Administració pública

Plaja, Alfageme i Nuet: els membres del Govern que s'han fet funcionaris

Gràcies al procés d'estabilització per reduir la temporalitat a la Generalitat han assolit una plaça fixa

BarcelonaUna de les dificultats d'aterrar en un càrrec polític és també saber-ne sortir, ja que no són pocs els dirigents del sottogoverno que acumulen més d'una dècada saltant de càrrec en càrrec. Persones que ocupen llocs que estan molt ben remunerats en relació amb la mitjana de salaris de la població però que no tenen xarxa de seguretat si perden el seu lloc de treball: són nomenats per motius polítics i de confiança i cessen per les mateixes raons, sense prestacions associades. Però almenys tres càrrecs visibles del govern de Pere Aragonès han aconseguit seguir al Govern amb una plaça fixa: la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja; l'assessora de polítiques públiques, Alba Alfageme, i el director general de Relacions Institucionals amb el Parlament, Joan Josep Nuet. Es van fer funcionaris mentre eren al càrrec acollint-se a un mètode excepcional: el procés d'estabilització engegat per la Generalitat per reduir la temporalitat dins les administracions.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, tant Plaja com Alfageme han aconseguit la plaça fixa a la funció pública sense fer examen, gràcies al fet que anys enrere ja havien treballat com a interines a la Generalitat. Nuet, per la seva banda, com que venia del sector privat, sí que ha fet proves d'oposició, però de caràcter reduït en comparació als processos habituals, ja que formen part del mateix procés d'estabilització. Els tres membres del Govern formen part d'un gran gruix de persones que han entrat a formar part de l'administració pública per aquest camí tan excepcional, en què s'adquireix la condició de funcionari sense necessàriament haver aprovat unes oposicions o havent superat només un temari menor. Al conjunt de processos d'estabilització es van presentar uns 25.000 docents al cos de professorat i unes 12.000 persones a altres àmbits de l'administració, segons dades de l'administració de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

¿I quants d'aquests eren alts càrrecs o personal de confiança de les conselleries? A través d'una petició de transparència feta per l'ARA, la secretaria d'Administració i Funció Pública de la Generalitat ha detallat que s'hi van presentar 33 càrrecs de l'executiu, i que només en van acabar entrant 9 en total, entre els quals Plaja, Alfageme i Nuet. Els 6 restants són persones de confiança associades a les secretaries d'alts càrrecs i al protocol de les conselleries que han entrat en places de funcionaris de titulacions inferiors. I és que malgrat que les convocatòries estaven obertes a tothom, si no tenien una experiència prèvia a l'administració era difícil beneficiar-se'n.

Un nomenament d'alt rang per a Alfageme i que Parlon manté

Tant Plaja com Alfageme havien treballat abans com a interines a l'administració i, per això, s'han pogut fer funcionàries sense fer examen: només amb els mèrits que donava haver estat prèviament a la Generalitat. La portaveu del Govern va treballar als Mossos d'Esquadra, en un lloc de facultativa llicenciada en periodisme, del 2012 al 2021, i prèviament al 2012, des del 2008, també a la unitat de la policia. Des de llavors, explica consultada per l'ARA, ja va començar a preparar-se les oposicions, però no va ser fins que va ser portaveu de l'executiu la legislatura passada que hi va haver la convocatòria per obtenir una plaça fixa. Així, a través dels mèrits previs, va adquirir el desembre del 2022 la condició de funcionària A 23, el rang que obtenen totes les persones que han entrat a través del procés d'estabilització. "De soldat ras", remarquen fonts de Funció Pública. De fet, just després de deixar el càrrec s'ha incorporat a la seva plaça a comunicació dels Mossos amb una retribució bruta de 40.875,70 euros anuals, d'acord amb les taules salarials generals.

Cargando
No hay anuncios

El cas d'Alfageme és diferent. Quan era assessora d'Interior, el desembre del 2022, va participar en el procés d'estabilització i es va convertir per concurs de mèrits en una funcionària amb rang A1 21, ja que havia ocupat des del 2007 "diferents interinatges" a la Generalitat, sempre vinculats a Interior, explica a l'ARA. Ara bé, quatre mesos més tard ja es va convertir en una funcionària d'alt rang, un A 30.2, un lloc que només s'adquireix per la via de la confiança política, ja que tot i haver de ser funcionari s'hi arriba a través d'un sistema de lliure designació. La cúpula d'Interior la va nomenar, a través d'un encàrrec de funcions, per liderar el Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals, una estructura de nova creació del gener del 2023 impulsada per "feminitzar el cos". En aquesta plaça cobra el sou corresponent al seu grau de funcionària, A1 21, de 33.969,92 euros anuals bruts, més un complement específic per les seves funcions d'alt rang, 37.678 euros bruts; és a dir, al voltant d'uns 70.000 a l'any. Tot i que va ser nomenada pel conseller Joan Ignasi Elena, la nova titular del departament, Núria Parlon, li ha mantingut la confiança per fer la mateixa feina.

El cas de Nuet

El cas de Nuet també té la seva particularitat. Era director general de Relacions Institucionals amb el Parlament i ha assolit una plaça de professor de secundària de geografia i història. Ho ha fet, però, sense tenir cap vincle previ amb l'administració. Com que no tenia mèrits –que s'adquireixen sent interí– perquè havia treballat a la privada, es va presentar a l'examen d'oposició, en el qual explica que va quedar "entre els cent primers". Com que té diagnosticada una dificultat auditiva, afegeix, tenia preferència a l'hora de triar el seu destí, Montcada i Reixac, i ara mateix està en període de pràctiques: per acabar sent funcionari de carrera haurà de passar una avaluació interna de quatre mesos.