Margallo admet que va intentar vetar una conferència de Rahola a l'Equador

En una resposta parlamentària, revela que va fer gestions amb l'ambaixador d'Israel per la conferència de la periodista a Guayaquil en el marc dels actes de commemoració del 66 aniversari de la independència d'Israel

Joc diplomàtic brut
Ara
01/08/2014
2 min

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i el cos diplomàtic espanyol van pressionar la diplomàcia israeliana per intentar vetar la participació de la periodista Pilar Rahola el mes de maig en els actes de celebració del Yom Hatzmaut, el dia de la independència d'Israel, a Guayaquil, a l'Equador. Ho reconeix de forma implícita el govern espanyol en resposta escrita a una pregunta parlamentària que va fer el grup de CiU al Congrés després que la periodista ho denunciés en la seva columna al diari 'La Vanguardia'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la resposta parlamentària, a la que ha tingut accés l'ARA, el govern espanyol admet que va fer consultes a les autoritats d'Israel davant la convocatòria del Consulat General Honorari d'Israel a Guayaquil per a la commemoració del 66 aniversari de la independència d'Israel "en la que constava una referència a la consulta per a la independència de Catalunya". El cert, però, és que la conferència de Rahola era sobre antisemitisme. Això sí, en la convocatòria Rahola era presentada com a integrant del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), cosa que va fer sospitar el govern espanyol.

"El Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, a la vista de la convocatòria, va procedir a informar per via diplomàtica a les missions d'Israel a Equador i a Espanya sobre quina és la posició del govern, del Tribunal Constitucional i del Congrés dels Diputats sobre aquesta consulta", admet Margallo en la resposta parlamentària. El cert és que com que no van escoltar les demandes de la diplomàcia espanyola, el cònsul espanyol a Guayaquil no va participar en els actes de commemoració del Yom Hatzmaut.

Les pressions infructuoses

En el seu moment, Rahola va relatar que va ser després de pronunciar la conferència, davant unes 500 persones, que li van explicar "les pressions" que havien rebut els organitzadors perquè "retiressin la invitació".

"Tot just saber que seria l'oradora, el Ministeri d'Exteriors va fer la seva trucadeta a l'ambaixada israeliana a Espanya. Sembla que el fet que vagi pel món parlant d'allò que sigui és un perill internacional. Davant la lògica resposta del fiquin-se en les seves coses, en versió diplomàtica, l'ambaixada espanyola a l'Equador també va fer la seva trucadeta expeditiva a l'ambaixador israelià a Quito. Bis repetita placet. I com que no semblava que l'honorable pressió fes efecte, el cònsol espanyol a Guayaquil, dotat de l'il·lustre i inacabable nom de Don Álvaro de Salas Giménez de Azcárate, va trucar al cònsol israelià, i no només li va fer saber el seu enorme disgust, sinó que a més no aniria a l'acte, no se sap si perquè tenia son o per por que servidora li inoculés algun virus català", va relatar Rahola en la seva columna del 10 de maig, que culminava així: "El meu èxit va ser el seu ridícul".

stats