Puigdemont crida a lliurar la "lluita definitiva" per la República: "Preparem-nos"
Acte massiu a Perpinyà de l'expresident, que obvia qualsevol referència al diàleg amb l'Estat
Perpinyà"Preparem-nos". Aquesta és la demanda que una vegada i una altra ha formulat aquest dissabte l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont des del Parc de les Exposicions de Perpinyà, on s'ha celebrat l'acte del Consell per la República. Preparar-se per què? Doncs, segons ha dit, per lliurar la "lluita definitiva" que permeti als catalans aconseguir la República. "Preparem-nos perquè tenim feina i la volem fer", ha resumit.
No ha esmenat directament la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat que es va posar en marxa tot just fa tres dies, i tampoc hi ha fet cap referència. L'expresident s'ha centrat en fer una crida a "plantar cara contra l'abús i la injustícia" de l'Estat. Ha ressaltat que Catalunya ha rebut últimament "lliçons duríssimes", però s'ha mostrat convençut que això només servirà per al "redreçament definitiu de la seva història". Així, per a l'expresident, la República no arribarà amb el diàleg amb l'Estat, sinó amb una "mobilització permanent". "L'estat espanyol només escolta la veu d'un poble mobilitzat", ha conclòs.
Junqueras defensa el diàleg
L'acte, que segons els organitzadors ha aplegat 200.000 persones, una xifra que la Prefectura francesa ha rebaixat a 100.000, ha constatat les diferències estratègiques entre els dos principals partits independentistes, JxCat i ERC. En una intervenció just abans de la de Puigdemont, i a través d'un àudio que s'ha emès pels altaveus, el president d'ERC, Oriol Junqueras, havia defensat el diàleg amb l'Estat i, en concret, la taula que es va posar en marxa dimecres. "Quan som molts i sense retrets i no ens confonem d'adversari tenim força per obligar l'Estat a fer coses que no vol fer", ha argumentat. També hi ha intervingut a través d'un vídeo des de Ginebra, on es troba exiliada, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha insistit en un dels objectius clau del seu partit: eixamplar la base de partidaris de la independència: "Cada cop en som més i, encara que en som molts, no hem de renunciar a ser-ne molts més".
Acte amb retard
Milers de persones s'han concentrat des de primera hora del matí a la capital de la Catalunya del Nord per assistir a l'acte. Els discursos, previstos inicialment a les 12 hores, han començat amb una hora de retard per facilitar que hi poguessin arribar totes les persones que s'han s'hi havien desplaçat. Tot i l'hora de marge, els organitzadors han assegurat que alguns autocars i cotxes no han pogut arribar-hi en cap moment i han hagut de tornar cap al Principat.
Puigdemont ha viatjat així fins a menys de 40 quilòmetres de la frontera de l'únic estat de la Unió Europea al qual ara mateix no pot entrar sense perill de ser detingut. L'expresident hi havia arribat ahir divendres i a través de Twitter ho va celebrar així: "Hem entrat a Catalunya. Molt contents i emocionats de tornar a trepitjar terra catalana com a persones lliures".
Pontsatí dispara contra la taula de diàleg
Qui sí que ha disparat sense eufemismes contra la taula de diàleg ha sigut l'exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí, que ha carregat contra els que aposten per negociar: "No ens deixem entabanar per fotografies de taules i diàlegs d'enganyifa que només busquen fer guanyar temps a Pedro Sánchez", ha defensat des de l'escenari.
De fet, per a l'exconsellera "de res serveix ajornar la independència, de res serveix cercar el nostre lloc dins l'estat espanyol", perquè "a l'Estat mai hi tindrem lloc si no deixem de ser catalans". Per això també ha considerat que per arribar a la independència no s'ha de negociar: "No ens faran lliures les renúncies, ni les pors, ni les promeses buides de diàleg dels mateixos que mai compleixen cap promesa", ha criticat fent referència al PSOE.
L'eurodiputada ha encoratjat els assistents a continuar les mobilitzacions, a pesar de les disputes partidistes. "La vostra determinació és el que ens guia, ni estratègies partidistes ni personalismes: heu de manar vosaltres, perquè només vosaltres sou la garantia que no ens aturarem. Perquè sense la vostra empenta no hauríem fet mai el referèndum", ha proclamat.
