En directe
Canvis al Govern
19/10/2022

L'oposició qüestiona a Aragonès la viabilitat del Govern: "Vostè està sol"

Aragonès ratifica la confiança en el conseller Elena malgrat la crisi al cos dels Mossos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, "gaudeix" de la seva "confiança" malgrat la crisi que hi ha oberta als Mossos d'Esquadra pel relleu del comissari en cap, Josep Maria Estela. Aragonès ha atribuït el relleu a "discrepàncies en l'orientació" del cos i a "determinades decisions", però ha mostrat el seu agraïment al comissari cessat. A més, ha avisat que Eduard Sallent no és un substitut temporal d'Estela, sinó el relleu en ferm que compta amb "tot el suport". Ho ha dit al ple del Parlament després de les crítiques del primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha lamentat les "ingerències polítiques" del Govern al cos policial. "Les notícies que arriben del cos són molt preocupants", ha dit Illa.

Aragonès destaca la importància de "recuperar el diàleg directe amb les institucions europees"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que viatja aquest dijous a Brussel·les per reunir-se amb dos alts càrrecs de la Comissió Europea per certificar el desgel amb la cúpula comunitària després de set anys de distanciament pel Procés, ha dit que "un dels principals objectius d'aquesta legislatura era recuperar el diàleg directe amb les institucions europees". Aragonès traslladarà dijous al comissari de Justícia, Didier Reynders, la seva "preocupació pels casos d'espionatge amb Pegasus" i l'endemà mantindrà una trobada amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, amb la intenció d'explorar "la contribució" catalana a la producció de xips i d'hidrogen verd a la Unió Europea.

Aragonès reclama a Sánchez "mecanismes" perquè es garanteixin les inversions a Catalunya

En plenes negociacions entre ERC i el PSOE sobre els pressupostos generals de l'Estat, aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha descartat el suport republicà als comptes. Això sí, ha reclamat al govern espanyol que un hipotètic pacte hauria d'incloure "mecanismes" que garantissin el "compliment de les inversions" de l'Estat a Catalunya. Aragonès creu que és una cosa que s'hauria de "treballar" en la negociació. Per la seva banda, el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, ha criticat els "xecs en blanc" que considera que ERC ha anat donant a Pedro Sánchez al Congrés de Diputats. "Sánchez no és de fiar", ha afegit.

La CUP insta Aragonès a impulsar canvis perquè els Mossos no actuïn com a "quart poder"

El president Pere Aragonès ha dit que la Generalitat no actua com a acusació particular contra agents dels Mossos que no hagin estat ferits en mobilitzacions i en causes on no es poden identificar els manifestants. "No n'hi ha prou", li ha replicat el diputat de la CUP Xavier Pellicer que ha denunciat que els Mossos actuen com a "quart poder perseguint políticament a la dissidència" abans de reclamar a la Generalitat que es retiri de totes les acusacions. "Ens hem retirat de les causes on no hi ha lesions acreditades, però no compartim que es faci xantatge al Govern", ha respost Aragonès.

Cs a Aragonès: "Ens hem xivat a la UE que hi ha presidents que pacten no executar les sentències"

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha avisat aquest dimecres que el seu partit s'ha "xivat" a la Unió Europea que "hi ha presidents que pacten no executar les sentències". Es refereix a l'acord al qual van arribar Pere Aragonès i Pedro Sánchez el juliol passat pel qual el govern espanyol no recorreria la nova llei del català que intentava deixar en paper mullat una sentència contra la immersió. És un acord públic des d'aquell mateix moment, però ara la dreta en torna a fer motiu de controvèrsia perquè Aragonès ho va dir en una entrevista recent amb TV3. El president ha mostrat la seva perplexitat pel fet que el partit taronja tregui ara aquest tema, quan és una qüestió de la qual es va parlar ja a l'estiu. "Vostè devia estar de vacances", li ha dit amb ironia Aragonès a Carrizosa.

Els comuns avisen que no avalaran els nous comptes si no es compleix l'acord pressupostari del 2021

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha lamentat l'incompliment de l'acord pressupostari del 2022 subscrit amb la seva formació en qüestions com "el dentista públic, l'impost a les indústries contaminants o la internalització del 061". "Reunim-nos ja", li ha respost el president Pere Aragonès, que ha qualificat d'"elevat" el grau de compliment de l'anterior acord sobre els comptes. "Han de complir l'anterior acord si volen rebre el nostre suport ara i que no sigui un refregit dels comptes del conseller Giró", ha replicat Albiach al cap de l'executiu.

