El ple del Parlament designa els vuit senadors autonòmics amb els vots en contra de Vox, PP i Cs

La ultradreta protesta per la fórmula escollida, que la deixa fora, i insisteix que no és proporcional

BarcelonaEls vuit senadors de designació autonòmica que representaran Catalunya a la cambra alta han estat designats aquest dijous al matí al Parlament. Els partits independentistes i els comuns van acordar innovar amb la fórmula per escollir-los. Fins ara els havien repartit fent servir la fórmula de la resta més elevada, que és més proporcional, però aquesta vegada han posat en marxa una variant de la fórmula Imperiali, que afavoreix les majories, amb l'objectiu de deixar Vox sense senador. El partit d'extrema dreta, Cs i PP han estat els únics en votar en contra de la designació dels senadors, que ha tirat endavant amb 106 vots a favor, 20 en contra i 9 abstencions (CUP). Els designats són Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda pel PSC; Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu per part d'ERC, i Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries, de JxCat. Ja havien superat el tràmit de la Comissió de l'Estatut dels Diputats, que va validar la seva elegibilitat.

Cargando
No hay anuncios

Vox ja va anunciar que portaria la maniobra al Tribunal Constitucional, i aquest dijous ha tornat a insistir-hi. "Davant la il·legalitat, els tribunals", ha dit el portaveu de la ultradreta al Parlament, Joan Garriga. També ha llançat una advertència als partits independentistes: "Posin-se d'acord en formar govern perquè si al juliol hi ha eleccions potser serem la tercera força i hauran de buscar una altra fórmula".

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha contestat que "no hi ha debat". "La distribució es va establir per un acord de la junta de portaveus i de la mesa, i la reconsideració va ser desestimada", ha dit. A banda de Vox, la CUP també hauria tingut dret a un senador amb un sistema de repartiment més proporcional. No obstant, els anticapitalistes, que s'han abstingut aquest dijous perquè són crítics amb la utilitat del Senat, han acceptat l'ús d'aquesta fórmula, que forma part d'un acord dels quatre partits per aïllar Vox i limitar la seva capacitat d'actuació al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

El PSC, que inicialment havia signat el pacte per fer un cordó sanitari a Vox, va desmarcar-se d'aquesta decisió en considerar que anava en contra de la llei, perquè l'Estatut estableix a l'article 61 que la designació dels senadors s'ha de fer de manera "proporcional al nombre de diputats de cada grup parlamentari". No obstant, els partits independentistes i els comuns consideren que amb el canvi de fórmula la normativa sí que es compliria. Els socialistes, com ERC, Junts i els comuns, han votat a favor del nomenament dels vuit senadors.