Pere Navarro: "Diré la pregunta del PSC a la consulta quan Mas i Rajoy no se'n surtin"
Entrevista al líder del PSC, després del debat de política general
Quin balanç fa del debat?
Positiu. Va ser respectuós.
¿El president Mas el va tractar amb duresa?
Sí, però estic acostumat a aquest tipus de tracte. Quan dic respectuós és perquè no hi va haver ni crits ni insults. De duresa política esclar que n'hi va haver.
¿Va entendre que Mas acceptava una consulta amb tres respostes, o el debat ha solemnitzat l'enterrament de la tercera via?
Va atacar molt durament la tercera via, no sé què en deu pensar el senyor Duran i Lleida. Ara, ja sigui la fórmula del senyor Duran o la que nosaltres fa mesos que defensem, és l'única que té sortides per a Catalunya en relació amb Espanya i Europa.
Què significa per vostè el concepte tercera via ?
En resum, perquè som a l'època del Twitter, junts però millor. Tal com estem ara no ens hi podem quedar, és evident. L'estat de les autonomies ha quedat superat. Hem de construir una altra relació amb l'estat espanyol, i ho hem de fer sense trencar.
Però si ni l'Estatut d'Autonomia del 2006 va cabre en la Constitució, per què ara hi pot cabre una tercera via?
És que nosaltres parlem de canviar la Constitució. Avui Espanya està dins la Unió Europea i el 1978 no. Hi ha hagut canvis en la societat... Cal que es reconegui la personalitat de Catalunya, clarificar-ne les competències i aconseguir un finançament més just. Els espanyols no són els nostres enemics, hi ha espanyols que ho són, i d'altres que no. El senyor Bárcenas és enemic meu, però és que el senyor Millet també. Hem de distingir entre els uns i els altres.
Estic tornant a sentir el mateix que el 2005, amb la reforma de l'Estatut. Si el PP no va acceptar ni allò, que era, en llenguatge actual, una modesta tercera via, com es pot pretendre ara que hi hagi un canvi en la Constitució?
Però del 2006 ja fa set anys, la societat ha evolucionat, i sé que hi ha sectors del PP que pensen que, evidentment, seria un bon moment per canviar la Constitució.
Qui del Partit Popular vol canviar la Constitució?
Vivim en un moment històric en el qual hi ha massa coses que es diuen només en privat i no pas en públic. Les coses evolucionen si es treballen.
A vegades, en sentit invers. Deu haver vist que entre els espanyols avança amb força la idea de la recentralització.
Sí, perquè el PP oficial ha fet campanya en contra del sistema d'organització de les autonomies. És veritat que hi ha gent que vol tornar enrere, però la història és tossuda. Alemanya, Àustria, els Estats Units... són models federals. I hi ha partits conservadors que defensen el model federal als seus països i no passa res.
Em temo que no només costaria identificar populars que hi estiguessin d'acord, sinó fins i tot socialistes.
Amb el PSOE vam arribar a un acord a Granada, al juliol, segons el qual s'ha de reformar la Constitució i anar cap a un model federal.
Quin avantatge té quedar-se dins Espanya?
Amb la nostra proposta, en primer lloc que estem dins la Unió Europea. I, en segon lloc, que no renuncio a liderar Espanya i Europa. Ho vam aconseguir una vegada, amb els Jocs Olímpics del 1992.
¿El PSOE acabarà avalant la celebració d'una consulta?
És una discrepància que tenim i que estem gestionant. Però amb el PSOE tenim un camí conjunt, el de la reforma de la Constitució i el model federal.
Quina és la pregunta del PSC?
La que resulti fruit d'un acord amb l'Estat, i que estigui dins la legalitat.
Però no s'asseuran a taula, només faran d'oients...
Jo vull que el meu president negociï amb el president d'Espanya i ens aportin fórmules diverses. Em satisfà que el president Mas hagi recalcat que aposta per la legalitat. Hem guanyat alguna cosa: cada vegada hi ha més gent que parla del diàleg. Això sí, a un ritme lent, perquè només s'han enviat dues cartes.
Insisteixo. ¿El primer secretari del PSC no té una pregunta a punt per proposar?
Defensem que si el poble de Catalunya vol decidir sobre el seu futur en relació amb el conjunt d'Espanya, ho ha de poder fer. Però aquesta no és la discussió. A Escòcia i el Regne Unit han estat uns quants anys negociant. Faci'm la pregunta quan Mas i Rajoy ja faci temps que negocien i no se'n surtin, i hàgim de buscar altres vies. Però si encara no ha començat la negociació! El president de la Generalitat encara no ha posat cap pregunta sobre la taula. L'esperem amb atenció.
Si vostè mateix admet que no tenen un acord amb el PSOE per fer la consulta, imagini's amb el PP.
