Partits polítics

El pinyol de Yolanda Díaz també parla català

La vicepresidenta segona es rodeja de dirigents dels comuns i de l'òrbita d'ICV per impulsar Sumar

MadridYolanda Díaz deia fa pocs dies que no s’implicaria en la campanya d’Unides Podem per a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques, que Sumar estava per "una altra cosa". Efectivament, el projecte polític que està construint la vicepresidenta segona i ministra de Treball va dirigit a les eleccions estatals. Díaz, però, feia una excepció de cara als comicis del mes de maig i s’obria a participar en la campanya de l’equip de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Les seves paraules demostren dues coses: que no es vol mullar en territoris on l’espai a l’esquerra del PSOE presenta candidatures separades, com Madrid, i que la complicitat amb els comuns continua sent màxima. A aquestes altures ja no és cap secret que el partit de Colau és el principal valedor del projecte de Díaz. Tant és així que s’ha rodejat de membres d'aquest espai que treballen amb ella al ministeri, però també l’ajuden a impulsar Sumar. El pinyol de Díaz, principalment gallec, també parla català.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan la ministra de Treball va assumir la vicepresidència segona del govern espanyol, un dels primers fitxatges que va fer va ser el del seu actual cap de gabinet, Josep Vendrell. Exmilitant d’ICV i exdiputat dels comuns al Congrés, Vendrell va deixar el Parlament, on era coordinador del grup parlamentari d’En Comú Podem, per incorporar-se a l’equip de la vicepresidenta. Vendrell i Díaz van estrènyer la relació quan van compartir grup al Congrés, tots dos com a diputats. La vicepresidenta també es va endur del Parlament l’excap de gabinet de Jéssica Albiach Rodrigo Amírola. A banda de la seva tasca al ministeri, tots dos formen part de l'equip impulsor de Sumar, on figuren noms de dirigents o exdirigents dels comuns. 

Cargando
No hay anuncios

Hi participen donant el seu punt de vista l’exlíder de Catalunya en Comú Xavier Domènech, amb qui Díaz hi manté un contacte molt fluid. "Es coneixen des de fa anys, sobretot de la seva etapa al Congrés", apunten fonts de l’equip de Sumar. De fet, amb Domènech comparteixen reunions més o menys periòdiques amb un grup de voluntaris de Sumar, on també hi és l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun, que ja va ser aquest mes de juliol a Madrid en l’acte de presentació de la plataforma, i també l’històric membre del PSUC i d’ICV de l’Hospitalet de Llobregat i exdirector general de Medi Ambient durant el tripartit, Ramon Luque. Ell ja va formar part de l’equip de l’exvicepresident Pablo Iglesias al govern espanyol. També treballa per construir el projecte de Díaz Candela López, una de les tres coordinadores dels comuns, que fa de pont en les relacions orgàniques entre la formació catalana i Unides Podem, però que col·labora, a més, en l’organització dels actes de Sumar.

Els coordinadors sectorials

A banda del que es podria considerar el pinyol de Sumar, Díaz ja ha començat a muscular el seu moviment ciutadà amb 35 grups de treball que capitanegen 35 coordinadors. Entre ells també n’hi ha de catalans, com l’empresari Jaume Pallerols, independent i president de l’Associació Espanyola per la Competitivitat de les Pimes (Aecpymes), o també el professor i catedràtic de la Universitat de Girona Quim Brugué, especialitzat en polítiques públiques. Brugué va ser director general de Participació Ciutadana de la Generalitat amb Joan Saura com a conseller de Relacions Institucionals i Participació, i més endavant va formar part de la comissió del 9-N a proposta d’ICV, però ho va acabar deixant perquè veia que la consulta no oferia "garanties democràtiques".

Cargando
No hay anuncios

La catedràtica en antropologia Dolors Comas també capitaneja un dels grups, en aquest cas dedicat a les persones grans. N’és especialista i ha elaborat diferents treballs en aquest sentit. Comas és, a més, vicepresidenta de la Fundació Nous Horitzons, vinculada a Iniciativa. D’aquest espai, però sobretot de l’activisme animalista, prové Aïda Gascón, que ha estat escollida com una de les referents en la defensa dels drets dels animals –és directora a Espanya de la Fundació AnimaNaturalis Internacional–. Per a l’àmbit urbanístic, Díaz ha escollit l’arquitecta i urbanista Zaida Muxí, que va formar part de la llista d’ICV de les municipals del 2011 a Barcelona i ara, entre altres ocupacions, és professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. També hi són Francesca Bria, especialitzada en digitalització, i l’advocat Javier Burón. Tots dos han participat en el projecte d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona. La primera liderant el projecte de transformació digital de la ciutat i el segon en matèria d’habitatge com a gerent en aquest àmbit.