Jornades del Cercle d'Economia 2024
Política31/05/2023

El pla de Feijóo per seduir l'empresariat català

El president del Cercle li reclama una millora del finançament i que no atiï l'"enfrontament"

BarcelonaDesprés de guanyar les eleccions municipals a Espanya, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aterrat aquest dimecres a Barcelona amb aires de possible presidenciable: ha arribat a les jornades del Cercle d'Economia a l'Hotel Vela acompanyat de la plana major dels populars catalans i amb la idea de seduir l'empresariat català de cara a la cita a les urnes del 23 de juliol. "El PP no ha de ser una minoria influent o testimonial a Catalunya, sinó un partit de govern", ha proclamat, mostrant-se disposat a moure's per "recuperar la confiança" de la societat catalana i ser un "partit útil" per als seus interessos. "No pararé fins a aconseguir-ho", ha advertit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿I com pretén Feijóo recuperar aquesta "confiança"? Quines propostes ha posat sobre la taula per seduir l'empresariat català que s'ha atansat a escoltar-lo? Aquí és on Feijóo s'ha mullat poc i ha optat per idees abstractes, amb expressions com "deixar de parlar dels problemes dels polítics per parlar dels dels ciutadans" o "superar la divisió de blocs". Només s'ha obert a reformar el sistema de finançament autonòmic mirant de buscar el "consens" amb totes les autonomies, i ha admès –això sí– que els interessos que pot tenir Catalunya o el País Valencià –que, si res canvia, presidirà el popular Carlos Mazón– divergeixen amb els de la seva comunitat natal, Galícia. "Ens hem d'asseure a parlar d'ingressos i despeses", s'ha limitat a dir Feijóo.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, sí que ha assumit "errors" del PP en el passat, com pensar que el problema català és una qüestió "crònica" a l'Estat. "Si la majoria dels ciutadans vol, obrirem una nova etapa política espanyola. Vull que Catalunya hi sigui clau i que els interessos de la majoria de catalans siguin interessos prioritaris del govern d'Espanya", ha assegurat, exhibint empatia per ser gallec: "Espanya no és només el que passa a Madrid". "Catalunya és un motor bàsic del nostre país: si Catalunya no va bé, Espanya no va bé, i viceversa", ha acabat.

En tot cas, el líder popular no ha anat més enllà i ha optat per ser conservador amb les propostes, malgrat la intervenció inicial del president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, que l'ha instat a atendre "amb urgència" les demandes de Catalunya. ¿Quines? Una millora del finançament, de l'autogovern o desencallar les inversions pendents. També ha fet una crida al PP a seguir amb la política de diàleg del president espanyol, Pedro Sánchez: "Estem convençuts que tu també comparteixes la visió que l'enfrontament porta a l'abisme".

Cargando
No hay anuncios

No és el primer cop que l'empresariat català s'alinea amb el PSOE a l'hora de gestionar les conseqüències del Procés. La prova fefaent va ser l'any 2021, poc abans que el govern espanyol concedís els indults als presos polítics, quan el llavors líder del PP, Pablo Casado, va anar al Cercle on va rebutjar la mesura de gràcia. Es va emportar una sorpresa: "La cronificació del conflicte polític és molt negativa per a Catalunya i per a Espanya. No és positiva, tot i que pugui ser rendible per a algunes formacions polítiques", va assegurar aquell dia el llavors vicepresident del Cercle, Jordi Gual.

Cargando
No hay anuncios

També aquest dimecres, en la presentació de Feijóo, Guardiola s'ha mostrat preocupat per l'auge dels "extrems", en al·lusió als pactes que pot fer el PP amb Vox si no té prou majoria per governar. Així, ha reclamat que els partits de govern "s'arrisquin al pacte", perquè si no en surten beneficiats els "extrems" i s'imposa la "demagògia". En tot cas, per al Cercle Feijóo pot ser el proper inquilí de la Moncloa i així l'ha acomiadat Guardiola: "El PP és un actor fonamental, i és possible que la pròxima vegada que ens visitis ho facis com a president del Govern d'Espanya. Que sàpigues que al Cercle trobaràs sempre una palanca franca i lleial de diàleg, de col·laboració i d'enteniment".

Sintonia amb la política fiscal

On sí que hi ha hagut plena sintonia amb Feijóo ha estat amb la política fiscal. Després de referir-se a Catalunya com una comunitat amb "excés d'impostos", s'ha obert a revisar l'impost de patrimoni a tot l'Estat. "És un impost injust: no es pot pagar sempre el mateix per a tots els anys", ha sentenciat Feijóo, cosa que ha merescut l'aplaudiment dels empresaris. En tot cas, no s'ha compromès tampoc a eliminar-lo del tot. La seva fórmula passa per retornar la competència plena a les comunitats autònomes –per primer cop el president espanyol, Pedro Sánchez, havia legislat des de l'Estat aquest impost– i també a rebaixar-lo si les xifres li permeten. I és que Feijóo ha volgut contrastar el discurs econòmic triomfant del govern espanyol: ha considerat que el dèficit de l'Estat era massa elevat amb relació als altres països europeus, malgrat que el govern actual considera que complirà amb el 3% que marca la UE el 2024.

Cargando
No hay anuncios