La nova legislatura catalana

La plana major d'ERC es bolca pel 'sí' a Illa davant la divisió de les bases

Rovira, Aragonès i diversos càrrecs públics republicans demanen a la militància que avali el preacord amb el PSC

Imatge d'alguns dirigents d'ERC que han donat suport al pacte amb Illa
02/08/2024
4 min

BarcelonaConscients de la divisió que genera entre les bases la decisió d'investir Salvador Illa, en les últimes hores la direcció d'ERC i també càrrecs del Govern s'han bolcat en pressionar la seva militància perquè avali un pacte que qualifiquen "d'històric". En les assemblees territorials que el partit va celebrar dimarts, part de la militància va expressar els seus dubtes sobretot per si el PSOE complirà amb l'acord. La direcció ha intentat esvair aquesta desconfiança per evitar que descarrili el pacte i Catalunya s'encamini a una repetició electoral. La mateixa secretària general, Marta Rovira, ha avisat que tornar a les urnes podria portar l'independentisme a "perdre més força" i que el Parlament quedés "bloquejat", sense majories que sumessin. A ERC, a més, l'obligaria a buscar un candidat en plena crisi interna i a intentar revertir les enquestes. Des de les 10 del matí i fins a les 7 de la tarda, més de 8.500 militants poden votar en la consulta que ha de decidir si els republicans investeixen Salvador Illa o no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira ha posat veu als arguments del en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha defensat l'acord perquè suposa una fita que els republicans sempre havien defensat: que Catalunya recapti tots els impostos. La dirigent republicana, a més, ha presentat el comunicat del PSOE fent-se seu l'acord i també els 7 diputats republicans al Congrés i els 20 del Parlament com la "garantia" per empènyer els socialistes a materialitzar el pacte –ha avisat que retiraran el seu suport a Sánchez i Illa si no compleixen–. De fet, Rovira fins i tot ha explicat que els republicans han pactat un "pla B" per tirar endavant el nou model de finançament si no poden modificar la Lofca per falta de suports parlamentaris. "Es pot fer des del govern espanyol, pot prendre determinades decisions", ha assegurat Rovira, que no ha volgut revelar-ne els detalls. "No donen tanta permanència i sostenibilitat a l'acord, però ens permeten començar a implementar el que tenim compromès", ha afegit.

S'hi ha sumat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que en un tuit ha confirmat el seu suport al pacte i, per als que dubten del compliment per part dels socialistes, ha afirmat: "Si el validem, caldrà seguir exercint la força política per a la implementació, com hem fet amb l'amnistia". De fet, el tuit d'Aragonès és només un exemple dels múltiples missatges a X que han fet diversos consellers, com el titular de Salut, Manuel Balcells, o la d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, per remar a favor de l'acord. Altres com la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, o la titular d'Exteriors, Meritxell Serret, han repiulat l'article que va escriure a Nació Digital aquest dimecres Rovira per defensar l'acord.

Entre els partidaris del s'hi barregen dirigents ubicats en l'òrbita rovirista i la junquerista, els blocs no són granítics en aquest cas. L'han defensat la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i també la portaveu, Raquel Sans, a més del president del grup parlamentari al Parlament, Josep Maria Jové; la número dos dels republicans al Congrés, Teresa Jordà, o també la portaveu al Senat, Sara Bailac. Tots roviristes.

De l'entorn junquerista ho han fet el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, a més del vicesecretari de coordinació interna, Oriol López, o el secretari d'organització, Pau Morales. Tot i que no ha explicitat el seu suport al pacte, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, és una de les persones properes a Oriol Junqueras que ha explicat el pacte en l'assemblea celebrada a Barcelona. L'expresident d'ERC no va defensar el pacte obertament, però tampoc va qüestionar-lo. Rovira no ha volgut entrar a valorar el missatge de Junqueras, però l'ha interpretat "a favor": "Oriol Junqueras sempre ha remat perquè Catalunya se'n sortís. Interpreto el tuit en aquest sentit".

En les últimes hores també hi han explicitat el seu suport més d'una vintena d'alcaldes, entre els quals Marc Aloy, el batlle de Manresa, la ciutat més gran que governa ERC, així com també la portaveu a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, o l'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, malgrat que no podrà votar perquè es va donar de baixa per l'escàndol dels cartells. El diputat al Congrés Francesc-Marc Álvaro també s'hi ha pronunciat a favor i fins i tot ha defensat entrar al govern d'Illa. Un escenari que ha descartat Rovira, a més de negar –com corre entre les bases– que han pactat amb el PSC mantenir càrrecs republicans al Govern.

Els contraris i la posició del Jovent

Ara bé, també hi ha alcaldes que rebutgen el pacte, com el de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, o el d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent. Del món municipal també s'han situat en contra d'investir Illa l'exalcalde de Roses i ara portaveu d'ERC a la Diputació de Girona, Joan Plana, o també el portaveu d'ERC a Sabadell, Gabriel Fernández. De veus contràries al pacte no se n'han visualitzat entre les principals cares de la direcció, però sí que hi ha altres càrrecs institucionals que han defensat el no. És el cas de la diputada al Congrés Pilar Vallugera, o l'exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Tampoc el comparteixen l'exdiputat i exsocialista Carles Castillo; l'exdiputat Jordi Orobitg, o l'exconseller Alfred Bosch.

Els arguments que utilitzen els contraris al pacte passen per la desconfiança en el PSOE i el PSC, però també perquè consideren que ERC ha de ser "coherent" amb els seus principis independentistes i no fer president Salvador Illa, a qui sovint recorden que va ser una de les persones que va defensar aplicar l'article 155 a Catalunya. Són també algunes de les raons que esgrimeix el Col·lectiu 1 d'Octubre, el corrent intern crític d'ERC, que s'havia oposat des de l'inici que el partit negociés amb el PSC. El Jovent Republicà exigia un referèndum a canvi d'investir Illa i no se sent vinculat per la consulta: serà el seu Consell Nacional qui decidirà el vot de la seva diputada, Mar Besses, després que s'hagin pronunciat les bases d'ERC.

stats