni funcionarà perquè l'Estat no canviarà i a l'altra banda no hi ha ningú que vulgui negociar", ha dit el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, que ha instat Aragonès a teixir una estratègia alternativa. En aquest sentit, ha demanat constituir la direcció estratègica de l'independentisme, que estava prevista a l'acord d'investidura amb Junts i que ara mateix no és operativa. Malgrat això, Aragonès ha demanat insistir en el "procediment acordat" amb el govern espanyol i "no regalar mai la bandera del diàleg" a l'estat espanyol. En tot cas, ha dit que això no és "incompatible" amb tenir "grans acords" en l'àmbit independentista, sense més concrecions.
La CUP acusa Aragonès de "seguir l’agenda de Foment i del Cercle d’Economia"
El diputat de la CUP, Xavi Pellicer, ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de "seguir l’agenda de Foment i del Cercle d’Economia" i no complir amb les "transformacions" acordades a l'inici de la legislatura. "Pensem que el febrer del 2021 teníem l’oportunitat d’obrir un nou cicle. No ho facin perquè ho diu la CUP, faci un acte d’honestedat cap al país", ha dit Pellicer. I Aragonès ha respost enumerant diverses iniciatives implementades, com centralitzar en el gabinet jurídic central la defensa dels treballadors públics, la gratuïtat del P2, la reducció de les ràtios o la consulta dels Jocs d'Hivern. Aragonès ha dit que vol "compartir objectius" amb la CUP, però també vol que els anticapitalistes se sumin a les "eines compartides" que permeten aquestes transformacions. És a dir, que els anys vinents no vetin els pressupostos, l'eina principal que permet dotar de diners les polítiques públiques.
Aragonès defensa que la legislatura va "a bon ritme"
Per a la líder dels comuns, Jèssica Albiach, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va prometre unes "transformacions" a l'inici de la legislatura que no s'estan complint. "Aquest govern està enclavat al passat", ha dit Albiach, en al·lusió al projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern i l'ampliació de l'aeroport del Prat, fallida després de la retirada de la proposta per part del govern espanyol. Ara bé, Aragonès ha defensat un resum del mandat ben diferent: ha dit que la legislatura avança "a bon ritme" i ha defensat la política industrial de l'executiu -amb la inversió de la planta de components de bateries- i també les iniciatives socials com la gratuïtat del P2.
Aragonès insta Carrizosa a "opositar a la carrera judicial" si no ha vingut al Parlament a fer lleis
"Corregiran el rumb de col·lisió amb els tribunals?", ha preguntat Carlos Carrizosa (Cs) al president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Separació de poders: les lleis les fan els Parlaments; els tribunals apliquen les lleis que aproven els Parlaments", ha contestat Aragonès, i ha afegit que han fet aquesta llei per "defensar el model lingüístic de l'escola catalana". "Per això s'ha arribat a un ampli consens; no és un atac al poder judicial, és constatar la separació de poders", ha assenyalat el president, i ha instat Carrizosa a "opositar a la carrera judicial" si no ha vingut al Parlament a fer lleis.
Comença la sessió de control al president de la Generalitat
100.000 euros per als llibres i les parades malmeses de Sant Jordi
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que ja tenen un esborrany consensuat amb el sector del llibre per impulsar una línia d'ajuts amb 100.000 euros de dotació per pagar a les llibreries i les editorials els llibres i les parades malmeses pel temporal d'aquest Sant Jordi. Garriga ha explicat que es preveu pagar el 70% dels imports dels desperfectes i la línia d'ajudes es convocarà en 15 dies.
Picabaralla entre Aragonès i el PP per Andalusia
La sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha començat amb una picabaralla entre el líder del PP, Alejandro Fernández, i el cap de l'executiu català sobre una protagonista inesperada: Andalusia. El dirigent popular li ha retret al president dirigir el Govern "del no" per rebutjar l'ampliació de l'aeroport del Prat o el turisme de la mà de la CUP o els comuns -ha dit-, a més d'assegurar que a dia d'avui es crea més riquesa a Andalusia que a Catalunya malgrat que a parer de Fernández des de l'independentisme no es respecta aquesta comunitat. "Li demano respecte", ha contestat Aragonès: "Que m'acusi a mi de menysprear Andalusia quan soc net d'andalusos i sempre ho he reivindicat (...). Li demano respecte per aquesta terra que també ens sentim nostre. Ha comès un error important i li demano que rectifiqui", li ha demanat el president.
Dos mesos per definir el paper del castellà a l'escola
L'ARA ha tingut accés a quatre esborranys diferents de la proposició de llei del català, tot i que n'hi ha arribat a haver fins a 16 amb diferents matisos. El primer va ser l'acord a quatre bandes fallit del 24 de març i que reformava la llei de política lingüística; el segon, una llei ad hoc que van pactar exclusivament ERC i Junts; un tercer esborrany amb esmenes dels comuns i el PSC que acceptava ERC però no Junts, i el redactat final enllestit aquest dimarts que ha aconseguit el consens dels quatre partits.
Compara les diferències entre versions, aquí.
Torrent defensa la Copa Amèrica malgrat les crítiques de la CUP
El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha defensat la Copa Amèrica a Barcelona amb l'argument que hi haurà 1.000 milions d'euros de beneficis. Unes bondats que de cap manera veu la CUP, que ha afirmat que València encara està pagant el deute que va deixar l'esdeveniment. "Serà una privatització dels beneficis i una socialització de les pèrdues", ha denunciat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha dit que el Govern ja ha autoritzat una inversió de 36 milions d'euros per a aquesta jornada.