Comín: confrontació amb l'Estat
També ha intervingut des de l'escenari l'exconseller i eurodiputat Toni Comín, que ha assegurat que per poder exercir el dret de l'autodeterminació caldran "més accions, més compromisos, més sacrificis, i sempre de manera pacífica i no violenta". Però ha advertit que, "per guanyar" l'embat contra l'Estat, "s'ha de fer bé": "Preparem-nos, perquè no s'improvisen les condicions necessàries perquè aquesta confrontació surti bé. Creem aquestes condicions".
"Si de veritat volem ser lliures, hem d'assumir el preu de la nostra llibertat", ha reconegut l'exconseller de Salut, que ha deixat clar que la causa de la llibertat i la de Catalunya "mereix tots els sacrificis que hem hagut de fer".
Els presos de JxCat: "Unitat"
A part de Junqueras, altres presos polítics han tingut veu en l'acte a través de cartes que s'han llegit per megafonia. Les paraules dels presos de JxCat han coincidit en fer una apel·lació sense fissures a la unitat de l'independentisme. "Derrotem la desunió per evitar que la desunió acabi derrotant l'independentisme", ha expressat Jordi Sànchez, líder de la Crida Nacional. També s'han llegit unes paraules del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha destacat la importància que per a ell té el que ha passat aquest dissabte a Perpinyà: "És l'acte que l'Estat no hauria volgut mai que celebréssim".
El "contrapunt necessari"
Els partits independentistes amb representació al Parlament arribaven dividits a l'acte. Mentre que JxCat hi ha enviat tots els seus diputats al Parlament, al Congrés i al Senat, a més dels seus consellers al Govern i el president Quim Torra, la CUP va anunciar aquest divendres que "formalment" no hi enviaria ningú. El motiu és que considerava que a l'acte s'hi veurien "certs partidismes". Pel que fa ERC, sí que hi ha enviat una delegació però no els principals dirigents del partit. Hi han anat la portaveu al Parlament, Anna Caula, el líder a Barcelona, Ernest Maragall, i el dirigent del partit i membre del Consell per la República Isaac Peraire.
Maragall ha volgut treure-hi ferro. Ha assegurat que la d'aquest dissabte ha sigut una gran mobilització i ha defensat que era perfectament compatible sortir al carrer i, a la vegada, que hi hagi una taula de diàleg amb l'Estat. Així, per al republicà, l'acte d'aquest dissabte és el "contrapunt necessari" a la negociació que ha començat amb el govern espanyol.
'Puigdemont, president'
Com és habitual en les mobilitzacions independentistes, els milers d'assistents anaven equipats amb estelades, bufandes i pancartes amb lemes com 'Independència sí, partits no', 'Europa escolta' i 'Llibertat presos polítics'.
La majoria dels manifestants van arribar ahir o ho han fet a primera hora del matí i han passat les hores voltant per la ciutat, on els comerços i establiments han fet el seu particular agost gràcies als independentistes catalans, que han omplert també les habitacions de Perpinyà i dels pobles del voltant. I, malgrat els advertiments dels organitzadors pel possible col·lapse als accessos de la ciutat, molts manifestants han tardat hores en arribar a causa de la intensitat del trànsit i de les retencions. Tan és així que alguns autobusos han hagut de girar cua perquè, tot i que l'acte ha començat una hora més tard, no arribaven a temps de veure'l i l'han seguit per la ràdio.
Els discursos s'han intercalat amb actuacions musicals com les de Roger Mas i Lluís Llach. "Ho tornarem a fer!", ha cridat espontàniament el públic quan Clara Ponsatí ha agraït les múltiples protestes com la de la Meridiana de Barcelona o els aldarulls d'Urquinaona com a resposta a la sentència del Procés. 'Puigdemont president' ha sigut un dels lemes més corejats. Amb Torra entre el públic, les conductores de l'acte, Carme Sansa i Lloll Bertran, han presentat Puigdemont com "el president legítim de la Generalitat".