Els pèl·lets també contaminen la campanya electoral gallega

L'oposició acusa el PP d'inacció i la Xunta eleva ara l'alerta per contaminació davant l'allau de plàstic a la costa gallega

3 min
Pèl·lets en una plata de Corunya.

BarcelonaA hores d’ara, no hi ha ningú a Galícia que no sàpiga què són els pèl·lets, les boles de plàstic que s'estenen a poc a poc per la costa del nord d'Espanya fruit d'un abocament d'un vaixell en costes portugueses. En plena precampanya, els partits de l’oposició gallega han carregat contra el govern del PP a la Xunta per treure ferro a una marea de plàstic que ja està investigant la Fiscalia de Medi Ambient. Si el candidat del PP i president de la Xunta, Alfonso Rueda, assegurava ahir que els pèl·lets no eren tòxics, avui ha reculat i ha elevat a nivell 2 el pla territorial d’emergència, seguint les passes d'Astúries. Aquesta mesura, que també ha decretat Cantàbria aquest dimarts, permet al govern espanyol col·laborar en la neteja de les platges.

Al PSOE i al BNG –els dos partits més ben posicionats a les enquestes per darrere del PP, que podria perdre la majoria absoluta– ja comparen l’allau de plàstics amb la tragèdia del petrolier Prestige, que va deixar una ferida molt profunda a la societat gallega. El candidat socialista, José Ramón Gómez Besteiro, s’ha desplaçat aquest dimarts fins a una de les zones afectades per una "crisi mediambiental catastròfica" que, assegura, no és culpa de la Xunta. "Del que sí que acuso directament el president Rueda és d’absència, incompetència i mentir als gallecs", ha afirmat.

Segons ha publicat Eldiario.es, la Xunta era coneixedora de l’abocament des del dia 13 de desembre, 21 dies abans del que oficialment va reconèixer Rueda. Així ho afirmen també des del govern espanyol. La Xunta, en canvi, sosté que va tenir coneixement de la situació el dia 3 de gener; el 4, va enviar una comunicació als ajuntaments informant-los del protocol de neteja de platges afectades. I el 5 va activar el primer nivell de l’alerta del pla territorial de contaminació.

Des del BNG, Ana Pontón ha disparat tant contra l'Estat com contra la Xunta per inacció i s'ha desmarcat del discurs de PSOE i PP: "Han fallat el govern central i la Xunta. S’han perdut setmanes molt valuoses", ha lamentat en declaracions a Cuatro. El cas arribarà als tribunals, perquè Podem ja ha anunciat una querella contra el govern gallec per un presumpte delicte contra la salut pública, i Sumar presentarà una demanda per "falta d'exercici de les competències autonòmiques".

Feijóo: "El que és tòxic és la utilització política d'un abocament"

Fins ara, el PP s’ha escudat en el suposat desconeixement i en el fet que les competències sobre el mar són de l'Estat i no de la Xunta (les de la platja, en canvi, són autonòmiques). L’estratègia ha estat beneïda aquest dimarts pel líder del PP i expresident gallec, Alberto Núñez Feijóo, que ha assenyalat directament el govern espanyol. "Sembla que les anàlisis diuen que no són tòxics [...]. El que sí que és tòxic és la utilització política d’un abocament en costes portugueses que el mar ha dut a les gallegues i asturianes", ha afirmat a Onda Cero, on també ha acusat el govern espanyol d'haver amagat una informació que coneixia, segons ell, des del 20 de desembre.

Hores més tard, el PP gallec encara ha fet avançar més la cronologia del desconeixement en un missatge a X on ha assegurat que l’executiu espanyol ho sabia des del 8 de desembre. I encara hi ha afegit una nova promesa electoral: "No pararem fins que se sàpiga la veritat". De moment, no s'han detectat problemes de toxicitat associats al consum de peix o marisc en costes afectades. Brussel·les, però, adverteix del potencial tòxic d'aquestes boles de plàstic.

Cantàbria alerta: "Això no és el 'Prestige'"

Mentrestant, els pèl·lets s’estenen. Aquest dimarts el govern de Cantàbria, també en mans del PP, ha confirmat que ja han localitzat pèl·lets de plàstic similars als trobats a Galícia i Astúries, després que ahir consideressin que era "improbable" que aquest producte arribés a la regió. L'executiu càntabre ha explicat que s'han trobat microboles de plàstic com a mínim en dues platges, però per xarxes socials diversos usuaris han mostrat que han trobat microplàstics en cinc punts diferents de la costa. Euskadi també analitza si uns pèl·lets trobats en una platja de Biscaia tenen el mateix origen que els detectats a Galícia, segons informa Efe.

Tot i confirmar l'arribada de restes del vessament del vaixell polonès, el conseller de Medi Ambient de Cantàbria, Roberto Media, ha insistit que "els tècnics diuen que això no és el Prestige, ni de bon tros, però lògicament, són elements que cal retirar de manera immediata quan es vagin detectant". Tanmateix, aquest dimarts a la tarda ha elevat el nivell d'alerta per rebre ajuda de l'Estat, segons un comunicat del govern autonòmic.

stats