Tensió entre Cs i Cambray per la nova llei del català
"El castellà serà llengua vehicular a l'escola? Respongui, sí o no". Aquesta és la pregunta que Cs ha fet arribar al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, que no ha respost sí o no: "El que fem avui amb aquest acord de país és refermar el model d'escola catalana i protegir jurídicament les nostres direccions davant d'una sentència que és una aberració pedagògica", ha contestat Cambray. "Jo li havia demanat concreció, però són incapaços de fer-ho", ha dit Nacho Martín Blanco, diputat taronja, que ha acusat el PSC de ser "el tonto útil" dels independentistes. "El problema són vostès, deixin en pau les escoles", ha respost Cambray a la interpel·lació de Cs.
Giró emplaça els comuns a estar "tan entusiasmats" amb els Jocs d'Hivern com amb la Copa Amèrica de Vela.
A una pregunta dels comuns sobre els Jocs Olímpics d'Hivern, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat la candidatura dient que està "a favor de les iniciatives que portin economia". Ha reivindicat el turisme i ha demanat que la cambra tingui "respecte" cap a un sector que és el 12% del PIB. Giró ha contestat a la pregunta del diputat dels comuns, Marc Parés, dient que li agradaria que els d'Ada Colau estiguessin "tan entusiasmats" amb els Jocs d'Hivern com amb la Copa Amèrica de Vela.
Un cop tramitada la llei del català ara comença la sessió de control al Govern
El PP acusa el PSC de sumar-se a les "astúcies separatistes" per "esquivar la llei"
Si bé la CUP acusava els partits del Govern d'acatar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el PP ha interpretat la proposició de llei com el contrari: un intent de driblar la sentència que imposa el 25% de castellà. Així, el líder del grup, Alejandro Fernández, ha acusat el PSC de sumar-se a les "astúcies separatistes" per intentar "esquivar la llei". Un suport que, a parer seu, és un punt de no retorn: "Vostè no va prometre això en campanya electoral, senyor Illa", ha clamat.
Carrizosa afirma que la nova llei és un "frau a la Constitució".
El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha afirmat que la nova llei del català és "un frau a la Constitució" i ha preguntat als independentistes: "Vostès creuen que el castellà queda com una llengua d'aprenentatge?", com defensa el PSC. I ha fixat la mirada en el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray: "Digui sí o no, senyor Cambray". El conseller ha somrigut, però no ha acabat contestant. "Són 40 anys de traïció al pacte constitucional", ha dit Carrizosa sobre les normatives del català, i ha assegurat que "s’ha anat expulsant el castellà del sistema lingüístic" amb el PSC com a "cooperador necessari".
La CUP acusa Esquerra, Junts, els comuns i el PSC de convertir en "llei" la sentència del TSJC
La CUP s'ha mostrat crítica amb l'acord a quatre bandes sobre el català que han signat Esquerra, Junts, els comuns i el PSC. "Avui s'està legislant contra el català i s'està retrocedint. Són els partits que governen la Generalitat els que ho fan possible", ha dit la portaveu cupaire, Dolors Sabater. A parer dels anticapitalistes s'està convertint en "llei" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Avui el Parlament està convertint el castellà en llengua vehicular per primer cop en quaranta anys", ha sentenciat Sabater. "Han caigut a la trampa", ha conclòs.
Vox diu que la nova llei del català és "tramposa": "No garanteix el mínim del 25%"
El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha qualificat la nova llei del català de "tramposa" perquè es pretén donar una "aparença de compliment" de la sentència del TSJC, però el compliment és "inexistent". "No garanteix el mínim de 25%", ha dit Garriga, que creu que aquest percentatge de castellà és "ridícul" i hauria de ser més alt. "Aquesta llei és trampa i covardia, les sentències es compleixen", ha afirmat Garriga, que ha afegit: "Quina pena, PSC i Podem", i ha acusat els dos partits de seguir les tesis de l'independentisme.
Esquerra celebra l'acord pel català i insta la CUP a sumar-s'hi
La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha celebrat la recuperació del consens aquest dimecres en el debat sobre la proposició de llei que regula l'ús del català i el castellà a l'escola, dient que s'ha treballat amb les entitats socials per tenir la seva "complicitat". "No ens podem aturar aquí. Tenim un consens i el volem ampliar. Demanem a la CUP treballar per ampliar-lo", ha dit Vilalta, en referència a l'esquerra anticapitalista, que ja ha dit que no donarà suport al pacte entre Esquerra, Junts, el PSC i els comuns, i tampoc al decret que prepara el Govern perquè la responsabilitat a l'hora de fixar els projectes lingüístics de les escoles sigui del departament d'Educació.
Junts defensa que la nova llei del català representa un "blindatge"
Per a Junts, la nova llei del català "blinda" les escoles i la llengua davant dels tribunals: "Hem fet un blindatge", ha afirmat la seva portaveu, Mònica Sales. També ha dit que JxCat "ha complert" la promesa de no "tocar la llei de política lingüística", precisament la fórmula que es va triar el 24 de març, un acord que va ser fallit perquè Junts se'n va apartar i ara s'ha apostat per una llei ad hoc. "Diguem ben clar que el model d'escola catalana no es toca", ha dit Sales, que ha afirmat que la nova llei fixa el català "com a llengua vehicular".