El Parlament dona suport a Mohamed Said Badaoui després de la seva detenció i denuncia "la repressió i la islamofòbia"

La junta de portaveus del Parlament ha aprovat una declaració per mostrar el seu suport a l'activista Mohamed Said Badaoui, que fa més de 30 anys que viu a Reus i que va ser detingut aquest dimarts per una ordre d'expulsió que tenia pendent des de l'estiu. La Policia Nacional va iniciar el procés per expulsar-lo al·legant uns suposats extremisme religiós i radicalisme fonamentalista. El text que ha aprovat la junta amb el suport d'ERC, Junts, la CUP i els comuns denuncia la seva detenció, assegura que és víctima de "la repressió política i la islamofòbia de l'Estat" i creu que el procediment ha estat "irregular". A més, critica que els motius al·legats són "infundats" i que se l'acusa sense proves basant-se en "suposicions".

Enganxada entre Junts i ERC per l'eliminació de la conselleria de Polítiques Digitals

El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha dit que "el nou to de Junts no decep" després que la portaveu de JxCat, Mònica Sales, li hagi retret que el nou Govern hagi eliminat la conselleria de Polítiques Digitals que dirigia l'exvicepresident Jordi Puigneró i que la resposta no l'hagi donat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que gestiona ara una part d'aquesta àrea amb Empresa. Sales ha denunciat que ERC hagi "renunciat a la república digital" i de "ser capdavanters ara passem a la cua", mentre que Torrent li ha respost que l'aposta per les noves tecnologies es manté.

Cambray: "Tindrem més mestres que en tota la història del país"

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha tret pit de l'acord a què es va arribar amb les organitzacions sindicals i que implica incorporar 3.500 nous professors davant les queixes de la CUP per la situació de l'ensenyament públic, amb diverses vagues el curs passat. "Tindrem més mestres que en tota la història del país", ha respost a la CUP, i ha demanat "fugir de la queixa permanent" davant del "pressupost més gran" del departament.

Comença la sessió de control al nou Govern

En marxa la primera sessió de control al nou Govern. És la primera vegada que el Parlament sotmet l'executiu a les preguntes de l'oposició des que es va trencar la coalició entre ERC i Junts. Entre les qüestions que plantejaran els partits en destaca una dels comuns, que exigeixen que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, es posicioni sobre la crisi oberta als Mossos d'Esquadra.

El PP afirma que Esquerra i el PSC ja són aliats: "Tenen dret a pactar, però no tenen dret a fer aquest teatre"

El cap de files del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha insinuat que Esquerra i el PSC ja tenen un acord per tirar endavant la legislatura malgrat que facin veure que no és així. "Tenen dret a pactar, però no tenen dret a fer aquest teatre", ha dit Fernández, i els ha censurat que facin veure que són competidors "ferotges" quan segons ell acabaran acordant els pressupostos.

Albiach recepta a Aragonès "més humilitat" i "menys paternalisme"

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha reclamat aquest dimecres al president Aragonès que, un cop s'ha confirmat la sortida de Junts al Govern, assumeixi que el seu Govern té més que mai debilitat parlamentària. "Han d'assumir que estan en minoria. Més humilitat i menys paternalisme", ha dit en una intervenció al ple. També ha reclamat que faci modificacions als pressupostos que va deixar elaborats el conseller Giró: "No poden portar al Parlament els mateixos comptes que Junts".

Ciutadans insta Illa a promoure una moció de censura

El diputat de Cs Carlos Carrizosa ha instat el cap de l'oposició, Salvador Illa, a asseure's amb la seva formació per negociar una moció de censura contra el president Pere Aragonès o per fer complir la sentència del TSJC, que imposa un 25% de castellà a les aules. "Espero que la seva vulnerabilitat l'empenyi a fer polítiques sensates, ja que es nega a convocar eleccions", ha afegit.

