Cas Koldo

El PSOE mostra la porta de sortida a Ábalos arran de noves revelacions del cas de les mascaretes

Les escoltes de la trama esquitxen l'exministre: "Era un favor que demanaven Koldo i el seu excap"

Koldo García després de declarar davant de l’Audiència Nacional.

Madrid / BarcelonaLa situació de José Luis Ábalos comença a ser insostenible després que el PSOE li hagi ensenyat la porta de sortida i l'esquitxin les noves revelacions del cas sobre les mascaretes de Koldo García, el seu exassessor. La número 2 del partit, María Jesús Montero, ha admès que Ábalos no ha estat detingut ni la querella de la Fiscalia Anticorrupció l'assenyala, però ha donat a entendre que hauria de dimitir. "Jo tinc molt clar què faria", ha assegurat la ministra d'Hisenda durant un esmorzar informatiu a Cadis. En una entrevista a RNE, també s'ha pronunciat la ministra de Defensa, Margarita Robles: "Cadascú ha de saber què ha de fer en cada moment". El líder del PSOE a Madrid, Juan Lobato, ha demanat explícitament que Ábalos prengui una decisió "ètica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut confirmar l'ARA, a les interlocutòries del jutge instructor del cas, Ismael Moreno, esmenta una conversa on se suggereix que García i Ábalos van demanar "favors" en la trama de cobrament de comissions il·legals per la compra de mascaretes per a diverses administracions, entre elles el ministeri de Transports. "Això era un favor que li estava demanant el teu veí [Koldo]. Ell i el seu excap. I sembla que l'altre va dir que sí perquè li van donar un altre favor a canvi", diu l'empresari Juan Carlos Cueto –que controla l'empresa adjudicatària de contractes sanitaris– a Íñigo Retaeche –que figurava com a màxim accionista de Soluciones de Gestión–, tots dos detinguts. Els investigadors donen per fet que aquest "excap" és Ábalos, tot i que la Fiscalia no ho aclareix.

Segons els investigadors, Koldo García va adquirir béns per valor d'1,5 milions d'euros entre el 2020 i el 2022, cinc mesos més tard que s'adjudiquessin les compravendes de mascaretes durant la pandèmia que el jutge investiga com una presumpta trama de corrupció. La Fiscalia Anticorrupció sospita que els diners que va fer servir per comprar-los provenen de comissions que podria haver cobrat per facilitar transaccions de diferents administracions (des d'empreses del ministeri de Transports, com Adif i Ports de l'Estat, fins als governs autonòmics de les Balears i les Canàries). En el cas de les Balears, el govern autonòmic va reclamar a l'empresa una part dels diners que va pagar, atès que la remesa de mascaretes no havia estat satisfactòria i el sumari del cas apunta que García va maniobrar per impedir-ho.

Compra de pisos i fons a l'estranger

Entre els béns adquirits per Koldo García, un ha cridat l'atenció dels investigadors: es tracta de la compra d'un pis a Benidorm per valor de 115.000 euros abonats en metàl·lic amb fons d'origen incert. Es va fer a nom de la seva filla (que dos dies abans va ingressar 110.023 euros) i sense hipoteca. Ho indica la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional que aquest dijous va deixar en llibertat l'exassessor, però amb mesures cautelars: se li ha retirat el passaport i haurà de comparèixer al jutjat periòdicament. També van quedar en llibertat els altres sis investigats, un dels quals és un subtinent de la Guàrdia Civil que estava destinat al ministeri de Transports, José Luis Rodríguez, a qui el ministeri públic considera una "peça clau" en la conxorxa.

Arran de les converses intervingudes per la Guàrdia Civil i la lupa de l'Agència Tributària, els investigadors sospiten que els membres de la trama van fer servir diners obtinguts de comissions corruptes per comprar habitatges, per a un negoci de pissarres i per amagar fons a l'estranger. La Fiscalia destaca que es van desviar diners a comptes al Brasil i a Luxemburg. Segons documents del sumari als quals ha accedit El País, Joseba García –germà de Koldo i un dels detinguts– va explicar a una tercera persona que el seu germà li havia dit: "No et deixaré un duro ni t'ho canviaré per bitllets en mà". Això indicaria que hi va haver moviments d'efectiu entre els dos germans.

García va ser detingut amb una vintena de persones més en una operació policial dimecres amb escorcolls a Madrid, Alacant, Múrcia, Lleó, Àlaba, Biscaia, Saragossa i Càceres. El jutge ha aixecat el secret de sumari de la causa, que està oberta per delictes d'organització criminal, blanqueig i suborn, entre altres. Es va iniciar amb una querella del PP de Madrid, que denunciava irregularitats en contractes públics milionaris de l'any 2020 licitats amb tràmit d'urgència i que esquitxaven els ministeris de Transports i d'Interior. La número 2 dels conservadors, Cuca Gamarra, ja ha avisat aquest divendres que el PP demanarà personar-se en la causa i sol·licitarà que "caigui qui hagi de caure". El ministeri públic constata, tal com va denunciar el PP, que la societat adjudicatària dels contractes va passar de facturar 0 euros el 2019 a moure 53,13 milions després de les adjudicacions.

stats