PSC, ICV-EUiA, C's i CUP posen sobre la taula la reforma de la llei sanitària de Catalunya

Els quatre grups lamenten els recents casos de corrupció i les retallades i critiquen el Govern per no complir les resolucions del Parlament

Ple del Parlament monogràfic sobre Salut / CÈLIA ATSET
Joan Serra / Mario Martín
17/06/2015
4 min

BarcelonaPSC, ICV-EUiA, C's i CUP, els quatre grups que han demanat el debat monogràfic sobre el sistema públic de salut que se celebra aquest dimecres al Parlament, han posat sobre la taula, amb tons diferents, la necessitat de reformar la llei sanitària de Catalunya. A més a més, han criticat els recents casos de corrupció, com el d'Innova a Reus, i les retallades pressupostàries per lamentar la suposada voluntat del Govern de drenar recursos públics cap a centres de gestió concertada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC ha encetat la jornada amb la intervenció del líder del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, que ha reclamat a Artur Mas una sanitat amb "més recursos, transparència i control". El dirigent del PSC, que ha recordat que la sanitat representa el 40% del pressupost, ha exposat que "la política de fortes retallades del govern de CiU, primer amb el suport del PP i després d'ERC, està erosionant el sistema sanitari públic". "El seu govern no ha situat la sanitat pública entre les seves prioritats", ha expressat Iceta dirigint-se a Mas. "El problema és la tensió a la qual s'està sotmetent el sistema, ha afegit. Iceta ha recordat que hi ha 2.500 professionals menys a l'Institut Català de la Salut (ICS) i 1.500 llits d'aguts menys, i que augmenten llistes d'espera i es "col·lapsen" els serveis d'urgències. Derivacions cap a centres privats. Els socialistes han reclamat, també, eliminar qualsevol pràctica irregular i han instat CiU a "clarificar el marc de relació" entre el sistema públic i el privat".

Joan Herrera, per part d'ICV-EUiA, ha demanat directament "una nova llei" per impedir de forma taxativa que hi pugui haver negoci vinculat al sector sanitari. En una intervenció dura en què ha criticat que els representants del Govern són "sibil·lins" i han gestionat el departament de Salut des d'un punt de vista "clarament ideològic", Herrera ha lamentat també que no s'hagi permès la participació al ple de les entitats que treballen en l'àmbit sanitari. De fet, ICV-EUiA va organitzar ahir una jornada a la cambra catalana amb la participació d'una desena d'associacions crítiques amb el departament i el conseller, Boi Ruiz. El líder dels ecosocialistes també ha lamentat que l'executiu català no hagi complert la voluntat expressada pel Parlament amb projectes com la creació del nou consorci sanitari de Lleida o el projecte d'arxiu de dades sanitàries VISC+.

C's, tot i que ha volgut deixar clar que no està en contra de l'existència d'una sanitat privada, sí que ha demanat a través del seu líder, Albert Rivera, més claredat i un model "nítid", perquè actualment existeix una "barreja" del sistema públic i privat i alguns "taurons" han aprofitat aquest fet "per fer negoci amb corrupció i irregularitats". Ara bé, Rivera també ha assegurat que la reforma del model sanitari no es pot fer sense obviar el marc espanyol i europeu, i en tot cas ha apostat perquè Catalunya sigui "pionera" en aquest canvi.

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha recordat que l'esclat del cas Innova i els tres anys d'instrucció als jutjats que acumula han sigut possibles gràcies a una denúncia de la seva formació, tot i que ha precisat que el debat d'aquest dimecres s'hauria de centrar en el model sanitari i en la necessitat de blindar-ne el caràcter públic. Vallet ha assegurat que aquest model, amb tres dècades de tradició a Catalunya, ha permès la "cohabitació pública i privada", quelcom que alhora ha facilitat la confusió d'interessos, ha potenciat les portes giratòries i la transferència de recursos públics cap a la privada. El panorama general és un "sistema de salut feudal", "voluntàriament opac", que deriva en una pèrdua progressiva d'equitat.

El ple monogràfic sobre el sistema públic de salut van sol·licitar-lo a l'abril el PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP. Aquest és el segon debat monogràfic sobre la sanitat que es convoca al Parlament. El primer va ser l'octubre del 1985. La sessió d'aquest dimecres és el quart debat monogràfic de la legislatura, després del que es va fer el juliol del 2013 sobre joventut, el del març del 2014 sobre pobresa i desigualtats, i el del món agrari, convocat el juliol de l'any passat.

ERC veu aspectes a millorar

El president d'ERC, Oriol Junqueras, per la seva banda, ha posat l'accent en què malgrat les dificultats per assumir la retallada de 1.500 milions d'euros encara hi ha aspectes a millorar: "Ni el model és un fracàs, ni és veritat que el model sigui perfectible. El model pot ser millorat", ha assegurat, tot i que es tracta d'un sistema de qualitat que és un referent.

En aquesta línia, s'ha mostrat partidari d'afrontar debats claus com el de la governança, la contractació, la relació entre públic i privat, i sobre les incompatibilitats en el sistema, sense arribar a esmentar la necessitat de reformular la llei general de sanitat. Així doncs, Junqueras ha evitat la crítica frontal al Govern i s'ha alineat amb la proposta del conseller Boi Ruiz de fer una nova llei de contractació de serveis públics.

La diputada republicana Alba Vergés ha recordat que per reformar la llei general de sanitat cal un "consens ampli", però ha dubtat que la convocatòria d'un ple monogràfic extraordinari a tres mesos de les eleccions pugui servir per resoldre això, sobretot quan la proposta del Pacte Nacional de Salut que es va entrar al Parlament fa més d'un any continua en un calaix.

El PP carrega contra Mas

La diputada del PP Eva García ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, a qui li ha recordat que "se li acumulen els problemes" per la crisi amb els seus socis d'Unió i ha lamentat que, en el moment de la seva intervenció, no estigués present al ple tot i que anteriorment havia "vomitat" sobre el govern espanyol "mentre para la mà per demanar diners". García ha assegurat que la crisi de Govern està "al costat de la cantonada", a més de criticar l'executiu català per sufragar l'obertura "d'ambaixadetes" o "xiringuitos" en comptes de pagar les factures dels farmacèutics.

stats