La CUP retreu a Aragonès la manca d'avenços en polítiques socials

El diputat de la CUP Xavi Pellicer ha lamentat la manca d'avenços en polítiques socials del Govern "per garantir una vida digna" i ha instat Pere Aragonès a atendre les propostes que els anticapitalistes van reclamar al debat de política general. "Sumar per a l'independentisme és aturar els desnonaments", ha subratllat abans de recordar l'avenç de l'extrema dreta a Grècia o ara a Itàlia perquè "els executius no han donat resposta als problemes de la gent".

Junts a Aragonès: "Si vol acords amb nosaltres, ja sap quin camí ha de recuperar, i rectificar"

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha tornat a reptar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a presentar suports a la cambra si vol seguir governant. "Vostè no ha presentat cap acord amb cap grup parlamentari. Aquest govern neix dèbil", ha dit. També ha afegit que si vol arribar a pactes amb Junts –Aragonès els reclama que aprovin els pressupostos del 2023– ja sap "on són" i quin és el "projecte polític de JxCat": "Si vol acords amb nosaltres, ja sap quin camí ha de recuperar, i rectificar".

Vox adverteix a Aragonès que es convertirà en el seu "pitjor malson" si no convoca eleccions

El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha dit que els ultradretans es convertiran en "el pitjor malson" del president Aragonès si no convoca eleccions, en una actitud que ha contraposat amb la del PSC, que s'ha tornat a oferir per aprovar els pressupostos. També ha aprofitat la seva intervenció per denunciar el suport de la cambra a Mohamed Said, que s'enfronta a una ordre d'expulsió, a qui ha qualificat de "potencial terrorista".

Salvador Illa (PSC): "No pot governar sol. Si no vol convocar eleccions, segui i parli"

Després que el president Pere Aragonès hagi descartat convocar eleccions, el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, li ha replicat que "no pot governar sol". "Si no vol convocar eleccions, segui i parli", ha dit Illa, i li ha reclamat un altre cop que negociï amb el seu grup els pressupostos del 2023: "Comencem aquesta tarda mateix". També ha demanat al president que "reflexioni" sobre la seva pèrdua de suports: "Se li ha trencat el Govern i sembla que vostè no hi tingui res a veure. A mi em sembla que alguna cosa sí que hi té a veure".

Aragonès: "No convocaré eleccions"

L'oposició ha carregat una vegada i una altra aquest dimecres contra la debilitat parlamentària del Govern, però, malgrat la pressió, no aconseguirà a curt termini forçar uns comicis anticipats a Catalunya. Així ho ha assegurat el president Pere Aragonès en la seva intervenció davant del ple: "No convocaré eleccions". També s'ha mostrat convençut de poder aprovar els pressupostos i ha reconegut que, encara que aconsegueixi els suports necessaris, caldrà una "pròrroga tècnica" d'uns quinze o vint dies. És a dir, que Catalunya no tindrà comptes en vigor l'1 de gener d'aquest any. Finalment, ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, se'n va sortir d'aprovar un dels seus pressupostos amb el suport d'"onze partits diferents". El missatge és que si ell ho va poder fer, el nou Govern ho hauria de poder fer també, tenint en compte que a Catalunya ERC només necessitaria dos partits més.

Vilalta relativitza la debilitat parlamentària del Govern: "Fa molts anys que no hi ha majories absolutes"

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha mirat de relativitzar la debilitat parlamentària del nou Govern, que només té el suport dels 33 diputats republicans, lluny dels 68 que fixen la majoria absoluta. En una intervenció al Parlament ha recordat que "fa molts anys que no hi ha majories absolutes" i ha pronosticat que difícilment n'hi tornarà a haver a curt termini. També ha assegurat que el nou executiu en solitari d'ERC seguirà "treballant malgrat el soroll" i ha criticat que en l'oposició hi ha un "cert populisme i un sentiment antipartits i antiinstitucions".

El PP demana a Aragonès que aclareixi si té el suport del PSC per governar: "Deixi de prendre el pèl a la gent"

El cap de files del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha instat el president Pere Aragonès a iniciar una "nova etapa" i li ha demanat que digui la "veritat": "O té vostè una majoria parlamentària o no la té". Si no la té, ha dit el PP, s'ha d'anar a "noves eleccions", no es pot "generar més incertesa". En cas que sí, els populars l'han reptat a dir-ho clar insinuant que ja hi ha un pacte amb el PSC per sostenir l'executiu. "Deixi de prendre el pèl a la gent", ha dit, i ha conclòs: "Si jo fos independentista els enviaria tots a pastar fang".