PRESSUPOSTOS

L'oposició critica els ingressos "ficticis" previstos als pressupostos i la baixa despesa social

CiU defensa que cal reivindicar conjuntament els deutes pendents de l'Estat i ERC assegura que el problema "no és de comptabilitat, sinó polític, és un problema de sobirania"

Pere Aragonès, en una intervenció al Parlament / ACN
Roger Tugas
04/03/2015
6 min

BarcelonaEl portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Pere Aragonès, ha obert aquest dimecres el debat a la cambra catalana sobre els pressupostos de la Generalitat del 2015 defensant els comptes pactats amb CiU, que inclouen el nivell de despesa més alt dels últims tres anys –tot i que fiant els ingressos als deutes de l'Estat o la negociació amb el govern espanyol–, i que, després de l'acord amb els republicans, incorpora un fons social extra de 100 milions d'euros per fer front a la pobresa energètica, a l'increment de la renda mínima o a la la llei de dependència. "Tenim una dependència financera a causa de la dependència política", ha lamentat Aragonès, que ha criticat que, durant la tramitació parlamentària, "la resta de grups no formulaven alternatives en uns ingressos que criticaven, o les que formulaven, no eren suficients", cosa que considera un "reconeixement implícit que el problema dels pressupostos no és de comptabilitat, sinó polític, és un problema de sobirania". "Necessitem sobirania si volem uns pressupostos suficients per al nostre país, aquests pressupostos són insuficients", ha reconegut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, el diputat d'ERC ha defensat que "s'ha aprofitat el marge, que s'ha esgotat", i ha recordat els increments tributaris en l'impost al patrimoni, l'impost de transmissions patrimonials, l'impost a la banca o els impostos ambientals, els quals haurien de reportar 1.300 milions d'euros extres. "Per primer cop, en una negociació pressupostària, s'ha incrementat la despesa no financera en 100 milions d'euros", ha subratllat, i ha apuntat que només ICV-EUiA ha fet propostes substancials per augmentar ingressos, tot i que ha considerat que aquestes "augmentarien el diferencial respecte de les altres comunitats". "Cal un canvi, deixar l'estat espanyol, deixar l'estat de la dependència i fer el salt a la independència", ha insistit, ja que "l'alternativa és que els recursos que generen els ciutadans i les empreses d'aquest país es quedin en aquest país".

Uns pressupostos per seguir protestant

Al seu torn, la diputada del PSC Alícia Romero ha defensat que s'haurien pogut aconseguir nous ingressos defensant amb més força un nou model de finançament, però també reformant l'impost de successions, retirant exempcions fiscals o lluitant contra el frau fiscal. La diputada, que ha criticat "aquesta dèria de vendre l'Estat sempre en negatiu", ha criticat que els comptes "consolidin les retallades", amb una despesa social "als nivells de fa deu anys, tot i que l'atur i la pobresa han crescut", i que prevegin uns "ingressos ficticis". "Són uns pressupostos fets més per seguir protestant que per governar, més des de l'èpica que per baixar a terra i resoldre els problemes del dia a dia", ha insistit, i ha assegurat que CiU i ERC són "dos partits preocupats pel país, però no per la seva gent".

En aquesta línia, el diputat del PP José Antonio Coto ha defensat que "el separatisme es difumina amb la recuperació econòmica", que "cada bona dada econòmica demostra que junts som més forts que separats" i que "els pressupostos el que volen és impedir la recuperació econòmica". El popular ha criticat que els catalans paguen "els impostos més alts de l'Estat" i que Artur Mas ha incrementat l'endeutament, així com el fet que el Parlament aprovi uns pressupostos diferents dels que el Govern envia al Consell de Política Fiscal i Financera i a Brussel·les, on en lloc dels deutes i nous ingressos de l'Estat apareixen noves concessions i venda de patrimoni. "Si volen protestar pel sistema de finançament, vagin a la seu d'ERC, que és on es va pactar el model vigent amb José Luis Rodríguez Zapatero", ha ironitzat, malgrat que ha matisat que "és completament mentida que els faltin recursos; el que els falta és capacitat per gestionar-los", i ha recordat que "Grècia és un estat i està a punt de caure en fallida". "Incrementen la despesa nacionalista i separatista mentre la despesa en sanitat i educació es manté en la del 2004", ha denunciat Coto, per a qui aquests pressupostos "són paper mullat" i "generen més desconfiança i inestabilitat política".

