Política20/05/2014

La Plataforma per la Llengua denuncia que PP i PSOE neguen l'oficialitat del català a Europa

L'organització ha elaborat un informe que explica quines conseqüències té pels ciutadans que el català no es reconegui com a llengua oficial de la UE

Ara
i Ara

BarcelonaLa Plataforma per la Llengua assegura que els dos principals partits espanyols sempre han vetat que el català fos una llengua oficial, la darrera vegada a l'any 2011 amb l'entrada del croat. La Plataforma ha elaborat un informe, titulat 'Què implica que el català no sigui llengua oficial de la Unió Europea', que posa de manifest quines conseqüències té pels ciutadans que el català no es reconegui com a llengua oficial de la UE. Destaca que no es pot utilitzar el català com a "vehicle de comunicació" entre els ciutadans i les institucions europees, ni tampoc ho poden fer els representats polítics -de la mateixa manera que s'utilitza el danès, el finès, l'estonià o el maltès-. Tanmateix, apunten que la UE promou les llengües oficials de la UE -especialment en l'àmbit de consum-, i en segon terme, les llengües oficials dels estats membres. "El català no és ni una cosa ni l'altra", i apunta que "un reglament de la UE pot invalidar i limitar una llei catalana que afavoreixi el català". El català, i així ho assegura la Plataforma per la Llengua, "veu restringit el seu estatus de reconeixement internacional i de prestigi simbòlic".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb això, la Plataforma per la Llengua constata que no hi ha cap llengua europea de les dimensions, prestigi social, presència i ús -com és el català- que no sigui plenament oficial a la UE. "Si el català no és oficial és per voluntat expressa del govern espanyol", apunten, ja que el reglament preveu que "l'estat membre interessat el pugui proposar quan vulgui", i després se sotmet a votació. La Plataforma assegura que el govern espanyol mai l'ha proposat ni ha tingut la voluntat que es reconegués el català com a llengua oficial, malgrat fer una proposta l'any 2004 "molt allunyada de l'oficialitat, amb prerrogatives restrictives i prou rebuscada, feta pràcticament per ser rebutjada", subratllen.

Cargando
No hay anuncios

"El català és un cas excepcional i únic a Europa", i és per aquest motiu que l'organització ha elaborat un vídeo explicant les raons d'aquesta anomalia.