Política03/03/2015

CiU i ERC quedarien lluny de la majoria absoluta, segons una enquesta d''El Periódico'

Podem queda per sota de les expectatives (10-11 escons) i Ciutadans experimenta un espectacular creixement (23-24)

Ara

BarcelonaQuan falten set mesos per a les eleccions del 27 de setembre, el sobiranisme perd pistonada, segons que constata una enquesta de l'institut GESOP per a 'El Periódico'. Segons el sondeig, CiU i ERC quedarien, per primer cop des del 1984, lluny de la majoria absoluta. CiU passaria dels seus 50 escons actuals a una forquilla d'entre 32 i 33, i ERC passaria dels 21 als 27 o 28. Els casos de corrupció i els desacords entre Artur Mas i Oriol Junqueras que han refredat el procés expliquen el mal resultat. La majoria absoluta l'obtindrien comptant amb el suport de la CUP, que passaria dels seus 3 escons actuals a una forquilla d'entre 9 i 10.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La gran revelació de l'enquesta és Ciutadans. Propulsat per unes bones expectatives també a nivell espanyol, el partit d'Albert Rivera passaria dels 9 escons que té ara a 23 o 24 i seria, amb claredat, la principal força unionista. El PP passaria de 19 a 12 o 13, i el PSC, de 20 a 10 o 11. Segons GESOP ni Podem irrompria amb la força esperada ni ICV-EUiA en pagaria, per tant, els plats trencats en excés. La formació de Pablo Iglesias entraria al Parlament amb 11 o 12 escons i la de Joan Herrera passaria de 13 a 8 o 9.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al futur del procés, el 51,6% dels enquestats considera que s'està "desinflant" arran de la pugna entre CiU i ERC. Al mateix temps, un 43,8% pensen que Unió i Convergència es porten entre "molt malament i fatal", i un 48,3% pensa que a pesar d'això els dos partits aniran junts a les eleccions del 27-S.

Congrés dels Diputats

Cargando
No hay anuncios

L'enquesta també fa una projecció d'escons a Madrid. Les eleccions les guanyaria CiU amb 10 diputats –ara en té 16–, amb Podem trepitjant-li els talons amb 9 representants. ERC n'aconseguiria entre 7 i 8, amb una crescuda notable respecte els 3 escons actuals. Ciutadans irrompria amb 7 diputats i quedaria per davant del PP, que passaria d'11 a 6. El PSC perdria fins a 9 representants –de 14 a 5-6–, mentre que ICV-EUiA es quedaria amb un representant. La CUP n'aconseguiria també un.