ICV creu que "cronifiquen la pobresa"

El diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha criticat igualment que els pressupostos "reprodueixen i cronifiquen la desigualtat i la pobresa" i responen a "una lògica més de caritat que de drets fonamentals". Per això, ha reclamat que s'acceleri la tramitació de la renda garantida de ciutadania, ajornada "per motius ideològics". L'ecosocialista ha donat suport a les estructures d'estat, però ha apuntat que "el dilema és si hi ha una aposta decidida o no respecte de les estructures públiques", i ha afegit que "per construir un estat cal fer-ho amb principis democràtics de rigor, de negociació i diàleg" i amb el "principi de legalitat, nova o vella". "La ciutadania no s'ha pronunciat i ja preveuen la divisió d'actius i passius amb l'Estat", ha asseverat, i s'ha preguntat: "Amb quina legitimitat democràtica". I és que, segons Vendrell, "l'unilateralisme fa més petit el procés". A nivell d'ingressos, a més, ha apostat per incrementar ingressos com sigui, encara que no sigui amb mesures populars per a tothom, ja que "cal treure recursos de sota les pedres per aprovar un pla de rescat social".

Així mateix, el diputat de C's José Manuel Villegas ha lamentat que als comptes "no hi ha política encarada a reactivar l'economia", ja que "aquest Govern té una altra prioritat, la separació, trencar amb la resta de ciutadans espanyols i treure'ns de la Unió Europea". "Es prioritzen mitjans de comunicació públics i privats per seguir fent propaganda del procés, despeses d'ambaixades i Diplocat i en les estructures d'estat", ha assegurat, i ha ironitzat que "la por dels catalans no és que s'impugnin les eleccions anticipades, sinó que Mas no s'atreveixi a convocar-les". Villegas també ha coincidit a considerar que els comptes són ficticis i ha asseverat que és un "pressupost fracassat amb el suport d'una coalició de partits fracassada" que "només serveix per a un projecte separatista que anirà al fracàs si s'atreveix a convocar les eleccions per al 27-S". "L'alternativa és un govern que prioritzi les polítiques socials i la recuperació econòmica, que abandoni el debat separatista i debati una nova llei de finançament", ha conclòs.

Tres cops més de frau que totes les retallades

Al seu torn, el diputat de la CUP David Fernàndez ha denunciat que és "tres cops més gran el frau fiscal anual que allò retallat en cinc anys" i que "s'ha pagat el doble en interessos del deute que el total de retallades", uns 5.300 milions, i ha apuntat que "un de cada deu euros del pressupost no existeix", ja que depèn del govern espanyol. "Aquest Govern desempara, desprotegeix i ataca la seva població i la deixa a la intempèrie", ha asseverat, recordant que el 2014 va haver-hi "76.650 demandes d'habitatge social i el Govern en va atorgar poc més de 1.000" o que "les energètiques guanyen 20 milions cada dia i el fons contra la pobresa energètica el dotem amb només 10 milions en total". "No creiem en la impotència i la impossibilitat de fer les coses diferents", ha insistit just abans de titllar els comptes de "pressupostos del fanatisme de l'austeritat" i de "declaració de guerra a les classes populars".

Finalment, el diputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó ha insistit que "la prioritat fonamental és combatre la crisi i crear llocs de treball". "Sortim de la crisi i ho fem sobre la base d'indicadors econòmics sòlids", ha assegurat, i ha demanat a la resta de grups que ho reconeguin. L'objectiu de l'executiu, ha assegurat, és "generar i governar pel creixement, governar en favor del benestar i governar per combatre les desigualtats", atès que "la riquesa, per poder-la redistribuir, s'ha de crear". En aquest sentit, ha presagiat que "arribarà el 2017 i es revertirà la desigualtat, ho aconseguiran els ciutadans treballant, el Govern ajuda". Igualment, Teixidó ha demanat suport per reclamar els ingressos que depenen de l'Estat inclosos als pressupostos, ja que té "sentit un front comú dels diputats per reclamar allò que és nostre". "No podríem anar plegats per defensar tot això? Tant els repugna? No és més normal que aquest Parlament lliuri una autèntica batalla per allò que és nostre?", s'ha preguntat, abans de demanar: "No lliurem el poble de Catalunya a la desesperació". En tot cas, el diputat de CiU ha reconegut que aquests no són els millors pressupostos, ni els que desitjarien, però sí que ha afirmat que són els que toquen per sortir de la crisi.

La diputada no adscrita Marina Geli ha anunciat que s'abstindrà a la votació per no haver tingut temps d'estudiar-se els comptes pel poc temps que fa que ha abandonat el grup parlamentari del PSC.

stats