MOVIMENTS ELECTORALS

Pisarello confirma que Colau no serà candidata

Podem pressiona per implicar BComú en una llista i s’obre a futures enteses amb ERC

Gerardo Pisarello  i Ada Colau durant l’últim ple de l’any de l’Ajuntament de Barcelona.
J. Serra Carné / M. Ferrer
08/01/2016
3 min

Barcelona/madridAda Colau seria la candidata ideal de l’esquerra alternativa per repetir al mes de març el bon resultat obtingut el 20-D. Conscient de com la festegen els seus socis i disposada a controlar el relat, l’alcaldessa de Barcelona va aparèixer dimarts per fixar posició. En una sèrie de tres tuits, va insinuar que no serà candidata si hi ha noves eleccions perquè no entén l’alcaldia com un “pas instrumental”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va ratificar ahir aquesta posició. “Ho descarto completament. L’alcaldessa ha deixat clar que el seu lloc és l’alcaldia i l’Ajuntament de Barcelona”, va exposar la mà dreta de Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la contundència de les declaracions, Pisarello va reconèixer que Barcelona en Comú pot tenir un paper actiu en els comicis, sempre que Artur Mas acabi firmant el decret de convocatòria. “Les forces de canvi hi hauran de ser presents per intentar impulsar una manera creïble de defensar els drets socials, aprofundir en la democràcia i deixar enrere la corrupció”, va indicar el primer tinent d’alcalde a la Cadena SER.

L’alcaldessa ja va exposar que no té cap intenció d’escurçar la seva etapa a l’Ajuntament. “Crec que el municipalisme és més que mai l’espai clau per millorar la nostra democràcia”, va tuitejar Colau a principis de setmana. Pisarello va insistir ahir que “els àmbits més estables són ara els ajuntaments”. Fonts de l’alcaldia han subratllat la determinació de Colau per prioritzar el projecte municipal. Tal com va apuntar l’ARA dimarts, de Colau se n’espera un paper semblant al dels comicis generals: molt protagonisme durant la campanya. Així ho defensen els seus col·laboradors. L’alcaldessa considera compatible exercir les seves responsabilitats al consistori i empènyer per fer possible un projecte guanyador d’esquerres, repetint la fórmula de les generals.

Abans, però, Barcelona en Comú haurà de prendre una decisió. En les últimes hores el partit ha analitzat l’escenari català. Qualsevol pas, però, haurà de passar el sedàs del plenari. L’organització que lidera Colau no va formar part de la coalició de Catalunya Sí que es Pot -que va obtenir mals resultats el 27-S- i, en canvi, es va implicar en la candidatura d’En Comú Podem el 20-D. De fet, va proposar el candidat i va influir en la composició de la llista, d’obediència catalana, després de posar com a condició programàtica el referèndum. “Orgànicament, Barcelona en Comú no es correspon amb Catalunya Sí que es Pot. Si hi hagués eleccions, més enllà del debat intern que haurà de produir-se, el projecte hauria de ser una iniciativa pensada per arribar al màxim de ciutadans, amb més capacitat de confluència. Sens dubte, l’experiència del 20-D assenyala un camí que ha de mantenir-se i ser millorat”, va dir Pisarello.

Comprensius amb l’alcaldessa

Des de Madrid també es van sentir veus que reclamen la implicació de Barcelona en Comú en la nova cita electoral. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va apuntar des del Congrés que un avançament electoral a Catalunya confirmarà que “hi ha una alternativa” al “xoc de trens”. Fonts de la cúpula de Podem donen per fet que l’organització de Colau s’implicarà en els comicis, tal com ha verbalitzat aquesta setmana Pablo Iglesias. Respecten, però, el ritme de debat intern de la formació, i veuen “lògic” que l’alcaldessa no renunciï a un ajuntament amb “superàvit” per una Generalitat “hipotecada”. Sobre possibles enteses postelectorals, les mateixes fonts apunten que hi ha marge per trobar “punts en comú” amb ERC si l’esquerra independentista torna a la pantalla del referèndum. En la mateixa línia, el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va apuntar a Catalunya Ràdio que han demanat una reunió amb la CUP per explorar aliances al març.

stats