Els comuns plantegen prohibir les donacions d'empreses a les fundacions dels partits
Coscubiela afirma que volen acabar amb el "finançament il·legal sistèmic" d'alguns partits i apunta directament cap a CDC
BarcelonaEl finançament dels partits polítics és un d'aquells debats que pren força cada cop que apareix un nou cas de corrupció. Els escorcolls i les detencions d'ara fa un parell de setmanes vinculades al cas 3% sobre el presumpte finançament irregular de CDC han estat l'excusa perquè CSQP hagi presentat públicament la seva proposta per combatre la corrupció des de la vessant del finançament dels partits. Els 'comuns' plantegen prohibir qualsevol donació de les empreses a les fundacions del partits, ja que interpreta que són un dels principals focus del finançament il·legal. La llei es debatrà la setmana que ve al Parlament i, si s'accepta, viatjarà al Congrés per intentar modificar la legislació estatal.
L'últim cop que es va afrontar el debat va ser el 2015, quan el Congrés dels Diputats va aprovar a iniciativa del PP (i amb el suport de CiU) la reforma de la llei per prohibir les donacions de les empreses als partits. Ja aleshores es van escoltar crítiques des de l'esquerra perquè el govern espanyol va avalar que les empreses poguessin continuar fent donacions a les fundacions. "Si evitem que les empreses puguin fer donacions a les fundacions, evitarem una part important dels mecanismes de finançament irregular que han fet servir determinats partits polítics", ha assenyalat el portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela.
Amb aquesta reforma, Coscubiela ha explicat en roda de premsa que pretenen acabar amb el "finançament il·legal sistèmic" de determinades formacions polítiques. El portaveu de la confluència d'esquerres ha apuntat directament cap a CDC, quan s'ha referit a la informació publicada per El País, en què es recorda que l'empresa Copisa va donar 50.000 euros a les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, vinculades a Convergència, cinc dies abans de guanyar la licitació de les obres del mercat del Born. "Aquestes donacions no haguessin estat possibles amb la nostra proposta", ha indicat.
Els principals elements de la proposta de Catalunya Sí Que es Pot se centren en permetre únicament les donacions de particulars, que siguin públiques i que a partir de 5.000 euros s’hagin de notificar al Tribunal de Comptes. A més, volen endurir les penes previstes al codi penal i introduir la possibilitat de presó per a les donacions irregulars de més de 100.000 euros (fins ara eren 500.000).