És evident que diran que no. Però sí que han dit: "Estic disposat a debatre altres qüestions". Bé, aprofitem això. No deu esperar que el Partit Popular, que fa quatre dies demanava signatures en contra de Catalunya, digui ara que estan encantats de defensar la consulta.
¿L'Onze de Setembre, quan va veure un milió i mig de catalans a la Via, es va emocionar?
Sense compartir-ne l'objectiu, vaig sentir un gran respecte.
Aquell dia hi va haver la Via i la manifestació que va encerclar La Caixa, en què va participar l'Assemblea Constituent, part d'Iniciativa-Verds, la CUP... ¿Un partit tan important com el PSC no té un lloc al carrer l'11-S?
Als actes unitaris hi érem. Altres partits no hi van anar. Si la manifestació de la tarda hagués sigut de suport a una consulta, hauria sigut més unitària. Tampoc la van convocar Unió Democràtica ni Iniciativa. També hi ha el PP i Ciutadans, que ara es veu que munten una altra manifestació no sé quin dia per crispar més. I jo era a la manifestació del Primer de Maig i altres partits no hi eren. I amb la crisi i les retallades, també vaig trobar a faltar molta gent el Primer de Maig. Per exemple, els que van votar a favor de la reforma laboral i que han produït la situació d'atur i precarietat laboral.
Els sindicats UGT i CCOO no sembla que tinguin cap complex nacional a l'hora de sumar-se a reivindicacions a les quals el PSC no va.
Nosaltres no tenim cap complex nacional. Si en tinguéssim algun, ens hauríem apuntat a l'onada general i mediàtica.
¿No deu ser que no volen perdre pes electoral al Baix Llobregat i l'àrea metropolitana en general? ¿Que el PP i Ciutadans els passin davant allà on la gent sempre ha votat socialista?
¿Vol dir que si no ens emboliquem amb la bandera catalana ens emboliquem amb l'espanyola? No, no, volem la solució federal.
¿Té la impressió d'estar en el millor lloc en el pitjor moment?
No sabem si és el millor lloc, perquè el partit va arribar a una situació molt difícil, al congrés érem quatre candidats a primer secretari, cosa que no ens havia passat mai. Vaig pensar que havia de donar un cop de mà. Mesos abans jo estava a l'alcaldia de Terrassa, i no tenia ni idea que la meva vida podria canviar tan intensament. Però estic content, amb dificultats de reconstruir un partit que estava en molt males condicions, i ajudant perquè la situació dels catalans millori.
¿El partit és ara més gran o més petit que quan vostè el va agafar? Dalmau ha marxat. Tura, Geli, Nadal o Ros expressen dissensions. ¿No deu ser que vostè creu que és millor ser menys però més ben avinguts?
No, prefereixo un partit molt més gran. Si mira l'executiva que jo vaig fer després del congrés, veurà que hi estan representats tots els sectors. No sé si cap altre partit a Catalunya és tan plural com el nostre.
A vostè li sobra algú del partit?
No, excepte les persones que l'utilitzen de manera fraudulenta, per a benefici propi, per poder arribar a llocs als quals no arribarien si no estiguessin al partit.
¿Haurà de passar per unes eleccions primàries per convertir-se en candidat a la presidència de la Generalitat?
Estic acostumat a treballar amb competència.
¿Vist el moment econòmic, social, nacional que està vivint Catalunya, la cap de llista del PSC per Barcelona en les últimes generals se n'ha d'anar a fer de professora a Miami?
Respecto la decisió. Li va sortir aquesta oportunitat i em va dir que la volia aprofitar.
Holanda s'està repensant l'estat del benestar.
Amb tot el respecte, no penso fer gaire cas als holandesos. Això que potser no ens podem pagar l'estat del benestar no és veritat. Hem de gastar menys i oferir els mateixos serveis. Cal una fiscalitat més justa. Si negociem un millor finançament amb Espanya, i tots els delinqüents que porten diners als paradisos fiscals els deixen aquí, puc assegurar que no hi haurà cap tipus de retallades. Impostos? Avui els que en paguem més som les persones assalariades.
Teresa Forcades, una de les impulsores de l'Assemblea Constituent, diu que capitalisme és incompatible amb democràcia. ¿Es veuria amb cor de convèncer-la del contrari?
No sé què és el capitalisme des d'aquest punt de vista de marca o de hashtag , hi ha molts tipus de capitalisme. El que m'agrada és l'economia del mercat, però amb contingut social, redistributiva.
M'han dit que té una Kawasaki però que no corre gaire.
A la Kawasaki li dono bastantes alegries, però dins els límits de velocitat que marquen les lleis. Que és una bona manera d'evitar accidents, i sempre ho respecto.